Marturii dupa cutremurul din L’Aquila

duminică, 26 aprilie 2009, 16:07
4 MIN
 Marturii dupa cutremurul din L’Aquila

La inceputul lunii aprilie, un cutremur puternic a lovit zona L’Aquila, din Italia, cutremur care a lasat in urma peste 200 de morti si asezari in ruina. Printre acestia s-au aflat si patru romani, avind in vedere ca in zona se afla o importanta comunitate romaneasca. Printre cei care au scapat se numara mai multi romani din zona Romanului. Ei au povestit, pentru Gazeta Romaneasca, ziarul romanilor din Italia, momentele de groaza prin care au trecut in noaptea cind s-a cutremurat pamintul.

Si-au pierdut agoniseala de-o viata

Iuliana Ghergut, de 31 de ani, a povestit momentele de groaza prin care a trecut impreuna cu mama si copilul sau. Acestia au pierdut casa si magazinul de produse romanesti pe care le detineau.

Ziaristul Gazetei Romanesti a fost insotit, de catre o romanca din tabara de sinistrati, la o alta tabara, iar in drum spre acel obiectiv au putut vedea apartamentele afectate sau demolate ale romanilor. Sora Iulianei, Maria Ghergut, de 37 de ani, a pierdut si casa, si magazinul de produse romanesti pe care le detinea in centrul orasului.

Plecind de la tabara centrala situata din piata D’Armi, jurnalistul Gazetei a putut vedea la fata locului citeva dintre apartamentele in care locuiau romanii. A fost insotit de catre Iuliana Ghergut si mama sa, ambele originare din Sabaoani, judetul Neamt, si aflate la L’Aquila in momentul cutremurului. Iuliana locuieste impreuna cu mama si fiul ei intr-un apartament situat intr- un cartier de locuinte construit de putin timp.

"Poate ca asta a fost norocul nostru, ca blocurile sint de constructie recenta, pentru ca, la cit de puternice au fost miscarile, daca structura de rezistenta era mai slaba, cu siguranta ne trezeam sub darimaturi. Oricum se pot vedea pilonii de rezistenta afectati, rupti sau chiar cedati pe la colturi. Peretii sint crapati peste tot si blocul a fost declarat nelocuibil. Nu avem voie sa intram nici macar sa ne luam documentele, dar sa mai duci lucruri de acolo, nici atit", a povestit Iuliana.

Femeia lucreaza la bucataria spitalului din L’Aquila, grav afectat de cutremur. Cu toate acestea, acolo se asigura asistenta medicala si, deci, e nevoie si de personal care pregateste masa. "Eu nu am incetat sa lucrez. Chiar daca locuiesc in tabara de corturi, ma duc la munca, pentru ca bucataria s-a mutat in curtea spitalului, in corturi special amenajate. Se mai asigura asistenta medicala, chiar daca cei grav bolnavi sau batrini au fost transferati la spitalele mari din Roma, Giulianova sau Pescara", mai spune Iuliana. 

Sora sa, Maria Ghergut, impreuna cu sotul, Laurentiu Ciobanca, ambii originari tot din judetul Neamt, detineau un magazin de produse romanesti, in centrul istoric al orasului. Cladirea a fost grav afectata si nici unul nu mai crede ca ar putea recupera ceva de acolo. "Magazinul este pierdut, nu stiu daca se mai poate recupera ceva. Aveam acolo, in afara de marfa, multe frigidere, cintare sau mobilier specific magazinelor alimentare. E totul distrus", povesteste Laurentiu.

Maria a povestit si momentele de groaza prin care au trecut in momentul cutremurului. Si ea, si sotul ei au fost loviti la membrele superioare de bolovanii si caramizile cazute din tavan. Laurentiu a suferit o interventie chirurgicala si are ambele picioare in gips. Cel mai ingrozitor a fost insa momentul cind au constatat ca fiul lor, de 9 ani, a fost acoperit de moloz. "Cind au inceput miscarile, s-au desprins din tavan, care era construit in forma de bolta, caramizi si pietre, care au cazut peste noi. Am fost loviti peste picioare. Noroc ca nu ne-au cazut in cap sau piept, ca sigur nu mai aveam nicio sansa. Am reusit sa iesim din casa, dar ne-am dat seama ca baietelul nostru a ramas inauntru. Fusese acoperit in intregime de moloz. L-am auzit ca striga de sub darimaturi. Am dat totul la o parte si am constatat, spre bucuria noastra imensa, ca e teafar. A avut norocul ca s-a acoperit cu plapuma si loviturile au fost atenuate. Ne-am speriat de moarte! Nu va spun ce zgomot infiorator era! Momente de groaza au fost", a mai povestit Maria.

Dupa cutremurul din luna aprilie de la L’Aquila, sute de romani, printre care si din Roman sau Sabaoani, au ramas fara locuinte si au fost cazati intr-o tabara de corturi. Acestia se pling de faptul ca autoritatile romanesti din Italia i-au lasat de izbeliste. Ei spun ca nu pot sa-si recupereze documentele de sub darimaturi si nimeni nu-i informeaza cu privire la procedura de repatriere in aceasta situatie. Sinistratii romani din L’Aquila s-au plins ca functionarii de la ambasada romana s-au prezentat doar pentru un scurt timp, fara sa dea detalii amanuntite despre procedurile de refacere a documentelor, despre modalitatile de repatriere sau formarea unei celule de criza care sa gestioneze ajutoarele comunitatii romanesti din Italia pentru romanii din L’Aquila.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii