Potopul de la Dorohoi se poate repeta

marți, 28 iunie 2011, 21:48
2 MIN
 Potopul de la Dorohoi se poate repeta

La exact un an dupa ce Dorohoiul a fost inundat, oamenii dorm cu teama ca situatia s-ar putea repeta  oricand. Masurile urgente pentru prevenirea catastrofelor naturale, mult trambitate de autoritati, sunt departe a fi realizate. Raul Buhai nu a fost decolmatat. Lucrarile, care trebuiau terminate inca din martie, potrivit rapoartelor de risc intocmite, au inceput abia la sfarsitul lunii aprilie, iar pana la aceasta data s-a reusit amenajarea unei scurte portiuni la zona de confluenta dintre raurile Buhai si Jijia.

La mijlocul lunii aprilie, dupa cateva zile ploioase, apa a ajuns din nou sa loveasca marginea superioara a podului. Puhoaiele care vin si se aduna de pe versanti nu au pe unde sa curga, albia fiind plina de aluviuni. "Am predat amplasamentul firmei constructoare si a fost emis ordinul de incepere a lucrarilor. Nu putem nici preciza o data cand acestea se vor finaliza. Din cate am inteles intarzierile se datoreaza lipsei finantarii, care nu a fost inca deblocata", a precizat Dorin Alexandrescu, primarul Dorohoiului. Prima etapa de reabilitare a podului are o valoare 304.425 de lei.

Aceeasi situatie este intalnita si in comunele afectate de inundatii. Singurele masuri concrete au fost realizate rudimentar, de asistatii social. Acestia s-au priceput doar sa adune copacii care obturau albiile si sa indeparteze gunoaiele. La Broscauti, localitate afectata de alunecari de teren, singura masura luata a fost saparea unui sant lat de-o palma prin care apa provenita din infiltratii sa se scurga in Jijia. Chiar si aceste lucrari au fost facute cu greutate, dupa indelungi presiuni din partea prefecturii.

Autoritatile din localitatile inghitite de ape anul trecut pun totul pe seama lipsei banilor, insa nu au avut initiative si nici nu au inaintat proiecte viabile.

––

Zeci de case nu s-au reconstruit inca

Noaptea de 28 spre 29 iunie 2010 va ramane o fila "neagra" in istoria Dorohoiului. Puhoiul ce s-a revarsat peste municipiu este cea mai mare calamitate din istoria recenta a zonei si a lasat rani adanci in sufletele a mii de dorohoieni. Bilantul a fost unul tragic, respectiv sase morti, aproximativ 1.000 de gospodarii inundate, peste 500 de case afectate de ape, dintre care 300 complet distruse, mai bine de 3.000 de persoane evacuate. Scene de cosmar la tot pasul, desprinse parca din filmele de groaza, care sunt si acum vii in memoria celor care s-au aflat in mijlocul apelor. La un an de la potop, mai sunt de construit inca 100 de case, la 43 dintre acestea nefiind incepute inca lucrarile. Reconstructia a fost intarziata de lentoarea cu care au sosit materialele de constructie, de faptul ca unele dintre acestea nu corespundeau, chiar daca guvernantii le-au promis sinistratilor ca se vor muta in noile case "pana de Craciun". 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii