A doua moarte a lui Goldfaden?

vineri, 08 iunie 2007, 16:04
3 MIN
 A doua moarte a lui Goldfaden?

Acum mai bine de un an, am scris un mic articol despre Avram (Abraham) Goldfaden. Articolul meu era prilejuit de filmul realizat de Radu Gabrea, Goldfaden’s Legacy (Mostenirea lui Goldfaden) si de discutia prilejuita de vizionarea filmului la Bucuresti. Am facut atunci propunerea ca o asemenea discutie sa se desfasoare si in Iasi, oras mai indrituit decit Bucurestii, sa zicem, de a gazdui cu folos un colocviu despre "mostenirea lui Goldfaden". Cum era de asteptat, articolul meu nu a avut urmari semnificative. Ca sa fiu cinstit, nu a avut nici un ecou (vizibil, cel putin). Dar nu despre asta mi-am propus sa scriu.
Amintesc faptul ca Avram Goldfaden a intemeiat in orasul nostru, in 1876, primul teatru in limba idis. Spectacolele aveau loc in gradina Pomul Verde (care se afla in apropierea Teatrului National), gradina foarte cautata in epoca. Pe locul ei se ridica astazi un obelisc auster, inaugurat in data de 15 octombrie 2002. Mihai Eminescu insusi nu a scapat prilejul de a scrie elogios despre aceste spectacole in idis. Daca sint bine informat, trupa lui Goldfaden avea sase actori. Peste citiva ani, intemeietorul teatrului a parasit orasul si a emigrat in SUA. A organizat si acolo spectacole foarte apreciate de public. Cind a murit, in 9 ianuarie 1908 (la virsta de 68 de ani; regizorul si compozitorul Goldfaden se nascuse in 24 iulie 1840), a fost petrecut pe ultimul drum de un cortegiu impresionant. Unii vorbesc chiar de 75.000 de persoane!
In memoria lui Goldfaden si ca un omagiu adus initiativei sale, in anul 2002, Ministerul Culturii a inaugurat la Iasi un Festival international de teatru in limba idis. Prima editie s-a desfasurat, cu fastul necesar, intre 15 si 18 octombrie 2002. Manifestarea a avut un ecou neasteptat. Si nu numai in Romania. Ziarele de pretutindeni au consemnat festivalul si au vorbit, cu acest prilej, in termeni foarte magulitori despre Iasi. Festivalul constituia, asadar, o excelenta ocazie de a promova (cum se spune mai nou) orasul Iasi si, de ce nu?, de a discuta despre identitatea lui culturala. Mai mult: din cite stiu, organizatorii festivalului (ministerul amintit, Centrul Cultural Francez si conducerea de atunci a Teatrului National) au obtinut o sponsorizare considerabila: nu mai putin de 20.000 de euro. Pentru constiinta "traumatizata" a ieseanului (care se plinge mereu ca e persecutat si ca nu e bagat in seama precit s-ar cuveni ca locuitor al unei "capitale culturale"), festivalul reprezenta un motiv de legitima mindrie. Orasul nu devenea, desigur, "buricul" lumii, dar, macar pentru citeva zile, tinea capul de afis al gazetelor. Daca nu cumva ma insel, din motive pe care le ignor cu desavirsire, nimeni nu mai vorbeste despre festival. Traditia risca sa se rupa. Ar fi, neindoielnic, mare pacat.
Sigur, se poate invoca actuala renovare a Teatrului National. La mijloc sint, poate, si niscai orgolii ranite, ale fostului director al teatrului, dl Ioan Holban. E posibil si ca organizatorii sa fi simtit nevoia de a-si trage sufletul. A renunta insa la initiativa festivalului in memoria lui Avram Goldfaden si la o traditie abia infiripata mi se pare frustrant si dezamagitor. Cind sa discutam despre trecutul Iasilor si despre viitorul urbei, daca una dintre ocazii e ignorata intr-o deplina (si vinovata) seninatate? Mai are rostul sa invinuim pe altii de ingratitudine, cind noi insine nu sintem in stare sa continuam ceea ce a inceput atit de promitator? Si nu este acesta un semn de incontestabil provincialism? Resimtim, de obicei, o asemenea caracterizare ca un nemeritat afront, dar nu facem mai nimic pentru a-l contesta prin fapte (si nu prin vorbe).
Daca festivalul nu se poate desfasura, deocamdata, in cladirea Nationalului, el poate fi mutat provizoriu, pina cind se termina renovarea, la Ateneu sau chiar la Teatrul Luceafarul. Orgoliile si cearta nu-si au rostul. Disputele despre prioritati si "ctitorii", la fel. E nevoie numai de oarece spirit de initiativa. Il vom gasi oare?
M-ar bucura enorm o eventuala dezmintire a acestui articol.
 

     P.S. Profit de acest prilej pentru a corecta o informatie eronata din articolul meu, amintit la inceput (aparut in februarie 2006). Premiera absoluta a filmului Goldfaden’s Legacy a avut loc, totusi, la Iasi, la editia din 2005 a festivalului.

Comentarii