Sute de firme capusa prospera la umbra minelor

vineri, 17 august 2001, 23:00
3 MIN
 Sute de firme capusa prospera la umbra minelor

O posibila explicatie a deselor accidente din minele de carbuni ar putea fi numeroasele firme capusa care prospera la umbra falimentarei activitati de exctactie a carbunelui. Chiar Guvernul a constatat ca majoritatea din cele aproape 300 de firme care aprovizioneaza cu materiale minele din Valea Jiului sint detinute de rude ale persoanelor din conducerea minelor sau ale liderilor sindicali.
Premierul Adrian Nastase a solicitat ieri autoritatilor implicate sa adopte masuri dure pentru eliminarea firmelor-capusa existente in activitatea de minerit, precizind ca majoritatea actionarilor acestor firme sint rude ale unor cadre de conducere din Valea Jiului. Seful Executivului a precizat ca din circa 280 de firme care aprovizioneaza unitatile miniere, 25 au derulat fonduri de peste 5 miliarde de lei, asigurind reciclarea unor bunuri sustrase din mina si vindute, ulterior, altor unitatilor miniere din valea Jiului. "A fost tolerat un sistem mafiot de aprovizionare a unitatilor miniere si am dispus actiuni ferme de control a firmelor-capusa care si-au insusit nemeritat o parte din banii de la buget", a spus Nastase. Premierul a anuntat ca a solicitat ministrului Industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, sa ia masuri administrative impotriva persoanelor cu functii de conducere din cadrul ministerului, a Companiei Nationale a Huilei si a unitatilor minire, care au responsabilitati in minerit si in accidentul produs in aceasta luna la Mina Vulcan. Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca, a afirmat ca ar putea exista o legatura intre firmele-capusa din minerit si accidentul survenit la Mina Vulcan. "Daca se fura ca in codru cabluri care sint vindite ulterior fara nici o verificare tehnica si fara elemente de izolare, este clar ca se pericliteaza in acest fel viata oamenilor", a spus Cozminca.
Prima masura privind accidentul de la Vulcan a fost luata alaltaseara. Prim-ministrul Adrian Nastase a decis destituirea lui Pompiliu Buduran, secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, precum si schimbarea, conform procedurilor legale, a conducerilor Companiei Nationale a Huilei si a Exploatarii Miniere Vulcan. Decizia a fost luata in urma analizarii raportului privind accidentul colectiv de munca de la mina Vulcan si dupa ce s-a constatat ca in sectorul minier au fost inregistrate numeroase acte de indisciplina, a anuntat purtatorul de cuvint al Guvernului, Claudiu Lucaci. A fost destituit Ilie Balanescu, director general in cadrul ministerului Industriei si au fost schimbati din functie directorul general al Companiei Nationale a Huilei, Gheorghe Cioara, inginerul sef pentru securitate miniera din cadrul Companiei Nationale a Huilei, Ilarie Bora, precum si Ioan Vulpe, director la Exploatarea Miniera Vulcan. Inginerul sef de productie Ilie Gheorghe si inginerul sef pentru securitate miniera Dan Suculescu din Exploatarea Miniera Vulcan vor fi la rindul lor schimbati din functie.
De asemenea Guvernul a dispus analiza modului in care s-au efectuat cheltuielile pentru realizarea masurilor de protectie a muncii si in special pentru dotarea angajatilor cu echipamente individuale de protectie. S-a solicitat specialistilor care fac controlul sa verifice si ponderea cheltuielilor de protectie a muncii in comparatie cu ponderea salariior si cum se reflecta acestea in cheltuielile de productie ale companiei. Impreuna cu conducerea companiei, specialistii Inspectiei Muncii au analizat si avizat inlocuirea tehnologiilor existente cu altele mai sigure in exploatare.
Din cauza gradului ridicat de indisciplina, cu frecvente incalcari ale normelor de securitate a muncii, Ministerul Muncii va initia un proiect de hotarire de Guvern privind majorarea sanctiunilor contraventionale prevazute de Legea protectiei muncii nr.90/1996. (A.C.)

Comentarii