Cum va puteti adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului

duminică, 07 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Cum va puteti adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului

Daca dumneavoastra considerati ca statul roman a incalcat in detrimentul dumneavoastra direct si personal unul din drepturile fundamentale, va puteti adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului. Ca memebru al Consiliului Europei, sentintele Curtii devin obligatorii pentru Romania. Curtea poate cerceta numai plingeri referitoare la violarea unuia sau a mai multor drepturi enumerate in Conventie si protocoalele aditionale. Cel mai des invocat este cel referitor la "dreptul la un proces echitabil".
Sesizarea nu poate fi depusa decit dupa ce au fost epuizate in prealabil toate caile de recurs interne (judecatorie, tribunal, curte de apel, Curte Suprema de Justitie), in termen de sase luni, incepind cu data deciziei definitive interne. Dupa ce cea mai inalta autoritate nationala competenta a pronuntat o decizie, aveti sase luni sa va adresati Curtii. Limbile oficiale ale Curtii sint franceza si engleza, dar, daca nu stapiniti aceste limbi, puteti foarte bine sa va adresati in limba romana. La primirea primei dumneavoastre scrisori, grefierul Curtii trebuie sa va raspunda si sa va informeze de deschiderea in numele dumneavoastra a unui dosar provizoriu, al carui numar trebuie folosit in orice corespondenta ulterioara. Este absolut necesar ca orice fel de acte solicitate de grefier sau orice tip de informatii cerute de acesta sa li se raspunda cu promtitudine, altfel riscati sa vi se distruga dosarul provizoriu. Formularul de cerere adresat Curtii va trebui sa contina un rezumat al faptelor de care doriti sa va plingeti, mentionarea dreptului sau drepturilor garantate de Conventie care considerati ca v-au fost incalcate, lista deciziilor pronuntate de catre o autoritate publica, precizind pentru fiecare data, continutul si autoritatea care a pronuntat-o. Este bine sa anexati la scrisoare copii complete ale acestor decizii. Daca nu doriti sa va fie dezvaluita identitatea, trebuie sa precizati acest lucru, iar daca nu dispuneti de mijloacele de a retribui un avocat, puteti obtine unul din oficiu.
In momentul in care ati indeplinit toate conditiile prevazute de regulamentul Curtii, dosarul se va inregistra ca o cerere. In aceste conditii, grefiera va va comunica numarul definitiv al plingerii si veti fi informat cu privire la inscrierea pe rol a dosarul dumneavoastra, pentru a putea fi examinat la Curte. Examinarea cererii este gratuita si veti fi tinut la curent cu stadiile prin care trece pina la solutionare. Deci, nu trebuie sa va prezentati la sediul Curtii, nici chiar in timpul procesului. Un exemplu elocvent este cel al unui puscarias roman care a trimis Curtii o scrisoare sumara scrisa in romaneste, pe un pachet de tigari. Acum, procesul sau se judeca la Strasbourg.
Trimiterea unei plingeri si corespondenta ulterioara trebuie facuta la adresa: Monsieur le Greffier de la Cour europeenne des Droits de l’Homme / Conseil de l’Europe / F-67075 STRASBOURG CEDEX. (M.C.)

Comentarii