Medicii suceveni, nemultimiti de preturile stabilite pentru vanzarea spatiilor cabinetelor medicale

marți, 04 noiembrie 2008, 21:32
3 MIN
 Medicii suceveni, nemultimiti de preturile stabilite pentru vanzarea spatiilor cabinetelor medicale

Medicii din municipiul Suceava care au in vedere cumpararea cabinetelor medicale in care isi desfasoara activitatea sunt nemultumiti de preturile care sunt vehiculate in urma evaluarii spatiilor de catre evaluatorul angajat de Primaria municipiului Suceava. In acest context, la nivelul Colegiului Medicilor Suceava s-au intalnit reprezentantii medicilor, respectiv presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, doctorul Doina Draga Buimistriuc, sefa Policlinicii Areni, doctorul Adriana Istocescu, doctorul Carmen Groza, tot din cadrul Policlinii Areni, doctorul Ioan Costea, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Suceava si doctorul Dan Dumitrache, seful Centrului Medical Bucovina (Policlinica Industriala). In urma unei sedinte comune medicii au hotarat ca in cazul in care preturile sunt cele care se vehiculeaza, "sa angajeze de comun acord un evaluator din alt judet, care nu este implicat cu evaluari in judet si care sa faca o evaluare reala a spatiilor pe care le detin medicii pentru a se stii exact care este pretul real al spatiilor. Evaluarea nostra nu are nimic in comun cu evaluarea Primariei Suceava", a precizat doctorul Doina Draga Buimistriuc.

"Legal niciuna dintre parti nu detine datele oficiale si finale ale preturilor de vanzare. Recesiunea economica o sa afecteze toate sectoarele economice inclusiv cel medical. Si pentru noi a devenit o problema importanta achizitionarea cabinetelor medicale in care ne desfasuram activitatea de ani buni. Legea care la inceput a fost in favoarea noastra nu mai este de actualitate si ne pare rau ca si noi, la nivel de municipiul Suceava, nu am putut sa ne bucuram de lege. Daca colegi de-ai nostri din Radauti, Campulung, Vatra Dornei, Falticeni, Humor au cumparat cabinetele la preturi modice si isi pot permite sa le utileze, sa le aduca la un standard cat de cat european, pentru noi a aparut deja o problema. Preturile vehiculate nu ne multumesc. Totodata, nu putem sa sutinem un pret mare a acestor cabinete care s-a vehiculat a fi de 1000 de euro/mp. Credem totusi ca va exista un acord din partea Primariei in care pretul de vanzare sa poata fi suportat de fiecare medic tinand cont ca si dotarile si cheltuielile pentru a aduce cabinetul la un standard european necesita cheltuieli foarte mari", spune doctorul Doina Draga Buimistriuc.

Reprezentantul Policlinicii Areni, doctorul Marinela Carmen Groza, specilist in medicina de laborator, precizeaza ca "este in beneficiul Primariei ca sa se vanda acesate spatii la un pret care sa permita si modernizarea policlinicii. Noi preluam un spatiul vechi de peste 40 de ani, de fapt l-am preluat acum noua ani si am avut grija sa nu se darame. Spatiul pe care il preluam nu are nimic pentru a se desfasura activitatea medicala. In afara holurilor foarte largi, nu avem scari adecvate nici in interior, nici in afara policlinicii, nu sunt lifturi pentru personal si pacienti, nu are un acoperis adecvat si nici instalatiile electrice si sanitare nu sunt foarte bune. In acest context, este in interesul Primariei si ar fi un act de onoare din partea comunitatii sa vanda aceste spatii la un pret apropiat de cel care s-a vehiculat pana acum, iar daca Primaria vroia putea sa vanda cabinetele in perioada de patru ani care s-a scurs de la prima legislatie si pana in prezent." Tot sursa citata a precizat ca li se impune achizitionarea unor spatii mult prea mari fata de nevoile fiecarei specialitati si nu este corect sa fie obligati sa achizitioneze si spatiile auxiliare tot la aceleasi preturi. Spre exemplu, laboratorul in care doctorul Groza isi desfasoara activitatea are 250 mp, dar plateste chirie pentru 460 mp. Doctorul Dan Dumitrache, seful Centrului Medical Bucovina, precizeaza ca "activitatea medicala este confundata cu activitatea comerciala. Cabinetul nu este un butic si noi nu putem pune orice pret. Noi efectuam o activitate in folosul comunitatii."

Cei doi reprezentanti ai policlinicilor au precizat la unison ca medicii nu-si vor permite sa achizitioneze cabinetul si isi vor continua activitatea in concesiune sau daca medicii isi cumpara  cabinetul, pentru a-si plati datoriile fata de banci, vor lucra in sistem privat si nu pe baza de contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Medicii acuza Primaria de discriminare, deoarece in judet s-au vandut spatiile cabinetelor medicale la preturi mult mai mici. "Pana la urma urmarile pe termen scurt si lung vor fi dezastruoase pentru pacienti", spune doctorul Dumitrache. Totodata, medicii spun ca Primaria nu a investit nimic in policlinici, tot ce s-a realizat pana la ora actuala fiind din banii medicilor, respectiv instalatii sanitare, sistemul actual de termoficare.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii