Bucurie pentru unii, dezamagire pentru altii

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
9 MIN
 Bucurie pentru unii, dezamagire pentru altii

La sediul CDR, degringolada
Fum de tigara si intrebari fara raspuns au plutit duminica in sediul de campanie al CDR 2000. Intr-o incapere mica, aproximativ 30 de ziaristi, operatori, fotografi si angajati ai biroului de presa beau cafea, mincau sandwich-uri si asteptau intr-o atmosfera de "sueta" duminicala estimarile exit-poll-urilor si declaratiile liderilor. Desi invitati, printr-un comunicat de presa, semnat de insusi Remus Opris, "pentru declaratii privind rezultatul alegerilor", la ora 17.00, ziaristii au constat la sediul de campanie ca liderii nu s-au decis daca doresc sau nu sa se confrunte cu microfoane, camere de luat vederi si intrebari.
Zvonurile privind rezultatele veneau din toate partile: "Nu intra in Parlament", exclamau ziaristii plictisiti de asteptare. In acest timp staff-ul cederist isi scria sirguincios raportul de activitate pentru perioada campaniei, numara comunicatele trimise, analiza monitorizarile din cele 45 de zile ale campaniei, golea scrumierele si arunca paharele de plastic folosite. Unii alergau pe scari, la etajul superior, unde Dorin Marian astepta un semn din partea conducerii Conventiei, incercind sa afle cite ceva, pentru a potoli spiritele reporterilor de televiziune, care amenintau ca vor intra in direct si vor spune ca nici unul dintre lideri nu are curajul sa iasa la rampa.
"Chiar nu vor veni sa spuna ca au pierdut?", se intreba toata lumea. Pe ecranele televizoarelor se derulau imagini de la celelalte sedii de campanie, unde candidati, cu sau fara sanse, asteptau alaturi de ziaristi si sustinatori rezultatele exit-poll-urilor. La CDR 2000 nu s-a pus problema prezentei sustinatorilor, care nici nu au fost invitati si nici nu au venit din proprie initiativa. Ar fi vrut sa vina la sediul de campanie ambasadorul SUA, dar nimeni dintre cei angajati nu i-a putut spune la ce ora s-ar putea intilni cu liderii.
Dupa ora 19.00 s-a intrat deja in panica. Reporterii TV isi pregateau un speach in care sa anunte ca la sediul de campanie nimeni nu poate sa dea vreo declaratie. Atunci a venit prima veste buna: "Vin!". Primul a venit Varujan Vosganian, urmat de Adrian Iorgulescu si Zoe Petre, au mai venit si Ion Diaconescu, Ioan Muresan, Remus Opris, Vlad Rosca si Dudu Ionescu.
Intilnirea cu ziaristii i-a paralizat parca pe invinsii acestei competitii: "Ce vreti sa va declaram? Cind intrati in direct? Care sint rezultatele?", tipa Dorin Marian in vacarmul creat de ziaristii care se impingeau, alergau, vorbeau cu redactiile si isi fixau aparatele. Dupa citeva momente Dorin Marian a facut stinga imprejur si i-a lasat pe candidati sa se descurce singuri cu presa.
Timp de o ora, s-a raspuns intrebarilor, s-au dat declaratii si s-au anuntat planurile de viitor. De fiecare data cind trebuiau sa intre in direct, liderii cederisti trebuiau sa astepte sa-si termine discursurile Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor. Ion Diaconescu zimbea ironic in timpul discursului de invingator al lui Ion Iliescu. Toti ceilalti liderii erau preocupati de cum arata, de picaturile de transpiratie care le curgeau pe frunte si de transmisiunile posturilor de televiziune, care anuntau rezultate si opiniile analistilor.
Bucurie incerta la PDSR
Pentru PDSR, seara de 26 noiembrie a fost lipsita de bucuria victoriei, desi cel mai important partid de opozitie a devenit, in urma scrutinului, cel mai important partid al momentului. Sub o ploaie domoala, intr-un sediu supraaglomerat, fanii si jurnalistii se luptau pentru un loc sub reflectoare si cit mai aproape de vedetele zilei, liderul Ion Iliescu. Cu tot zimbetul rutinat a lui Iliescu si tonul egal al lui Adrian Nastase, parca din vorbe razbate o unda de ingrijorare.
Cind multimea nu este strabatuta de turbionul creat de liderii urmariti asiduu de jurnalisti, sub lumina blinda, de seara si candelabru, poti sa vezi personaje si personalitati, mai vechi sau mai noi. Vicepresedintele Dan Ioan Popescu (probabil cu gindul la un mandat de ministru) are ceva nemultumiri legate de Anca Boagiu, care, zice dinsul, a ales sa impulsioneze votul in Gara de Nord. Undeva, intr-un colt, imbracat cam anapoda, dar stind comod pe un fotoliu, in vecinatatea unor ziare vechi, viceprimarul Capitalei Sorin Oprescu (care dupa toate probabilitatile se va consola cu un mandat de senator) se simte solidar cu un Petre Roman negru (la vestimentatie) de pe ecranul televizorului: "… las’ sa vezi si tu cum e sa o iei in barba de doua ori". Aceleasi doamne sint prezente: Hildegarde Puwak (in bordeaux), Ecaterina Adronescu (in bej), fosta ambasadoare Florica Dumitrescu (in kaki).
Artistii (partidului sau independenti) dau o pata de culoare: Romica Tociu (caruia parca i s-a strimbat comic mustata), regizorul Sergiu Nicolaescu (cu gindul la cimpurile de batalie ale razboaielor trecute), scriitorul Fanus Neagu (rosu, jovial si cu fularul de matase petrecut boem peste reverele paltonului).
Sefii partidului combat in fata camerelor de luat vederi, iar analistii combat in talk-show-uri. Intr-un tirziu isi face aparitia si ambasadorul James Rosapepe, care spune vesel "buna seara".
Temerarii stau in curte, mingiiati de ploaia calda si sorbind racoritoare. Spre miezul noptii se string tratatiile, cablurile, boxele si statiile de pe o scena unde nu s-a mai produs nimeni. Lumea se intrece, totusi sa comenteze cu aprindere despre adevaratele vedete ale zilei: Vadim si PRM.
Efervescenta la PRM
Sediul PRM, duminica, ora 18.30. In sala pentru conferinte a partidului, 15-17 simpatizanti si membri PRM se grupeaza pentru o filmare, sub privirea vigilenta a Mitzurei Arghezi. "Ne trebuie si un par alb", spune o doamna si un domn cu parul alb intra in grupul de figuranti. Mitzura se plimba, gesticuleasca si discuta. "Nu sintem obositi. Sintem animati de idei", spune Mitzura, zimbind complice. Intre timp, sala incepe si se umple cu oameni.
Ora 20.00. Scena se muta in curtea sediului PRM. Este asteptat presedintele partidului. Vadim Tudor coboara din masina. E aplaudat. Un fotoreporter ii cere permisiunea pentru a-i face o poza. In sala de conferinte, alti membri si simpatizanti PRM se grupeaza pentru o noua filmare. "Figurantii" pentru filmare se foiesc, nu mai au rabdare. In spatele lor, prinsa pe perete – harta Romaniei, pe care scrie: "Erori au fost, erori sint inca…".
"Cea mai mare lovitura care s-a dat in Romania", comenteaza un simpatizant PRM zvonurile privind rezultatele alegerilor, care situeaza pe locul doi atit PRM, cit si pe liderul partidului. Omul de la ordine face cu greu ordine. E vinzoleala si forfota. Oamenii intra si ies din sala de conferinte. Mitzura apare si dispare. "Culoarul liber! Va rugam frumos!", spune din noul omul de la ordine.
Ora 20.55. Vadim intra in sala de conferinte si incepe sa dea declaratii. Explica, afirma, transpira. Trece de la o camera de filmare la alta, de la un post de televiziune la altul. Alege. Intre doua filmari in direct isi scoate batista si-si sterge fruntea. "Lasati-ma sa ma sterg!… Nu ma pozati cind ma sterg, da?", le spune Vadim fotoreporterilor.
La PNL, nimeni nu mai vorbeste de Stolojan
Sa-i vedem pe Ana Blandiana cu motanul Arpagic, pe domnu’ Constantinescu si pe domnu’ Diaconescu cum se incoloneaza sa-l voteze pe Ion Iliescu, spunea candidatul PNL la Presedintie, Theodor Stolojan, dupa ce liberalii primisera informatii despre procentul in alegeri obtinut de partidul liberal. Aceasta a fost ideea centrala in rindul stafului liberal: vina pentru intrarea lui Corneliu Vadim Tudor in turul al doilea al prezidentialelor apartine in exclusivitate CDR 2000 pentru ca l-a "fortat" pe Mugur Isarescu sa intre in cursa.
Nimeni nu isi punea problema ca poate si campania electorala a lui Stolojan nu l-a ajutat sa obtina un scor mai mare. Stolojan era resemnat, dar prim-vicepresedintele Valeriu Stoica si alti lideri ai PNL erau multumiti. "Sintem singurul partid aflat la guvernare care va avea un numar mai mare de parlamentari. Daca nu plecam din Conventie, acum nu intram in Parlament", spuneau liberalii. Nimeni nu vorbea despre probabilitatea destul de mare ca Stolojan "sa fi tras" partidul in sus, cu pretul erodarii imaginii sale de independent.
Cu exceptia lui Stolojan, care, imediat dupa anuntarea rezultatelor, a dat interviuri si a urcat in biroul sau insotit de colaboratorii apropiati, liderii PNL au inceput sa faca calcule si sa dea prognosticuri privind viitoarea guvernare. E mai bine la putere, va fi mai bine in opozitie, cind partidul va putea sa creasca pentru alegerile din 2004? Aceasta este dilema care sta inaintea liberalilor. Intotdeauna perioada care vine e cea mai grea, spunea Valeriu Stoica, constient ca de el depinde, in foarte mare masura, soarta partidului, dar si a viitorului guvern. Nimeni nu mai discuta, dupa patru ore, despre Theodor Stolojan.
La PD, toti ochii au fost atintiti asupra lui Roman
Dupa ce primele sondaje de opinie efectuate la inchiderea urnelor au aratat doar 2,7% in dreptul lui Petre Roman, liderul PD a dat citeva declaratii si a plecat pentru a ramine singur, in biroul sau de la sediul Partidului Democrat. Coordonatorul campaniei electorale a candidatului PD la presedintie, Sorin Frunzaverde, nici macar nu a fost vazut pe la sediul partidului.
Traian Basescu a fost primul care a parasit sediul PD, spunind ca el se ocupa de Primarie si ca nu a fost implicat in aceasta campanie electorala. Radu Berceanu a dat si el citeva declaratii si a plecat la un post de televiziune. Dintre zecile de tineri si tinere care venisera la sediul PD din Aleea Modrogan pentru a sarbatori rezultatul alegerilor, in citeva minute nu mai ramasese nimeni, iar ciinele Vasile – un fel de mascota a partidului – se plimba singur si nedumerit printre pahare de plastic si sticle de suc, golite pe jumatate si abandonate pe fotoliile albe dintr-un salon al vilei.
Intrebarea pe care, la PD, o are in minte toata lumea, dar pe care nimeni nu indrazneste sa o ridice in mod public, este ce se va intimpla cu Petre Roman dupa ce a obtinut doar 2,9% din voturi, in timp ce partidul a avut un scor de trei ori mai bun, respectiv circa 7%. Teoretic, mandatul actualului presedinte al partidului se va incheia abia peste patru ani, dar nimeni nu poate exclude varianta convocarii unui congres extraordinar.
Soc si jale mare la ApR
Plin ochi de ziaristi si cameramani veniti cu citeva ore inainte, parterul sediului ApR a devenit neincapator, odata cu sosirea lui Teodor Melescanu si a staffului sau de campanie, cu numai un minut inainte de transmiterea la PRO TV a sondajului realizat de CURS. Prezentarea rezultatelor sondajului, asteptate cu sufletul la gura de catre toti cei prezenti, a facut liniste in sediu. Membrii staffului de campanie priveau fix la ecranul televizorului si nu le venea sa-si creada urechilor. Doar vicepresedintele Gheorghe Tinca se mai misca, notind constiincios procentele. In fata prezidiului unde se afla Melescanu, zeci de baloane colorate, pregatite pentru marcarea victoriei, au ramas pe podea.
Candidatul ApR la Presedintie a urmarit sondajul care il credita cu doar 1,9% cu o mina impietrita. Imediat dupa acest moment si dupa transmisiile in direct de la sediile de campanie ale celorlalti candidati, el a facut citeva declaratii formale, dupa care, impreuna cu membrii de partid, s-a retras in birourile de la etajul sediului.
Conducerea ApR a primit in plin aceasta lovitura a sondajului, deoarece toti asteptau ca primele alegeri parlamentare si prezidentiale la care partidul participa sa confirme macar scorul bun obtinut la alegerile locale, de 8-9%, despre care se afirma ca reprezinta nucleul sau dur in rindul electoratului si care nu poate fi spart. La fel, se mai astepta si ca mult blamatele sondaje de opinie, despre care aperistii spuneau ca sint manipulate de adversarii lor politici, sa fie infirmate. Nu a fost insa asa.
Socul produs de cifrele sondajului a fost inlocuit, dupa un timp, de negarea rezultatelor prezentate pe micul ecran. Toata lumea a inceput sa caute explicatii pentru o realitate care nu confirma asteptarile. Printre argumentele gasite se numara faptul ca datele respective reflectau doar optiunile exprimate pina la ora 19.00 si, dupa sursele partidului, intre 19.00 si 21.00, s-a votat masiv. A urmat apoi chestiunea discrepantei dintre voturile pentru Teodor Melescanu si cele pentru ApR, din care rezulta ca mai putin de jumatate dintre aperisti si-au votat liderul, ceea ce era greu de acceptat.
Mai tirziu, locul negarii a fost luat de agitatie. Din dispozitia conducerii, o parte dintre membrii ApR prezenti in sediu au trecut la lucru si au inceput sa sune la toti reprezentantii partidului din sectiile de votare din tara, sa-I avertizeze sa fie atenti la numararea voturilor, pentru ca, li s-a explicat de la centru, "se pregateste eliminarea ApR si CDR 2000". (Maria APOSTOL, Indira Crasnea, Lili RUSE, Mircea MARIAN, Emma TOADER)

Comentarii