Doi ieseni escaladeaza un virf de peste 7000 de metri in Muntii Pamir

luni, 13 iunie 2011, 18:57
3 MIN
 Doi ieseni escaladeaza un virf de peste 7000 de metri in Muntii Pamir

Doi masteranzi in ultimul an de la Universitatea "Al.I. Cuza" vor sa plece in luna august intr-o expeditie in Muntii Pamir (Kirghistan), pentru a escalada virful Lenin, care are o altitudine de 7134 de metri. Lucian Rosu, masterand in cadrul Facultatii de Geografie si Geologie, si Paul Diac, masterand la Facultatea de Informatica, sint prieteni foarte buni de 10 ani, motiv pentru care au hotarit sa urce impreuna pe munte, la o inaltime coplesitoare. "Am ales sa mergem numai doua persoane pentru ca, intr-o expeditie coechipierul conteaza cel mai mult, iar eu si Paul sintem prieteni foarte buni de aproape 10 ani. Am trecut prin foarte multe impreuna, ne cunoastem foarte bine unul pe celalalt, stim care ne sint slabiciunile si punctele tari, iar toate lucrurile acestea conteaza foarte mult pentru a avea un moral bun in timpul expeditiei", a explicat Lucian Rosu.

Expeditia, programata in august, va dura aproximativ o luna. Costurile acesteia se ridica la cel putin 5000 de euro, bani pe care cei doi ii vor stringe cu ajutorul unor sponsori. Lucian si Paul vor solicita, de asemenea, sprijinul Universitatii "Cuza".

"In afara de bani, avem nevoie de echipamente performante – telefon prin satelit sau cort de altitudine, de exemplu, plus multe alte lucruri marunte care se aduna. Speram ca UAIC sa ne sustina in acest demers", a precizat Lucian. El nu este la prima expeditie in Muntii Pamir.

Anul trecut, impreuna cu 3 prieteni din Bucuresti a escaladat virful Korzhenevskaya, care are o altitudine de 7104 m. Pentru el, intoarcerea in Pamir, pe linga faptul ca reprezinta o provocare, nu este intimplatoare. "Sint mai multe motive pentru care vreau sa urcam din nou in Pamir. In primul rind pentru ca in urma cu 2 ani de zile mi-am propus sa iau titlul de «Leopard al zapezii», ce se ofera celor care urca cei 5 munti de peste 7000 de metri din fosta URSS. Apoi, pentru ca sint cei mai accesibili munti de altitudine pentru noi, costurile unei expeditii nefiind foarte mari, comparativ cu o expeditie de 50.000 euro in Himalaya, de exemplu", a explicat Lucian.

Lucian Rosu, in expeditia de anul trecut in muntii Pamir, cind a escaladat un virf de 7104 metri

Lenin, parte a lantului muntos Pamir, este frumos, insa prezinta numeroase pericole: temperaturi foarte scazute, de -30, -40 de grade, avalanse de zapada si de pietre. "Acolo s-a produs cea mai mare catastrofa din istoria alpinismului. In 1990, o avalansa de proportii a ucis 43 de alpinisti. Cel mai mare pericol care ne pindeste acolo, sus, este neaclimatizarea la altitudine, care duce la edem pulmonar sau cerebral. In acest sport numit alpinism nu e ca la fotbal, unde, dupa 90 de minute, ai zile in care te recuperezi. Acolo, sus, in fiecare minut trebuie sa dai tot ce ai mai bun din tine, dar a doua zi de dimineata o iei de la capat. Trebuie ssa fii pregatit pentru un efort dur si de lunga durata", a spus Lucian. Situatia politica extrem de tensionata din Kirghistan reprezinta, de asemenea, un risc pentru cei doi alpinisti.

Pentru Lucian si Paul, muntele are un rol de formare, precum o scoala. La "scoala muntelui", cum spun ei, au dobindit calitati precum vointa, perseverenta, spiritul de echipa si respectul fata de natura. Prin proiectul expeditiei, vor sa transmita valorile in care ei cred si altor tineri. "Vrem sa aratam si altora ce inseamna aceasta scoala a muntelui, ce te invata ea. Ne dorim ca si colegii de generatie cu noi si cei mai mici sa renunte la o viata sedentara, sa inteleaga cit de mult conteaza sa iesi in natura, sa explorezi, sa faci miscare, ssa socializezi si, cel mai important, sa te cunosti pe tine in situatii limita", a mai spus tinarul alpinist. Pe Lucian Rosu si pe Paul Diac nu ii caracterizeaza insa numai performanta sportiva, cei doi avind rezultate frumoase pe plan universitar si personal.

Comentarii