Pentru prima data de la Revolutie, in Romania are loc o solidarizare de amploare

joi, 07 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Pentru prima data de la Revolutie, in Romania are loc o solidarizare de amploare

– "PDSR cumpara aici pe gratis", remarca vicepresedintele PD Traian Basescu, afirmind ca PD si PNL isi vor "stimula" electoratul sa voteze impotriva extremismului si opinind ca "cel mai mare pericol" vine de la electoratul PDSR, care este "mai predispus" sa-l voteze pe candidatul PRM la Presedintie, Corneliu Vadim Tudor, decit alegatorii formatiunilor democrata si liberala. Prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica spunea ca nu este nevoie de "un acord prealabil" pentru a indemna electoratul liberal sa il voteze pe Ion Iliescu. Stoica preciza PNL face acest lucru fara nici o conditie, cerind electoratului sau sa nu voteze cu extremismul, "deci cu Corneliu Vadim Tudor". "Nici noua nu ne vine usor sa spunem ?Votati-l pe Ion Iliescu?, pentru ca nu a facut dovada ca s-a schimbat", mai spunea Stoica.
O pozitie interesanta a avut-o presedintele UDMR, Mark? B?la, ale carui aprecieri dovedesc ca a stiut sa privesca dincolo de starea de fapt, mergind spre cauzele de fond. El spunea ca expansiunea nationalismului extremist propagat de PRM reprezinta un veritabil semnal de alarma pentru clasa politica romaneasca, incapabila sa schiteze planuri de perspectiva sau sa contureze viitorul Romaniei, clasa preocupata exclusiv de interesele politice efemere. "Ii condamn pe fostii nostri parteneri de coalitie, ei fiind cei care au lasat lucrurile sa decurga astfel si cred ca situatia de fata are la baza tocmai neputinta si aroganta lor", declara Marko, aratind ca explicatia ascensiunii PRM este foarte simpla. El considera ca, dupa cele intimplate, clasa politica din Romania ar trebui sa se trezeasca la realitate, sa stopeze coruptia si sa-si infrineze aroganta.
Societate civila – Sindicalistii, intelectualii, revolutionarii, studentii, jurnalistii, oamenii de afaceri au fost, de asemenea, la unison, cuvintele-cheie din mesajele lor fiind "echilibru" si "maturitate". Reprezentantii confederatiei "Meridian", ai CNSLR-Fratia si cei ai BNS au exprimat sustinerea organizatiilor lor fata de Ion Iliescu, in cel de-al doilea tur al alegerilor generale.
Un grup de intelectuali, apartinind Grupului pentru Dialog Social, au dat publicitatii un apel intitulat "Votati impotriva dictaturii!", in care se cere mobilizarea intregului electorat la vot impotriva lui Corneliu Vadim Tudor, avertizind ca "un vot dat acestui periculos demagog va duce la conflicte interetnice, anarhie si la destabilizarea tarii, adica o noua Iugoslavie".
Doua uniuni de revolutionari au avertizat asupra pericolului revenirii la dictatura si extremism in cazul alegerii lui Corneliu Vadim Tudor ca presedinte al Romaniei. "Finala campaniei electorale prezidentiale in care alegatorii romani trebuie sa decida intre Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor ne obliga, fara a ne depasi statutul nostru de ONG si de echidistanta politica, sa ne pronuntam acum, in al doisprezecelea ceas, pentru mentinerea Romaniei pe calea democratiei, in rindul tarilor in curs de aderare la structurile UE si NATO, pentru mentinerea reala a posibilitatii de realizare a idealurilor Revolutiei din Decembrie 1989, pentru stoparea revenirii la dictatura si extremism. Exista riscul unui blocaj politic general care sa determine alegeri anticipate si saracirea si mai mult a populatiei", afirma Iordan Radulescu, presedintele UNOLD ’89. El adauga ca nu neglijeaza efortul PRM pentru actul justitiar, insa acesta trebuie facut prin respectarea legilor statului de drept si de catre cei indreptatiti sa aplice legile, si nu "cu glontul sau bita", ci prin metodele coercitive ale legislatiei statului de drept. In stilul caracteristic, studentii intentioneaza sa organizeze astazi, in Capitala, un "Mars pentru Europa", prin intermediul caruia tinerii intelectuali vor sa arate ca nu sint extremisti si ca sprijina valorile democratiei. Gabriel Ispas, presedintele Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB), declara ca la manifestatie, care se va desfasura fara scandari si fara pancarte, este posibil sa participe si personalitati ale vietii publice, precum si alte persoane care cred in democratie.
Asociatia "Tinerii pentru Actiune Civica" a lansat, la rindul sau, un apel pentru alegerea lui Ion Iliescu in functia de presedinte al Romaniei si a avertizat ca, prin alegerea lui Corneliu Vadim Tudor in aceasta functie, Romania "risca intrarea in dictatura (…), in izolare internationala si in colaps economic". Intr-un comunicat al Asociatiei se spune: "Alegerea in politica nu este experiment, este realitate. Prin alegerea lui C.V.Tudor, Romania risca intrarea in dictatura. Amintiti-va teroarea Securitatii lui Ceausescu. Amintiti-va justitia din dictatura lui Ceausescu: noi nu aveam nici drepturi, nici dreptate. Cei mici erau pedepsiti, niciodata oamenii partidului. Alegindu-l pe C.V.Tudor, aceasta amintire poate deveni realitate".
Oameni de afaceri – Senatul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a exprimat convingerea ca, in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, electoratul va dovedi maturitate si clarviziune, in evitarea oricaror forme de extremism, acordind incredere candidatului care va dovedi ca este in masura sa asigure coerenta celor mai importante institutii ale statului si care va prezenta suficiente garantii in privinta exercitarii unui act de guvernare realist, solid argumentat si avind ca obiectiv major integrarea in Uniunea Europeana.
Jurnalisti – In sfirsit, jurnalistii, o breasla caruia un distins profesor universitar si fruntas la Partidului Romania Mare i-a fluturat perspectiva schimbarii condeiului cu sapa s-au exprimat prin intermediul Asociatiei pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare (APPLE) :"APPLE, intrunita in Adunare Generala, a constatat ca libertatea presei este grav amenintata de ascensiunea extremismului. Implicit, este amenintat si dreptul cetateanului la o corecta informare. Ziaristii participanti considera ca partial responsabila de fenomenul semnalat este toata mass-media, prin faptul ca nu a atras atentia din timp si cu consecventa asupra acestui flagel politic si social. Principala vinovata de ascensiunea extremismului este, insa, clasa politica, deoarece nu a reusit, pe parcursul ultimilor 11 ani, sa consolideze statul de drept si economia tarii. Cum alternativa unei noi dictaturi este inacceptabila pentru Romania de azi, APPLE recomanda cetatenilor sa iasa la vot si sa voteze impotriva extremismului".
Biserica – Dintre toate opiniile, expuse public, de oameni si comunitati foarte diferitate, cea mai plina de semnificatii este cea a Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Teoctist:" Biserica este un asezamint de pace, de iertare, de iubire si de bunatate. Europa are nevoie de valorile noastre, dar nu de cele care ne-ar indeparta de Europa (…) Este de mare pret ca personalitatile politice si culturale sa-si uneasca rindurile, dupa pilda stramosilor nostri, pentru ca la conducerea poporului acesta, bun, ospitalier, credincios si iertator sa se afle o persoana echilibrata, legata de Europa si de valorile noastre crestine". (Indira CRASNEA)

Comentarii