Falimentul rau-platnicilor, mai greu de obtinut de creditori

luni, 10 august 2009, 22:06
2 MIN
 Falimentul rau-platnicilor, mai greu de obtinut de creditori

Agentii economici nemteni isi vor putea recupera mai greu banii de la partenerii de afaceri, in cazul in care se ajunge la solicitarea declansarii procedurii insolventei importiva rau-platnicilor, deoarece plafonul de la care un creditor poate solicita declansarea falimentului unui debitor a fost majorat. Recent, a fost publicata in Monitorul Oficial, Legea 277/2009 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 173/2008 pentru modificarea si completarea Legii 85/2006 privind procedura insolventei. Noul act normativ da o noua definitie insolventei, astfel incit datoriile sa indeplineasca toate cele trei conditii prevazute de lege: sa fie certe, lichide si exigibile, nu doar sa fie mai vechi de 30 de zile de la scadenta.

Conform Legii 277/2009, cuantumul minim al creantei, pentru a putea introdusa cererea creditorului, a fost majorat de la 10.000 de lei la 30.000 de lei, iar pentru salariatii care nu si-au primit retributiile, cuantumul creantei pentru a solicita procedura insolventei impotriva angajatorului a ramas la sase salarii medii pe economie.

Potrivit aceleiasi legi, "creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege. Au calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului".

Conform Legii 277/2009, au fost aduse modificari si Legii 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Astfel, actiunile, cererile si contestatiile introduse in temeiul Legii 85/2006 privind procedura insolventei si al Ordonantei Guvernului 10/2004 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului institutiilor de credit se vor taxa cu 120 lei, in loc de 39 de lei, ca pina acum.

Sursa: Ziarul de Romanhttp://ziarulderoman.ro/

Comentarii