Nastere cu nabadai

sâmbătă, 05 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Nastere cu nabadai

Ieri dimineata, la orele 4.30, Statia de Salvare l-a anuntat pe directorul Spitalului de Adulti ca in satul Alexandru Vlahuta o tinara de 18 ani pe numele Daniela Geles a intrat in travaliu si situatia este disperata deoarece in sat nu exista personal specializat sa asiste la nasteri. Salvarea nu a putut sa iasa din Birlad datorita vremii neprielnice si Politia nu a dat libera trecere masinii deoarece drumul era inchis. La orele 4.45 Spitalul de Adulti a contactat unitatea militara si comandantul a dispus imediat trimiterea unui camion tip DAC, care a plecat spre Vlahuta impreuna cu medicul din sat si asistente specializate de la Salvare. Numai ca la 14 km de Birlad camionul s-a impotmolit intr-un munte de zapada si subofiterul de pe camion a fost nevoit sa ia legatura cu unitatea, care a mai trimis un camion cu zece militari cu lopeti pentru ca sa se poata ajunge in sat. In acest timp, la dispensarul din Vlahuta situatia a devenit tragica deoarece tinara intrase in travaliu si din sat pina la camionul ce ramasese inzapezit erau 15 km. Noapte fiind, nici un tractor sau o caruta nu s-au incumetat sa plece.
Pina la urma, tinara a nascut la dispensarul din sat. Dar in timp ce era transportata spre Birlad a intrat in puseu hipertensiv. Medicul de pe masina i-a administrat medicatia necesara si tinara s-a linistit, dar a aparut o alta complicatie, datorata faptului ca trecusera mai bine de trei ore de la nastere si placenta nu fusese delivrata. Moasa din sat, nefiind specializata, s-a temut de o eventuala hemoragie si nu a vrut sa efectueze delivrarea lichidului amniotic. In sfirsit, dupa o alta ora de chin, placenta a fost eliberata la spital si acum starea generala a mamei este relativ buna. Copilul este sanatos si nu a suferit complicatii.
Dat fiind faptul ca numai in aceasta iarna Spitalul de Adulti Birlad se confrunta pentru a doua oara cu o situatie similara cauzata de factori meteorologici si in tara exista multe probleme asemanatoare, Viorel Petcu, directorul spitalului este de parere ca se impune reinfiintarea Caselor Comunale de Nasteri. In anii ’80 aceste case au fost desfiintate din motive speculative, indicatorii de utilizare a paturilor din sectiile de obstetrica – ginecologie avind atunci un numar impresionant de personal si scazind internarile in mod dramatic, conducerea de la acea vreme a cautat aceasta concentrare dind o explicatie pseudostiintifica, de genul ca toate femeile trebuie sa nasca intr-un spital asistat cu toate conditiile necesare. ”Cred ca acest caz cu care ne-am confruntat dovedeste ca se impune reinfiintarea caselor de nasteri la nivel de comune, care sa aiba si dotarile si incadrarile cu persoane calificate, pentru ca insasi nasterea este un act fiziologic. In 1995 s-a ridicat aceasta problema la nivel national, dar pina la urma, nu stiu din ce ratiuni, acest proiect de reinfiintare a caselor comunale de nasteri a fost abandonat. Cind aceste case existau, nasterile in mediul rural decurgeau mult mai bine pentru ca exista in sate personal specializat care locuia acolo si era si mult mai eficient din punct de vedere material. Din discutiile purtate de mine cu seful sectiei Obstetrica – Ginecologie a reiesit ca ceea ce putem face la ora actuala ca spital este sa incadram la fiecare comuna o moasa pe care sa o instruim pentru a putea face fata la asemenea situatii”, a declarat directorul Viorel Petcu. (Cornel MIRZAC)

Comentarii