Se formeaza o noua ordine mondiala?

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Se formeaza o noua ordine mondiala?

Anumiti experti vorbesc despre o noua ordine mondiala, altii se arata mult mai prudenti. Insa toti sint de acord in privinta unui subiect: aliantele si rivalitatile traditionale au fost profund bulversate. "Este vorba de o adevarata noua ordine mondiala, nu ca aceea din 1991", dupa incheierea razboiului din Golf, potrivit unei analize, pentru AFP, al lui Anoush Ehteshami, profesor la universitatea din Durham (nord-estul Angliei). "Chestiuni precum echilibrele regionale sau responsabilitatea colectiva a comunitatii internationale sint astazi abordate fara reticenta in locuri unde nu erau evocate anterior", a afirmat acest expert.
Donald Cameron Watt, expert in relatii internationale, crede ca este vorba mai degraba de o "noua etapa" dupa caderea Zidului Berlinului in 1989, care a marcat sfirsitul razboiului rece. Amploarea atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite i-a "panicat" pe numerosi lideri, constienti acum ca propriile interese comerciale, financiare sau de alta natura sint amenintate, a apreciat el. "Acest este motivul pentru care China, Rusia si chiar Iranul au inteles ca trebuie sa fie cooperante", a mai spus Cameron Watt.
Potrivit parerilor unanime, principalul beneficiar al acestei situatii este presedintele pakistanez. Pus la zid de comunitatea internationala dupa accederea sa la putere in 1999, in urma unei lovituri de stat, stigmatizat pentru ca a sustinut regimul taliban din Afganistan, generalul Musharraf a rupt legaturile cu militia islamista dupa evenimentele din 11 septembrie. Ralierea sa la lupta antiterorista condusa de Statele Unite s-a dovedit a fi rentabila: fostul "general-pucist" a fost primit in capitalele occidentale, Washingtonul a ridicat sanctiunile impotriva tarii sale, iar marile puteri au deblocat ajutoare substantiale, circa 600 de milioane de dolari doar din partea Statelor Unite.
Razboiul din Afganistan i-a mai permis presedintelui rus Vladimir Putin sa se apropie de George W. Bush, iar Statele Unite si-au dublat eforturile in vederea relansarii procesului de pace din Orientul Mijlociu. Tony Blair, la rindul sau, a pledat pentru o consolidare a relatiilor dintre Rusia si NATO. In discursul sau de politica externa, el a trasat, cu accente adeseori lirice, propria viziune a noii ordini mondiale rezultate in urma atentatelor de la World Trade Center. In cursul numeroaselor turnee diplomatice, Blair a facut mai multe escale in tari alteori considerate putin recomandabile, precum Iran sau Siria.
Chris Brown, profesor la London School of Economics, afirma ca este prea devreme sa se discute despre o noua ordine mondiala. Criza actuala "a cimentat citeva relatii, ea le-a consolidat, insa nu exista nici un exemplu in care se poate vorbi despre o veritabila revolutie diplomatica", a nuantat el. Anoush Ehteshami nu este de aceesi parere. "Una dintre principalele consecinte ale atentatelor din 11 septembrie este ca Washingtonul nu poate sa isi mai permita sa ignore lumea din jurul sau, iar administratia Bush devine constienta de acest lucru", a spus el.(A.C.)

Comentarii