Cum pot cetatenii de rind sa schimbe legile?

sâmbătă, 11 decembrie 1999, 00:00
2 MIN
 Cum pot cetatenii de rind sa schimbe legile?

Presedintele Emil Constantinescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, se arata intr-un comunicat remis ieri presei de Biroul de presa al Presedintiei.
Potrivit articolului 73 din Constitutia Romaniei, initiativa legislativa apartine guvernului, deputatilor, senatorilor, precum si unui numar de cel putin 250.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 10.000 de semnaturi in sprijinul initiativei.
In temeiul articolului 146 din Constitutia Romaniei, initiativa de revizuire a Constitutiei de catre cetateni este posibila doar cind, in acest sens, se manifesta 500.000 de cetateni cu drept de vot, cetateni proveniti din cel putin jumatate din judetele tarii, cu conditia ca in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
In conditiile relgmentarilor constitutionale, prezenta lege prevede exercitarea initiativei cetatenesti printr-o propunere legislativa intocmita in temeiul articolului 73 din Constitutie in domeniul legilor organice sau ordinare si in temeiul articolului 146 din Constitutie in domeniul legilor constitutionale.
Pentru asigurarea caracterului public al initiativei, legea prevede obligativitatea constituirii unui comitet de initiativa, alcatuit din cel putin 10 membri, care urmeaza sa raspunda de colaborarea propunerii legislative ce face obiectul initiativei, de conducerea procesului de obtinere a semnaturilor pentru promovarea initiativei si de sustinerea acesteia in Parlament. Constituirea comitetului se face printr-o declaratie autentificata la notariat.
Potrivit legii, propunerea legislativa se avizeaza de Consiliul Legislativ, dupa care, impreuna cu actul de constituire a comitetului si avizul Consiliului, se publica in Monitorul Oficial si apoi se inregistreaza la Parlament, in cel mult trei luni de la data publicarii. Pentru stabilirea procedurii de stringere a semnaturilor, legea prevede intocmirea listelor de sustinatori ai initiativei, pe localitati, cu semnaturile personale si datele de identificare, pentru a se putea verifica, mai lesne, conditia constitutionala de dispersie teritoriala.
Controlul calitatii de cetateni cu drept de vot si a domiciliului sustinatorilor initiativei va fi asigurat prin atestarea listelor de initiatori de catre primarul localitatii si functionarii primariei imputerniciti de primar in acest scop, cu sprijinul organului local de politie, daca este cazul.
Totodata, legea prevede procedura inregistrarii propunerii legislative la Parlament si verificarea de catre Curtea Constitutionala a conditiilor de exercitare a initiativei. Potrivit legii, Curtea Constitutionala, din oficiu sau pe baza sesizarii presedintelui Camerei la care s-a inregistrat initiativa, se va pronunta, dupa caz, referitor la indeplinirea conditiilor constitutionale privind obiectul initiativei, respectarea principiului publicitatii propunerii, atestarea listelor de sustinatori, intrunirea conditiilor numarului minim necesar de sustinatori si respectarea dispersiei teritoriale, precum si asupra constitutionalitatii propunerii de revizuire a Constitutiei, potrivit articolului 144 litera a) din Constitutie. De la data primirii hotaririi Curtii Constitutionale, Camera sesizata cu initiativa este obligata sa demareze procedura de legiferare, potrivit legii. (Dan POPA)

Comentarii