Noroc si fericire!

joi, 15 ianuarie 2009, 20:16
3 MIN
 Noroc si fericire!

De Anul Nou, avem cu totii cumva senzatia ca este ziua noastra. Asta pentru ca ne uram reciproc fericire si noroc. Dar ce sint de fapt fericirea si norocul? In ceea ce priveste norocul, am citit undeva o definitie deosebit de interesanta: Norocul este scaunul pe care te asezi din intimplare, cind era cit pe ce sa te asezi din greseala intre scaune. Sigur, este o gluma, caci in realitate norocul nu este un scaun. Dar atunci ce sa fie oare? Ce formula magica o fi avind? As fi foarte fericit daca as putea s-o descopar si intr-o zi s-ar putea chiar sa reusesc – dar asta numai daca am noroc.

Un lucru zic eu ca e clar: norocul apare in doua forme distincte – marele noroc si norocelul. Daca, de exemplu, ai nimerit sase numere la loto, atunci ai avut mare noroc. Mie nu-mi ies niciodata mai mult de doua numere; asadar, nu am decit norocel.

Dar ce e cu fericirea? Pentru iluministul francez Rousseau, fericirea inseamna "un cont bancar gras, o bucatareasa priceputa si o digestie perfecta". O digestie sanatoasa, mai inteleg, caci daca ea e in regula, te poti simti minunat, dar ce are fericirea de-a face cu contul bancar? Dupa cum prea bine stim, banii n-aduc fericirea. Dar, ce-i drept, ne ajuta s-o cautam si sa dam de ea. Atunci cind ne cautam fericirea, ne poate ajuta si o formula simpla: Fericirea ti-o poti dubla daca o imparti cu cineva. Eu, de exemplu, imi impart fericirea cu sotia. Fericirea ei este atit de importanta pentru mine, incit am angajat si un detectiv ca sa aflu cine o tot face fericita.

O alta constatare interesanta este ca fericirea nu e constanta, ci variaza direct proportional cu virsta. Dar oare la ce virsta poti fi total fericit? Cu certitudine, nu la pubertate: atunci nu esti fericit, ci cool. Citiva ani mai tirziu, nu prea ai timp pentru fericire, caci apar casnicia, copiii si cariera, care te tin ocupat non stop. Acum insa am o veste minunata: cu cit inaintezi in virsta, cu atit creste posibilitatea de-a fi cu-adevarat fericit. Sa adresam o intrebare expertilor in fericire: cam citi ani trebuie sa ai pentru a fi absolut fericit? Raspuns: foarte multi ani! Atit de multi, incit nu apuci niciodata virsta asta, iar daca totusi reusesti, nu mai esti in stare sa-ti dai seama ce se intimpla.

Clar, ceea ce povestim noi aici nu e deloc incurajator. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa rau si se impune o atitudine sceptica fata de aceste asertiuni! Nu numai oamenii in virsta, ci si cei tineri reusesc sa isi gaseasca fericirea – de exemplu, la serviciu. Singura problema este ca in ziua de azi majoritatea tinerilor sint someri. Insa, ma rog, aceia care si-au gasit totusi un loc de munca sint incredibil de fericiti, desi numai in weekend sau in concediu.

Dar politicienii? Puterea ii face oare fericiti? Iar daca nu ii face fericiti, cum de se agata cu atita inversunare de ea? Chiar asa este, nu renunta la putere, indiferent cit de incompetenti sint. Te convingi in fiecare zi, din ziare, de spiritul lor marginit si meschin, astfel incit eu personal nu pot fi fericit decit daca nu citesc ziarul. In aceasta situatie, imi place sa ma uit la televizor. Dar numai atunci cind se dau reclame. Caci in reclame sint cu totii foarte fericiti. Ce noroc!

(Traducere din limba germana: Adriana Andriescu)

Comentarii