Politicienii, dezbinati si la Marea Unire

miercuri, 01 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Politicienii, dezbinati si la Marea Unire

Reprezentantii grupurilor parlamentare ale PNTCD, PD, PNL si UDMR au abordat, in discursurile rostite ieri la sedinta solemna a Parlamentului convocata cu ocazia Zilei Nationale, problemele cu care se confrunta in prezent Romania, necesitatea integrarii euro-atlantice, dar si probleme ale propriilor partide sau ale propriului electorat. In fata unei sali pe jumatate goala, deputatul PNTCD Ioan Vida-Simiti a facut o scurta trecere in revista a principalelor momente istorice care au pregatit crearea Romaniei Mari, inclusiv sprijinul acordat de statele occidentale, aratind ca romanii si-au aratat vocatia europeana inca din momentul Marii Uniri. El a afirmat ca momentul 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost posibil fara o "elita politica matura", dedicata interesului national, nu celor de tip politicianist, atitudine care ar trebui adoptata si de actuala clasa politica. Un discurs asemanator a avut si deputatul PD Mihai Baciu, care a avertizat asupra pericolului "nationalismului galagios" caruia PD ii opune un "nationalism romanesc, neagresiv, atasat valorilor nationale".
Liderul PNL Mircea Ionescu-Quintus a avut cel mai scurt discurs, in care nu a amintit in nici un fel despre situatia trecuta sau actuala a Romaniei. El s-a multumit sa spuna ca romanii ar trebui sa se ingrijieasca de "mostenirea sfinta si grea" pe care le-au lasat-o inaintasii.
Opozitia moare de grija federalizarii
Reprezentantii partidelor de opozitie au folosit prilejul oferit de discursurile in Parlament pentru a relua retorica din ultima vreme despre pericolul federalizarii tarii, acuzele la adresa UDMR si a actualei puteri.
Reprezentantul PDSR, Adrian Nastase, a declarat ca evenimentul de la 1 Decembrie 1918 reprezinta "cea mai mare realizare a poporului roman din secolul si mileniul care se sfirseste peste putin timp". Nastase a vorbit, atit despre "clipa istorica" traita de cei peste 100.000 de romani in 1918 la Alba Iulia, cit si despre "aparitia teoriei autonomismului si federalismului in Transilvania", "disolutia culturii nationale" si despre manualele alternative de istoria romanilor si de limba si literatura romana. El a spus ca aparitia teoriei autonomismului si federalismului in Transilvania sint "suficiente motive de ingrijorare", precizind ca PDSR va sprijini "descentralizarea, dar nu si dezintegrarea".
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a salutat "cu bucurie si oarecare tristete" ziua de 1 Decembrie, declarindu-se nemultumit de situatia actuala a Romaniei. Deputatul PUNR Petre Turlea a declarat ca statul unitar roman este in pericol "de ciuntire teritoriala" si de disparitie, acuzind actuala putere ca ignora "actiunile revizioniste maghiare". (A. CIOFLANCA)
Alba Iulia, cimp de batalie electorala
Manifestarile oficiale prilejuite de a 81-a aniversare a Marii Uniri, care vor incepe in aceasta dimineata la Alba Iulia, au sansa de a transforma capitala unirii intr-un cimp de batalie electorala. Aceasta pentru ca aici se vor afla atit lideri ai opozitiei, cit si reprezentanti ai puterii. Opozitia spera sa acapareze manifestarile asa cum a facut si anul trecut, cind reprezentantii puterii au sarbatorit la Bucuresti. Dar miscarea de ultima ora a puterii, care a decis sa trimita la Alba Iulia personalitati de prim rang, le-a incurcat socotelile. In preziua sarbatorii, liderii celor doua parti au preferat sa nu se vada la fata. Presedintii ApR si PS, Teodor Melescanu si Tudor Mohora, au preferat sa se instaleze ieri seara la un motel din Sebes (12 km de Alba Iulia), in timp ce liderul PNR, Virgil Magureanu, a ales un han in zona Vintu de Jos. Nici liberalul Valeriu Stoica nu a agreat orasul, cazindu-se la 30 km distanta, la manastirea Rimeti, in timp ce staff-ul PDSR, cu Adrian Nastase in frunte, a optat pentru complexul Schit, aflat intr-o suburbie. In Alba Iulia au poposit, ieri, doar presedintele Emil Constantinescu, cazat la hotelul Parc, si Valeriu Tabara, care a optat pentru casa de oaspeti a Vetrei Romanesti. Delegatiile PRM si ANCD au innoptat in statiunea Geoagiu Bai. In oras sint asteptati circa 10.000 de participanti, majoritatea din judetele limitrofe. Interesul pentru manifestare este foarte mare, 69 de medii de informare acreditind pina ieri seara 272 de ziaristi. Desi la sarbatoare participa seful statului, fortele de ordine nu au fost ieri la vedere. Cu 12 ore inainte de inceperea manifestarilor nu se stia daca liderii Opozitiei vor participa alaturi de Emil Constantinescu si alti membri ai guvernului la principalele momente ale programului aniversar. ( Corespondenta de la trimisul Monitorului, Radu BASARAB)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii