Aurul negru cauta Romania

joi, 05 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Aurul negru cauta Romania

Concernul LUK Oil a achizitionat 51% din actiunile rafinariei Petrotel. Tranzactia este socotita de FPS un mare succes. Totusi, nu toata lumea priveste cu optimism afacerea. Printre sceptici se afla si ministrul de Finante, Daniel Daianu, care a declarat ca ar fi preferat ca rafinariile romanesti sa fie achizitionate de una din firmele americane de profil importante.
In acest moment, actiunile Petrotel sint distribuite astfel: LUK Oil 51%, FPS 19%, SIF Muntenia 21%, restul de 8% apartinind unor persoane fizice. Desi nu a fost facuta publica valoarea pachetului reprezentind procentul de 51% din actiuni, surse de incredere indica valoarea actiunilor la 56 de milioane de dolari. Pe linga valoarea tranzactiei propriu-zise, compania rusa s-a angajat prin contract sa achite datoriile rafinariei Petrotel, evaluate la 100 milioane de dolari si sa opereze lucrari de investitii in valoare de 150 de milioane de dolari. Valoarea totala a tranzactiei, incluzind pretul platit si valoarea investitiilor, este de aproape 300 milioane dolari. Pentru a face o comparatie sugestiva, amintim ca in clasamentul investitiilor in Romania, doar Germania depaseste aceasta suma, cu 338,1 milioane dolari. Numarul de locuri de munca va creste, precum si eficienta activitatii rafinariei, astfel incit cifra de afaceri a rafinariei Petrotel, estimata pentru anul 2002, va fi de 800 milioane dolari, 50% reprezentind exporturi.
Este pentru prima data cind o companie rusa va putea livra pe piata europeana produse prelucrate si nu titei brut. Pina acum Romania era luata in calcul doar ca zona de tranzit a petrolului caspic neprelucrat, spre Occident. Potrivit unor informatii recente, LUK Oil intentioneaza sa preia si pachetul majoritar al RAFO Onesti si sa realizeze si un contract cu Societatea UPETROM din Ploiesti pentru achizitionarea de utilaj de extractie. Presedintele companiei, Vagit Iusufovici Alekperov, a spus ca doreste sa transforme orasul Ploiesti in principalul centru de coordonare petrochimica si energetica al companiei din Europa Centrala si zona balcanica.
Prin semnarea acestui contract, România se racordeaza la procesul de extractie, transport si prelucrare a petrolului din Marea Caspica, zona cu cele mai mari zacaminte de petrol din lume (estimate la peste 15 miliarde de tone). Este de asteptat ca LUK Oil sa sprijine puternic varianta ca portul Constanta sa devina un punct pe traseul conductei petroliere spre Occident. România este favorizata de tranzitul pe directia Est-Vest a Marii Negre, fiind traversata de trei coridoare de transport ce au ca pivot portul Constanta – catre Berlin, catre Rotterdam – Marea Nordului si respectiv, coridorul pan-european care leaga tarile baltice de Balcani. In ceea ce priveste transportul titeiului, reteaua româneasca de oleoducte ar putea fi conectata, la Pancevo – fosta Iugoslavie, cu cea occidentala, si, in plus, ar putea fi folosit si canalul Dunare-Marea Neagra, in cazul in care va fi modernizat. In privinta prelucrarii titeiului, rafinariile românesti ar putea prelua circa 36 milioane tone/an, ceea ce ar reprezenta aproximativ 50% din productia prognozata a fi extrasa din zona Marii Caspice.
Cine este LUK Oil?
LUK Oil este una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, dupa rezervele de petrol si dupa volumul extractiei. In 1997, aceasta a extras 62,3 milioane de tone de petrol. Compania a fost creata in 1993, printr-o hotarire a Guvernului rus, pe baza unui concern petrolier format din trei intreprinderi extractive din orase din vestul Siberiei: Langhespas, Urai si Kogalim. Acestea asigura a sasea parte din exploatarea de titei a Rusiei. LUK Oil este o companie deschisa, pe actiuni: 24% din actiunile societatii sint detinute de investitori privati americani, 20% de Guvernul rus, iar restul de investitori privati din Rusia si alte tari. Compania are peste o suta de mii de salariati. Presedinte al companiei este Vagit Iusufovici Alekperov, specialist in tehnologia exploatarii zacamintelor de petrol, in virsta de 48 de ani.
Presedintele LUK Oil, Vagit Iusufovici Alekperov : "Exportind aproape 20 de milioane de tone de titei spre piata vest-europeana, compania are posibilitatea sa le prelucreze si sa le vinda. Consideram ca aceasta achizitie va da posibilitatea companiei noastre sa fie prezenta nu numai pe piata romaneasca, dar si pe piete din estul Europei si bazinul Marii Negre. Sintem convinsi ca ne vom indeplini toate obligatiile prevazute in contractul semnat. In prezent, PETROTEL are 2.500 de angajati, iar LUK Oil nu prevede nici un fel de concedieri. Din aceasta luna noi vom incepe livrarile de titei brut si tot din aceasta luna rafinaria va incepe sa functioneze normal." (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii