Medicii se tem sa vaccineze fetitele contra cancerului

marți, 25 noiembrie 2008, 21:50
2 MIN
 Medicii se tem sa vaccineze fetitele contra cancerului

Asta pentru ca, nici bine inceputa, campania este atacata chiar de cei care ar trebui sa o implementeze in mediul rural, si anume medicii de familie. Acestia au luat parte ieri la o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), in cadrul careia si-au manifestat reticenta in privinta rezultatelor vaccinului administrat impotriva cancerului de col uterin, dar si a repercusiunilor acestuia. 

Medicii din mediul rural au ridicat o serie de probleme mai mult decat grave in privinta administrarii vaccinului, urmand sa se ceara lamuriri suplimentare de la minister. Medicii au intrebat reprezentantii ministerului in teritoriu cine va fi tras la raspundere in cazul unor consecinte negative in urma administrarii vaccinului elevelor de clasa IV-a. "Eu, daca voi fi acuzat de malpraxis de un parinte pentru ca fetita lui a suferit vreun efect secundar sau, Doamne fereste, a murit, cine imi va lua apararea?", a intrebat retoric unul din medicii participanti la intalnire.

Mai mult, majoritatea medicilor spun ca parintii nu sunt convinsi care sunt cu exactitate efectele secundare ale vaccinului si cat de sigur este acesta.

O alta problema cu care se confrunta cei de la ASP este faptul ca foarte multe dintre fetitele de clasa a IV-a au ambii parinti plecati in strainatate, iar tutorii acestora nu doresc sa-si asume responsabilitatea vaccinarii. "Este important de stiut ca parintii nu sunt obligati sa faca fetitelor acest vaccin. Daca nu sunt de acord vor semna o declaratie pe propria raspundere. Noi recomandam insa acest vaccin, pentru ca s-a dovedit deja ca este foarte bun", a precizat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog sef in cadrul ASP.

Sindicatul Juristilor a cerut stoparea campaniei

Sindicatul Independent al Juristilor din Romania a anuntat ca a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, sectia 8 Contencios, anularea ordinului ministrului Sanatatii numarul 574/269 din 2008, scopul fiind stoparea campaniei de vaccinare. Motivul principal il constituie faptul ca imunizarea ar putea genera mai multe decese decat cancerul de col uterin.

Ingrijorarea parintilor vine dupa ce au aflat ca in urma administrarii vaccinului in SUA au fost raportate 18 de decese, iar in Europa 2 si peste 8.000 de cazuri de efecte secundare. Administratia pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) din SUA a incercat sa elimine temerile legate de vaccin.

"Nu a fost gasit niciun tipar comun care sa sugereze ca aceste decese au fost provocate de vaccin", se arata intr-un comunicat FDA. In tarile europene, aproximativ o treime din parinti au refuzat vaccinarea.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii