O noua sansa pentru Vaslui – programul de dezvoltare regionala

duminică, 07 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 O noua sansa pentru Vaslui – programul de dezvoltare regionala

Schimbarile care au intervenit in economia Romaniei dupa 1989 s-au resimtit in mod diferit pe teritoriul tarii. Eforturile mai mult sau mai putin coerente ale guvernantilor de a descentraliza economia romaneasca si de a o transforma in economie de piata au avut ca efect, in afara arhicunoscutelor esecuri, si aparitia unor puternice dezechilibre socio-economice in anumite zone ale tarii. Este si cazul regiunii nord-est, din care face parte si judetul Vaslui. Problemele cu care judetul nostru se confrunta sunt determinate, in special, de preponderenta sectorului agricol, de farimitarea accentuata a terenurilor, precum si de dotarile tehnice precare ale producatorilor si lipsa unor manageri capabili de a face o agricultura moderna si performanta. Modelul firmelor mari de la noi din judet, care au ca obiect de activitate obtinerea si comercializare de produse agricole, ar fi bun de urmat de catre toti cei implicati in fenomenul agricol. Masurile luate de actualul guvern pentru implementarea programului de dezvoltare regionala au ca principal obiectiv crearea de conditii pentru atenuarea efectelor sociale negative ce decurg din procesul de restructurare. Dupa cum am mai spus, sumele alocate pentru programul regional Nord-Est se ridica la 300,125 de miliarde de lei, dintre care 285 de miliarde reprezinta ajutoare financiare nerambursabile. Suma aprobata pentru anul in curs este de 42 de miliarde de lei, pentru anul 2002 se estimeaza ca va fi de 182 de miliarde, iar pentru anul 2003 – de 61 de miliarde.
Firmele private romanesti au motiv de bucurie
Conform HG Nr. 759/26 iulie 2001, proiectele depuse trebuie sa apartina firmelor cu capital privat, integral romanesc, din orice zona a tarii. Prin acest program se vor acorda beneficiarilor ajutoare financiare nerambursabile cuprinse intre 0,5 si 5 miliarde de lei. Destinatia acestor fonduri trebuie bine precizata, putind fi utilizate la achizitionarea masinilor, utilajelor, instalatiilor sau echipamentelor, cu exceptia autovehiculelor. Conditia pentru obtinerea acestor ajutoare este ca solicitantul sa asigure 50% din valoarea lor. De asemenea, proiectul depus trebuie sa descrie intreaga afacere care se intentioneaza a se initia sau dezvolta. In cazul in care domeniul de activitate vizat este turismul, se poate achizitiona inclusiv mobilier, aparate de iluminat, grupuri sanitare precum si alte bunuri necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii turistice.
Programul mai sus amintit se adreseaza firmelor din domeniul Industriei prelucratoare, turismului, realizarii de software si celor care practica alte activitati de servicii colective, sociale si personale.
Somaj mare, ferme mici, tarani multi
Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a adoptat planul aici analizat tocmai datorita problemelor mari cu care se confrunta aceasta zona a tarii, din care face parte si Vasluiul. Rata ridicata a somajului (mai mare decit media pe tara), terenul arabil care este in proportie de 89% in proprietate privata, in majoritate sub forma fermelor mici (pina la 3 ha), industria redusa la 50% din ce era in 1989, majoritatea populatiei apartinind mediului rural (55,6%) – iata motive suficiente care impuneau realizarea unui asemenea program in zona Vasluiului. (continuare in numarul viitor)
(Iulian BLAJAN)

Comentarii