Ambalati motoarele!

vineri, 24 octombrie 2008, 22:13
3 MIN
 Ambalati motoarele!

Raliul Iasi 600 Prista Oil, ultima etapa din acest sezon a Campionatului National de Raliuri incepe astazi la Iasi si se anunta ca o competitie interesanta pe un traseu de 456 km, dintre care 144 km pe macadam in 16 probe speciale. 67 de echipaje si-au anuntat prezenta la start si miza raliului vine din configurarea finala a clasamentului general. Daca la virf finlandezul Jarkko Miettinen nu mai poate pierde titlul, el fiind deja cistigator din etapa precedenta si respectiv primul campion strain din istoria automobilismului romanesc, disputate sint inca celelalte pozitii de pe podium. Ungurul Gergö Szabo este si el debutant in CNR, ocupa pozitia secunda dar statutul ii este amenintat de alte doua echipaje. Cistigator anul trecut atit la Iasi cit si in clasamentul final, Dan Girtofan ameninta pozitia maghiarului iar sperante la podium are si italianul Marco Tempesta, cel care in urma cu un an termina al treilea in clasamentul final. Daca structura podiumului poate fi influentata de rezultatele de la Iasi dar si de deznodamintul unui recurs facut de Girtofan la Comisia Nationala de Disciplina Sportiva dupa ce s-a luat in discutie excluderea lui din etapa precedenta de la Cluj (unde a terminat pe locul patru si a "incasat" cinci puncte), nici o sansa sa se apropie de virf nu mai au nume grele ca Titi Aur, Mihai Leu ori Bogdan Marisca (ultimii doi cu cite patru abandonuri in acest an), care au avut un sezon mai putin reusit. La fel de bine, raliul de la Iasi va prinde un plus de culoare si dupa ce la start si-a anuntat prezenta un alt finlandez, Tapio Laukkanen, campion in tara sa, campion al Marii Britanii in 1999, participant in numeroase etape de WRC si care in prezent este pilot de teste la compania multiplului campion mondial Tomi Makkinen. Conform programului stabilit de organizatori astazi de la ora 10.00 in fata Primariei (unde este zona de start-sosire) se va face prezentarea echipajelor iar startul oficial va fi dat de la ora 11.30 pentru un traseu care cuprinde sase probe speciale, cite trei la Birnova si Poieni. De la ora 17.00 cea mai spectaculoasa parte a raliului, Superspeciala, se desfasoara pe str. Anastasie Panu, in fata Prefecturii, organizata pentru prima oara in centrul unui oras. Duminica startul se da la ora 9.00 si va cuprinde noua probe speciale, cite trei la Madirjac, Sinesti si Dumesti. Dupa ce au luat cunostinta cu traseul pilotii au avut pareri diferite si finlandezul Laukkanen l-a caracterizat ca fiind un raliu cu "prima zi de off-road si a doua zi cu pedala la podea". Daca in probele speciale de duminica viteza va fi o caracteristica pe portiunile lungi si drepte, destui concurenti si-au aratat ingrijorarea pentru starea traseului in zona Poieni, "peste care a trecut un an, o multime de camioane si nici un buldozer. Duminica seara, de la ora 20.30, va avea loc premierea celor mai buni piloti, iar de la ora 21.30, in Piata Unirii, un concert cu trupa Sistem, dar si o prezentare de moda marca Botezatu.

Iata si clasamentul dupa sesiunea de teste oficiale de ieri: 1. Miettinen 1:43,4; 2. Pitigoi 1:44,2; 3. Laukkanen 1:45,4; 4. Abraham 1:46,5; 5. Porcisteanu 1:47,5; 6. Girtofan 1:47,8; 7. Aur 1:48,6; 8. Mihalache 1:49,0; 9. Szabo 1:49,3; 10. Tempesta 1:49,5; 11. Marisca 1:49,7; 12. Ungur 1:49,8; 13. Cismaru 1:50,1; 14. Carta 1:51,0 si 15. Leu 1:51,8.

Clasament general inaintea ultimei etape: 1. Jarkko Miettinen – 53 p; 2. Gergö Szabo – 41 p; 3. Dan Girtofan – 37 p; 4. Marco Tempesta – 31.5 p; 5. Claudiu David – 22 p; 6. Manuel Mihalache – 16.5 p; 7. Bogdan Marisca – 12 p; 8. Daniel Ungur – 12 p; 9. Valentin Porcisteanu – 9 p; 10. Catalin Cismaru – 7 p.

 

Traficul va fi restrictionat pe durata Raliului

Municipalitatea a decis sa inchida partial strazile din zona Palatului Culturii. "S-a emis o dispozitie a primarului in acest sens. Bulevardul Stefan cel Mare era oricum inchis simbata si duminica. Si acum nu se va putea circula pe portiunea cuprinsa intre strada Palat si intersectia cu strada I.C. Bratianu. Apoi, simbata este posibil sa se inchida strada Palat. Depinde de organizatori. Dispozitia da voie la interzicerea circulatiei auto pe strada Palat intre orele 14 si 22. Noi nu vrem sa inchidem strada decit daca va fi nevoie", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. In acest weekend va fi interzis accesul auto si in piata din fata Palatului Culturii. Interdictia va expira duminica la ora 22. Autoritatile locale au anuntat si blocarea bulevardului Anastasie Panu pentru seara de simbata intre orele 17 si 20 pentru organizarea unei probe speciale in cadrul competitiei. Raliul Iasului a fost inclus de Primarie in programul «Iasi 600».

Comentarii