Cat „cantareste” politic judetul Vaslui? Politicieni de mucava

luni, 12 aprilie 2010, 18:13
4 MIN
 Cat „cantareste” politic judetul Vaslui? Politicieni de mucava

Apropiatele alegeri din PD-L, ultimul dintre cele trei partide importante de pe scena politica romaneasca care isi organizeaza congresul anul acesta, ne dau ocazia sa ne intrebam cat "cantaresc" de fapt politicienii vasluieni la Bucuresti.

Vinerea trecuta, delegatii la Consiliul National de Coordonare al PD-L au schimbat statutul, astfel incat conducerea care va fi aleasa pe 16 iulie, in cadrul Conventiei Nationale, va fi formata, alaturi de presedinte, din patru vicepresedinti, un secretar general, 15 vicepresedinti, trei secretari generali adjuncti (alesi pe regiuni) si 14 secretari executivi. Dintre acestia, nici unul nu va fi vasluian. Asa cum ne-am obisnuit, si in cazul acestui partid, tot ce intereseaza politicienii vasluieni este batalia locala. Pozitiile de putere in conducerea centrala a partidului, care pot aduce beneficii judetului, le depasesc categoric anvergura.

Daca jocurile politice fac si desfac contracte de milioane de euro, aduc investitii si diverse alocatii bugetare, prin ai nostri lideri, judetul Vaslui este ca si inexistent in acest puzzle national.

Buzatu si vesnicele demonstratii personale

In cadrul congresului din februarie al PSD, Dumitru Buzatu, presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui si vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ), "era sa fie" secretarul general al partidului. Minima conditie de baza, pe langa depunerea candidaturii, era ca politicianul sa se ia, macar si de unul singur, in serios. Este ceea ce Buzatu nu a putut face. A candidat din spirit de fronda fata de trecutul si de viitorul partidului. Ceea ce l-a interesat – si a sustinut in discursul sau – a fost sa demonstreze ca a avut dreptate, pe cand partidul a gresit. Si cu asta a si ramas, pe langa figura de Gica-contra al partidului.

In jocurile politice de la nivel national, Buzatu a pierdut, pariind pe acceasi figura, pana a ajuns ca insasi Gabriela Cretu, fost parlamentar european, unit si politic si conjugal cu persoana liderului PSD Vaslui, sa fie exclusa de pe listele partidului la ultimele alegeri europarlamentare.

Daca ar fi sa ne raportam numai la zona Moldovei, alte organizatii s-au batut pentru influenta prin liderii lor. De la noi, seful PSD s-a batut de unul singur pentru un anumit prestigiu national, care nu poate sa aduca nimic nici judetului si nici vasluienilor. Pe de alta parte, Dan Nica (presedintele Organizatiei Judetene PSD Galati), Gheorghe Nichita (presedintele Organizatiei Judetene Iasi) si Marian Oprisan (presedintele Organizatiei Judetene Vrancea) au devenit vicepresedinti.

PD-L, in continua schimbare

Din 2008, Organizatia Judeteana a PD-L Vaslui a schimbat nu mai putin de patru presedinti: Cristian Radulescu, Corneliu Mihalachi, Dragos Iftime si Dan Marian. Luptele interne sunt departe de a se fi incheiat. Organizatia vasluiana pare a nu se descurca de una singura, realizand scoruri electorale foarte slabe. De la infiintare, a tot avut "coordonatori" din afara judetului, care luau cele mai importante decizii. Acum, acest rol este jucat de Gheorghe Stefan, presedintele PD-L Neamt. De influenta nationala a liderilor locali aproape ca nici nu poate fi vorba.

Judete precum Neamtul, prin Gheorghe Stefan, si Suceava, prin presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, vicepresedinte national al PD-L, au mare trecere la Bucuresti. Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi, a fost numit secretar de stat in Ministerul Mediului. PD-L Vrancea a dat pentru cativa ani ministrul Tineretului si Sportului, prin senatoarea Sorina Placinta. Liderul PD-L Galati, Mircea Toader, este secretarul executiv al PD-L. La noi, pedelistii se bat pentru putere locala si functii in deconcentrate.

Liberalii, principiali si marginalizati

Senatorul Cristian David, fost "ministru de Vaslui" in cabinetul Tariceanu, a ramas de partea fostului prim-ministru. A pierdut Tariceanu, a pierdut si David. La ultimul congres al PNL, desi Crin Antonescu era, practic, unicul candidat cu sanse reale, David a realizat "performanta" de a piede din nou. Parca pentru a se automarginaliza si mai mult, David a sustinut "principial" candidaturile individuale, in detrimentul propunerilor lui Antonescu de modificare a statului in favoarea candidaturilor pe echipe. A piedut… bineinteles.

La fel de bine inteles trebuie sa fie si faptul ca din echipa de conducere al lui Antonescu nu face parte niciun vasluian. In aceeasi comparatie cu judetele Moldovei: deputatul de Galati Victor Paul Dobre este vicepresedinte al PNL, la fel si deputatul Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi. Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, este si presedintele organizatiei judetene a PNL, dar si vicepresedinte national al partidului.

Bichinet, exceptia care trebuia sa confirme regula

Cel mai "infipt" politician vasluian a fost pana mai ieri ex-liderul organizatiei judetene PRM. Vicepresedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, a fost recomandat de scorul electoral obtinut pentru partid in judet pentru o pozitie la varful partidului: membru al Biroului Permanent National.

Deranjandu-l psihic si nu numai pe "conducatorul suprem" – Vadim, Bichinet a fost exclus din partid luna trecuta. A fost reprimit in partid, dupa insistente si rugaminti, dar si-a pierdut, cel putin pentru moment, functia de presedinte al organizatiei vasluiene.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii