Miine are loc la Iasi o proiectie a celebrului film „Padurea Katyn”

marți, 01 iunie 2010, 21:02
2 MIN
 Miine are loc la Iasi o proiectie a celebrului film „Padurea Katyn”

Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului organizeaza joi, 3 iunie 2010, incepind cu ora 17.00, in Sala H1 (Corpul H) a Universitatii "Al.I. Cuza", proiectia celebrului film "Padurea Katyn", urmata de dezbaterea "Stalinism, crima de stat si uitare publica". Evenimentul, care va fi moderat de Dorin Dobrincu, directorul Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului, il are ca invitat pe Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez din Bucuresti.

O productie Polonia/Rusia/Germania realizata in 2007, lungmetrajul "Padurea Katyn", in regia lui Andrzej Wajda, a fost nominalizat, in 2008, la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain si a obtinut Premiul European de Excelenta – 2008 pentru costume.

Actiunea filmului are loc in 1940, in satul Katyn, la 20 de kilometri de orasul Smolensk, din Rusia. Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice au ucis peste 20.000 de oameni, majoritatea ofiteri capturati in timpul razboiului polonez de aparare din 1939, dar si numerosi civili. Pentru ca sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolventilor unei universitati sa devina ofiteri in rezerva, sovieticii au reusit astfel sa distruga o mare parte a intelectualitatii poloneze. Printre victimele masacrului s-a numarat si tatal regizorului Andrzej Wajda. Nascut pe 6 martie 1926, Andrzej Wajda este unul dintre cei mai importanti regizori din lume.

Printre filmele sale se numara "Omul de marmura" (1977), "Fara anestezie" (1978), "Domnisoarele din Wilko" (1979), "Omul de fier" (1981) si "Danton" (1983). In 2001, Wajda a deschis prestigioasa Scoala de Maiestrie Regizorala, care se afla sub inaltul patronaj al Academiei de Film Europene, iar in anul 2000 regizorul polonez a primit premiul Oscar pentru excelenta.

Proiectia de la Iasi a filmului "Padurea Katyn" si dezbaterea care ii va urma sint organizate sub egida Facultatii de Istorie din cadrul Universitati "Al.I. Cuza" Iasi si a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), avind, totodata, ca parteneri Institutul Polonez din Bucuresti si Societatatea de Studii Istorice din Romania. Intrarea este gratuita.

Comentarii