Maia Morgenstern si Radu Gabrea, pe scena Festivalului „Avram Goldfaden”

marți, 21 octombrie 2008, 15:59
3 MIN
 Maia Morgenstern si Radu Gabrea, pe scena Festivalului „Avram Goldfaden”

Dupa doi ani de absenta, Festivalul de Teatru Evreiesc "Avram Goldfaden" reinvie la Iasi. Cea de-a V-a editie, care este si comemorativa, pentru ca anul acesta se implinesc 100 de ani de la moartea lui Avram Goldfaden, a inceput luni si se va incheia pe 25 octombrie.

Festivalul, in care s-au investit 2 miliarde de lei vechi, a fost conceput acum sase ani de fostul director al Nationalului iesean, Ioan Holban. Evenimentul este denumit si tinut in onoarea celui care a infiintat, in 1876, la Iasi primul teatru profesionist in limba idis din lume, Avram Goldfaden.

Avram Goldfaden este cel care – pe linga faptul ca a infiintat prima trupa de teatru profesionist idis din lume si a jucat pe 19 august 1876, in premiera mondiala, prima piesa idis, in gradina "Pomul Verde", actualul spatiu verde din fata Teatrului National – a semnat si prima piesa in limba ebraica jucata in Statele Unite. In onoarea acestui regizor, dramaturg si traducator, vechea conducere a Nationalului a organizat in anul 2002 prima editie a Festivalului de Teatru Evreiesc, care ii poarta numele.

Dupa patru editii de succes, care au adus Iasul chiar si in paginile "New York Times" sau pe postul Euronews, festivalul a fost, timp de doi ani, uitat. "Motivul pentru care nu s-a mai organizat acest festival, in cei doi ani, a fost tocmai lipsa spatiilor adecvate pentru joc", explica luni, la conferinta de presa organizata in Sala „Teatru³", Luminita Condurache, director economic al Teatrului National.

Abia anul acesta, odata cu inaugurarea unui nou spatiu – Teatrul de lemn sau Sala "Teatru³" – a fost deschisa si cea de-a V-a editie a festivalului. "Ii sint recunoscator lui Ioan Holban (n.r – fostul director al Teatrului National) pentru ca a initiat acest festival. Dorim ca acesta sa devina un punct de intilnire si de discutie despre tot ceea ce a insemnat influenta reciproca romano-iudaica, tema despre care se va vorbi zilele acestea in cadrul sesiunilor de comunicari. Pe linga faptul ca am redeschis acest festival, ne bucuram si pentru faptul ca este prima data cind se va juca teatru in sala «Teatru³»", spune Cristian Hadji Culea, directorul Nationalului iesean. El ne-a informat ca, pe linga faptul ca aproape dupa un an de asteptare s-a deschis teatrul de lemn, cladirea a fost nominalizata de juriul Bienalei de Arhitectura din Romania pentru premiul national de arhitectura.

Programul festivalului

Sala a fost deschisa oficial luni, la ora 15.00, cu proiectia "Iasul Pomului Verde", un documentar, realizat de studioul TVR Iasi, despre teatrul evreiesc de la Iasi dar si despre primele patru editii ale festivalului. Prima zi a festivalului a mai avut in program si piesa "Chichibunichi" jucata de actorii companiei britanice "Dante or Die" si spectacolul de dans "Adamdam", al companiei de dans Arkadi Zaides, din Israel.

Ieri, la sala Uzina cu Teatru a avut loc sesiunea de comunicari, "Interferente culturale" la care invitat special este scriitorul si cercetatorul Leon Volovici. La TVR Iasi a fost vernisata expozitia de fotografie "Fulfiling the dream", iar la sala Cub, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti a prezentat piesa "Nathan inteleptul", regizata de Grigore Gonta.

Iesenii vor avea posibilitatea de a-l cunoaste pe Radu Gabrea si de a-i viziona filmul documentar, "Cautindu-l pe Scwartz", miercuri seara, de la ora 20.30, la Ateneul Tatarasi. La aceeasi ora, la Sala Cub, Maia Morgenstern si Mircea Rusu vor urca pe scena in "Jocul regilor".

"Doamna teatrului din Israel", actrita Lya Konig Stolper, va juca joi seara, de la ora 20.30, la Sala Cub, in "Lumea de ieri si de azi". Compania Beit Sholom Aleichen propune iesenilor, vineri seara, de la ora 18.30, la sala studio Teofil Valcu, o poveste de dragoste dintre doi soti despartiti de dorinta de inavutire a unuia dintre ei. Dupa piesa "Just remembered", urmeaza la sala Cub, de la ora 20.30, o noua piesa marca Alexander Hausvater, "Requiem".

Ultima seara a festivalului, simbata, are in program un concert extraodinar de muzica Klezmer, cu Teodora Enache, de la ora 18.30 la sala Cub, iar de la ora 20.30, actorii Nationalului iesean joaca in "Steua fara Mihail Sebastian", la Ateneul Tatarasi.

Comentarii