Prodi si Verheugen avertizeaza Romania

vineri, 14 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 Prodi si Verheugen avertizeaza Romania

Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, Gunther Verheugen, care il insoteste pe presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, in vizita pe care acesta o efectueaza la Bucuresti, a declarat ca ajutorul finanaciar pentru Romania va intirzia daca Guvernul nu va elabora la termen strategia de dezvoltare pe termen mediu. Drept raspuns, ministrul Afacerilor Externe Petre Roman a dat asigurari, la un mic dejun luat cu Verheugen, ca "Guvernul este pregatit sa stabileasca strategia pe termen mediu", care va cuprinde probabil propritatile pentru urmatorii trei ani. "Raspunderea directa pentru elaborarea strategiei revine premierului", a adaugat ministrul de Externe. Veheugen a propus, in timpul vizitei pe care a facut-o la Bucuresti in octombrie 1999, crearea unei comisii mixte, formata din oficiali romani si ai UE, alaturi de specialisti din FMI si Banca Mondiala, care sa elaboreze o strategie de dezvoltare pe termen mediu. Termenul limita pentru elaborarea acestei strategii este jumatatea lunii martie.
Prodi a transmis ieri investitorilor straini un mesaj de incredere in mediul de afaceri din Romania. "Investitiile in Romania vor fi la fel de sigure ca-n orice alta parte a Europei", a afirmat Prodi. Prodi a aratat ca deschiderea de negocieri de aderare a Romaniei la UE va face ca legile si normele in vigoare in Romania sa devina aceleasi cu cele din tarile Europei Occidentale. Prodi a apreciat ca programul guvernului Isarescu este "foarte constructiv" si ca reda angajamentul Romaniei in demersurile de aderare la UE. El a mai spus ca, probabil, la 1 ianuarie 2003, UE va decide data la care tarile candidate vor deveni membre cu drepturi depline. "Nu vad posibilitatea unui esec al Romaniei in procesul de aderare, decit in cazul in care Romania opreste acest proces", a declarat Prodi. Potrivit Comisarului European pentru extindere, Gunther Verheugen, in procesul de negocieri pentru aderare Romania va avea probleme in domeniul economic, urmind ca UE sa monitorizeze "indeaproape" toate evolutiile in acest sens.
Isarescu ofera garantii
Premierul Mugur Isarescu s-a simtit dator sa dea asigurari ca totul va decurge intocmai. "Guvernul va incerca sa obtina cit mai multa credibilitate atit pe plan intern, cit si pe plan extern", a declarat el, in cadrul intilnirii de la Palatul Victoria cu Romano Prodi si Gunter Verheugen. Isarescu a spus ca, desi anul 2000 este unul electoral, el garanteaza ca reforma fiscala nu va incetini cu nici un pas si ca obiectivele anuntate de Guvern – stoparea caderii economice si injumatatirea inflatiei – vor fi atinse cu orice risc. Prodi a precizat ca doreste ca Romania sa nu fie doar un partener in domeniul schimburilor comerciale, dar si in cel politic, si in cel al circulatiei libere a persoanelor. Romano Prodi a mai prezentat procedurile tehnice pentru aderare si a adaugat ca va insista asupra modului concret in care fiecare minister se va ocupa de problematica aderarii. "Trebuie inteles ce inseamna asistenta si ajutorul financiar din partea comunitatii europene. Banii nu vor fi parasutati si daca vom invata sa luam lucrurile in serios, atunci intrarile de capital si investitiile vor creste foarte rapid", a spus Isarescu.
Constantinescu i-a decorat pe oficialii UE
Presedintele Emil Constantinescu le-a conferit, ieri, presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, si comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, Ordinul National "Steaua Romaniei", pentru eforturile lor in sprijinul integrarii Europene a Romaniei.
Seful statului i-a acordat lui Romano Prodi Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Mare Cruce", pentru "promovarea unei viziuni generoase a Europei secolului XXI", in timp ce Gunther Verheugen a primit inalta distinctie in grad de "Mare Ofiter", pentru "contributia sa deosebita la constructia europeana". Constantinescu i-a multumit lui Romano Prodi pentru consecventa cu care a sprijinit Romania atit in calitate de presedinte al Comisiei Europene, cit si in cea de fost premier al Italiei. De asemenea, el i-a multumit comisarului european pentru extindere pentru ca promoveaza apropierea dintre Romania si UE, devenind un "catalizator" al acestui proces.
Nimic despre vize
Cu un limbaj extrem de diplomatic si de vag, Romano Prodi si Gunther Verheugen au reusit sa evite, la conferinta de presa de ieri dupa-amiaza, raspunsul direct la cele mai clare si simple intrebari. "Sinteti multumit de programul de guvernare al Cabinetului Isarescu?". "N-avem dreptul sa judecam". Sau: "Inceperea negocierilor de aderare cu Romania va aduce vreo imbunatatire la regimul vizelor de intrare in UE solicitate in prezent romanilor?". "Nu depinde doar de noi (Comisia Europeana – n.n.), ci si de Consiliul de Ministri al Uniunii". "Noi negociem, nu monitorizam evenimentele", a fost concluzia conferintei de presa. (Marius Hosu)
Prodi a privit lung la arcul care iesea dintr-o canapea veche de la Guvern
Incercarea premierului Isarescu de a evita gafele de protocol a fost sortita esecului. Dupa ce, cu o seara inainte de sosirea inaltilor oficiali europeni, Mugur Isarescu facea repetitie, impreuna cu seful de protocol al Guvernului, pe treptele Palatului Victoria, la protocolul intimpinarii oaspetilor, premierul a constatat, ieri, cu stupoare, cum solemnitatea primirii a fost compromisa de gafele angajatilor sai. Astfel, traducerea in limba romana a declaratiilor presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, a fost defectuoasa, pentru ca translatorul, angajat in ultimul moment de serviciul de protocol al Guvernului de la o firma specializata, a preferat sa sintetizeze discursul demnitarului european. Dupa consumarea momentului festiv, ministrul de externe, Petre Roman, a protestat vehement in fata colegilor sai de Cabinet fata de astfel de erori. Critica sa a fost insusita imediat si Guvernul a transmis presei ca isi cere scuze fata de acuratetea traducerii efectuate si ca va pune la dispozitie un alt text oficial. Consternarea premierului a ajuns la paroxism in momentul in care a constatat ca, la un moment dat, oaspetele sau fixa cu privirea mobilierul vechi si uzat (cuiere, canapele vechi cu tapiteria rupta la colturi si din care ieseau arcuri), asezat pe coridoarele Palatului Victoria. (Adrian Bucur, Adrian Cioflanca)

Comentarii