Dovleacul, intre magic si aliment-medicament

vineri, 07 decembrie 2007, 20:19
3 MIN
 Dovleacul, intre magic si aliment-medicament

Dovleacul este o leguma cu mai multe fete: bun pentru mincaruri, ingredient pentru dulciuri si, nu in ultimul rind, medicament. Dar varietatile de dovleac l-au facut dintr-o leguma simpla sa devina si obiect de design in gradini si in case. Si nu trebuie uitat ca, la sarbatoarea Halloween-ului, la americani, si de Sf. Andrei, la romani, dovleacul este sculptat in forma de fata, luminat cu luminari pentru a alunga spiritele rele. Dar de ce au fost alesi dovlecii pentru aceste ritualuri?

In Egiptul antic era considerat intruchiparea paminteana a zeitei Kolokassia, insa cultul dovleacului este cunoscut peste tot in lume, din Japonia si pina in Europa. In simbolistica africana el reprezinta uterul femeii, iar in cultul chinezesc este simbolul abundentei si  al fertilitatii, al regenerarii si al imortalitatii.

Pentru romani dovleacul este asociat cultului stramosilor. Astfel ca in majoritatea perioadelor de post ale iernii acesta este folosit in mincarurile rituale, mai ales in zilele de pomenire a mortilor. La daci, se pare ca era si un simbol al abundentei, in unele sate pastrindu-se si azi obiceiul colindului de Anul Nou cu o tivga de dovleac umpluta cu seminte. Aceasta era aruncata peste casa, urindu-se rod bogat.

Ce contine miezul bostanului?

Bostanii, Curcubita pepo si C. maxima, se pot folosi in terapeutica si in bucatarie dupa ce au fost separati de seminte si de coaja. Substantele continute in miez sint lecitina, tirozina, peporezina, fosfor si doua vitamine B si A. Datorita acestor substante bostanul are efecte nutritive. Apoi grabeste purgatia, este calmant si racoritor.

De asemenea, inmoaie pielea si atenueaza procesele inflamatorii ale mucoaselor, fiind asemanator cu lanolina, glicerina sau musetelul. Bostanii insa ajuta si la activarea secretiei urinare si a eliminarii acidului uric.

Cum alegem bostanii pentru mincare

Astazi pe piata romaneasca au patruns noi soiuri de bostani, diferiti ca forma si gust fata de cei traditionali. Insa cei mai buni si gustosi bostani traditionali sint cei de dimensiuni potrivite, usor turtiti, cu  coaja verde, portocalie sau alba.De asemenea, coaja trebuie sa fie fara pete si necrapata. Dovlecii se pot pastra citeva saptamini intregi daca sint tinuti la rece.

Usor de gatit

Inainte de a fi pregatiti pentru mincare dovlecii trebuie taiati si curatati de seminte. Pot fi copti in cuptor, devenind mai dulci si cu gust mai pregnant.Inainte de a fi introdusi in cuptorul incalzit pot fi unsi cu ulei de masline, sare si piper. Pot fi umpluti cu pasta de brinza sau cu orez cu ciuperci. Se taie dovelacul in doua sau i se taie un capac. Se curata de seminte si se coace in cuptor. Apoi, cind este gata, se umple cu pasta de brinza sau cu orezul preparat in prealabil.

In supele de legume, dovleacul da un gust deosebit fierturii. Se fierb timp de citeva minute bucati de dovleac in supa, apoi se paseaza si se amesteca din nou in supa.

Si in placinte dovleacul este un ingredient placut si usor. Se face un amestec cu scortisoara si cuisoare macinate pentru placinte. Ca garnitura, dovleacul copt se serveste cu ceapa taiata pestisori. La final, totul e stropit cu ulei de masline si condimentat cu praf de rozmarin.

Intrebuintarile terapeutice ale bostanului

Datorita substantelor continute bostanii au recomandari in unele boli de tipul asteniilor, insomniilor, afectiunilor cardiace sau diabetului. Ajutind la activarea secretiei urinare, consumul de bostan mai este recomandat in infectii urinare, insuficienta renala, dar si in dispepsii, hemoroizi si enterite.

Datorita continutului de vitamina C si E sint antioxidanti ideali protejind impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare. De asemenea ,
gustul lor dulce este si pe placul bebelusilor si al copiilor mici, miezul galben fiind bine digerat.

Pentru constipatii si in colite de putrefactie bostanul se fierbe. Astfel, 500 g miez fiert se paseaza si se adauga apa scursa de la fierbere si se omogenizeaza amestecul. Acest preparat se consuma intr-o zi in doua reprize.

Pentru tratamentul insuficientei cardiace cu edeme se poate consuma un pahar de suc pe zi vreme indelungata.

In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pina la vindecare.

Comentarii