Vorona, capitala oinei

luni, 09 mai 2011, 21:11
2 MIN
 Vorona, capitala oinei

La sfarsitul saptamanii trecute, Vorona a gazduit Cupa Moldovei la oina. Ajunsa la cea de-a XXIV-a editie, competitia din acest an a fost diferita de celelalte. "A fost o editie mai saracacioasa, atat din punct de vedere al numarului de echipe participante, cat si in privinta premiilor. E criza, ce sa facem?", a spus profesorul Mihai Rosu, unul dintre organizatorii intrecerii. Acelasi lucru l-a recunoscut si primarul comunei Aurel Stefan. "Nu am mai beneficiat de aceleasi posibilitati materiale ca in anii precedenti, dar am tinut ca aceasta Cupa sa se desfasoare pentru continuitatea ei. Poate la anul va fi mai bine" a sustinut primarul.

Doar sapte echipe din patru judete (Botosani, Iasi, Suceava si Neamt) s-au inscris in competitie. Pe o vreme nu tocmai propice sportului in aer liber, cu un vant rece si picuri de ploaie, sportivii s-au aliniat la start si au facut si de aceasta data o demonstratie asupra frumusetii acestui sport atat de indragit in trecut.

Cupa Moldovei la oina s-a desfasurat pe doua categorii de varsta. La juniori I a castigat detasat echipa Luceafarul Vorona a Grupului Scolar "Stefan cel Mare si Sfant", care a invins celelalte competitoare, echipa Grupului Scolar Harlau si Grupul Scolar Tehnic "Al I Cuza" (Suceava), care s-au clasat pe locurile doi si trei.

La juniori II gazdele nu s-au mai prezentat la acelasi nivel, echipa Speranta Vorona Mare obtinand doar locul patru. Pe primele trei locuri s-au clasat in ordine Scoala Generala Gheraesti (Neamt), Grupul Scolar Harlau si Scoala Generala Salcea (Suceava). "Am mers mai slab la juniori II fiindca n-am avut o baza de selectie suficienta. Am apelat doar la jucatori de la Scoala Vorona Mare, unde sunt foarte putini baieti la aceasta categorie de varsta", a motivat profesorul Cornel Stirbu esecul copiilor. 

Totusi, Cupa Moldovei la oina poate fi considerata o competitie reusita, tinerii sportivi putand impartasi din amintirile primilor voroneni campioni nationali ai acestui sport. Antrenorul echipei care in 1958 urca pe prima treapta a podiumului, profesorul Ioan Livadaru a povestit aventura de atunci. "I-am imbracat pe toti in costume nationale. Am luat si doua fete care sa-i aranjeze inainte de concurs. Sa fi vazut ce mandri erau ei. Asa am gandit atunci, ca daca tot e sport national, un costum national s-ar potrivi cel mai bine. Si ne-am intors neinvinsi si cu titlul de campioni" a marturisit Ioan Livadaru.

O contributie esentiala in realizarea acestei intreceri au avut-o profesorii de sport Cornel Stirbu, Mihai Rosu si Grigore Hetriuc.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii