8.000 de elevi au „disparut” in patru ani

marți, 13 septembrie 2011, 21:09
2 MIN
 8.000 de elevi au „disparut” in patru ani

Scolile din judetul Neamt au pierdut, in ultimii patru ani, 8.084 de elevi. Aceasta situatie face ca judetul nostru sa ocupe un nedorit loc patru intr-un clasament al judetelor tarii, care are drept criteriu numarul de elevi care nu se mai regasesc in banci. Astfel, in 2006, judetul Neamt era inregistrat cu o populatie scolara de 93.658 de elevi, pentru ca, in 2010, sa se mai regaseasca doar 85.574 de elevi. Diferenta inregistrata intre cele doua date ne plaseaza pe un nedorit loc fruntas la nivel national, fiind devansati doar de judetul Bacau si de Bucuresti, care au pierdut peste 12.000 de elevi, dar dintr-o populatie scolara mult mai mare, si de judetul Arges. Pe ansamblu, intre primele zece judete din tara care au pierdut masiv elevi se regasesc cinci judete din Moldova, alaturi de Neamt si Bacau fiind citate si judetele Iasi, Vaslui si Galati.

Principalele motive care au facut sa scada atit de abrupt numarul elevilor sint – in opinia specialistilor de la econ.text, care au realizat statistica -, scaderea natalitatii, migratia romanilor catre vestul Europei, abandonul scolar, dezvoltarea slaba a economiei si scaderea nivelului de trai.

Scaderea drastica a numarului de elevi nu avea cum sa nu afecteze sistemul de invatamint. Primii care au simtit pe pielea lor pierderea elevilor au fost invatatorii si profesorii. Odata cu reducerea numarului de elevi s-a redus si numarul de cadre didactice. Astfel, pentru judetul Neamt, cifrele arata astfel: in 2006 – 6.081 de cadre didactice; 2007 – 5.990 cadre didactice; 2008 – 5.866 cadre didactice; 2009 – 5.705 cadre didactice; 2010 – 5.366 cadre didactice. Asadar, o scadere cu 715 a numarului celor de la catedra in patru ani.

"Scaderea populatiei scolare este un fenomen cu care ne confruntam nu doar in judetul Neamt, ci la scara nationala. Fenomenul este mai accentuat in judetele mai sarace, dar, din pacate, nu tine de noi. Nu putem decit sa constatam si sa luam in fiecare an masurile care se impun, de «ajustare» a numarului de cadre didactice, in functie de numarul de elevi pe care ii avem inscrisi", a spus inspectorul scolar general adjunct Vasile Munteanu.

 

Sursa: Ziarul de Roman 

Comentarii