Drutca, achitat!

miercuri, 30 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Drutca, achitat!

"A chitare si respingerea pretentiilor civile". Astfel suna sentinta emisa ieri de Judecatoria Iasi in procesul intentat de Poli Iasi fostului presedinte, Vasile Drutca. Acesta fusese trimis in judecata sub acuzatiile de abuz in serviciu in dauna intereselor publice, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, ca urmare a unor acte semnate in vara anului ’99. Pe baza lor, gruparea din Copou a incasat doar 80 500 $ in urma transferului fotbalistului Daniel Pancu de la Rapid la Cesena desi iesenii aveau dreptul, conform intelegerii initiale cu gruparea bucuresteana, la 300 000 $.
Decizia, anuntata de avocatul apararii, Marius Striblea, a bulversat Iasul fotbalistic. Romeo Olteanu, presedintele CA pe vremea lui Drutca, si cel care a reclamat cazul la Politie, a raspuns cu… o intrebare: "Si atunci, cine-i vinovat?" La rindul sau, actualul sef al gruparii din Copou, Pavel Hodea a spus: "E o stupizenie! Vom merge pina in pinzele albe sa scoatem adevarul la suprafata. Cu siguranta, vom face apel". Avocatul lui Poli, Stefan Damian a declarat ca nu are cunostinta de decizia Judecatoriei si ca o va comenta abia atunci cind o va cunoaste in mod oficial.
In ceea ce-l priveste pe Drutca, acesta a vorbit iarasi prin intermediul avocatului sau, Marius Striblea: "Hotarirea instantei este justa. Acuzatiile aduse clientului meu nu putea sta in picioare nicicum, atit timp cit Drutca nu a fost nici o secunda functionar public in sensul legii, iar Poli Iasi unitate publica ori de interes public. Pe de alta parte, adresa din 20 iulie 1999, incriminata in rechizitoriu, nu este nici falsa si nu a constituit niciodata un abuz. In plus, ea nu producea nici un efect suplimentar fata de acordul din 16.iulie, ce nu a fost niciodata atacat in mod legal".
Poli are la dispozitie 10 zile pentru a face apel la sentinta. (Ovidiu MINEA)
Evolutia cazului Drutca
octombrie 1996 : Daniel Pancu este transferat de la Poli Iasi la Rapid. Conform intelegerii, pe linga cei 150 000 de dolari primiti de ieseni, 25 % din suma provenita dintr-un eventual transfer in strainatate, trebuie sa revina clubului iesean.
16 iulie 1999: Daniel Pancu este transferat de la Rapid la Cesena, pentru suma de 1,2 milioane de dolari. Presedintele Vasile Drutca negociaza cu conducerea Rapidului primirea
cotei din transferul in Italia, prin intermediul avocatului Mihai Vlasov si bate palma pentru 80.500 de dolari, putin mai mult decit un sfert din suma cuvenita. Actul e semnat de Drutca,
Leonida Antohi (director tehnic) si Marian Moldovan (antrenor secund) si prevede ca termen de plata 1 august.
23 iulie: Vasile Drutca este destituit din functia de presedinte al clubului din Copou.
6 august: Desi nu mai era in functia de presedinte, Drutca trimite un fax la FRF, prin care precizeaza ca protocolul semnat cu Rapid a cazut, deoarece banii nu au sosit la termenul fixat. In aceeasi zi, Poli primeste cei 80.500 $ de la Rapid.
25 august: Noua conducere a clubului iesean inainteaza un memoriu la FRF, solicitind diferenta pina la 300.000 de dolari.
14 septembrie: La Comisia pentru Statutul Jucatorului de la FRF, clubul Rapid prezinta un act din19 iulie semnat de Drutca si Leonida Antohi prin care termenul de plata al celor 80,5 mii de dolari este prelungit pina la 7 august. Ambii declara in scris ca nu au semnat un asemenea document. CSJ da dreptate Iasului, obligind Rapidul la plata diferentei.
20 noiembrie: La apelul cerut de Rapid, giulestenii prezinta o noua hirtie, datata 20 iulie, prin care se prevede prelungirea termenului de plata, semnata doar de Drutca si avind un alt antet decit cel folosit de Poli si avind numar de inregistrare doar la Rapid, nu si la clubul din Copou. Comisia de Apel da dreptate Rapidului, iar recursul iesenilor la Comitetul Executiv nu schimba nimic. In decembrie, FCM Poli reclama cazul la Politie. In urma anchetei care a durat mai bine de un an, s-a stabilit ca prejudiciul adus clubului din Copou este de 189 500 $.
ianuarie 2001: Dosarul ajunge la Procuratura de pe linga Curtea de Apel Iasi. Vasile Drutca este trimis in judecata si arestat, dupa cinci zile fiind pus in libertate. In decursul anului, s-au derulat noua termene din procesul lui Drutca;
15 ianuarie 2002: pledoaria finala, dupa ce toate partile au renuntat la audierea ca martor a lui Dinu Gheorghe, fostul conducator rapidist lipsind de la toate termenele.
29 ianuarie 2002: Drutca este achitat.
Apachitei mai asteapta
Ieri, la completul unu al Judecatoriei Iasi a avut loc ultimul termen al procesului intentat fostului fotbalist Vasile Apachitei, acuzat ca a violat in vara anului trecut o studenta a UMF Iasi in incinta Teatrului de Copii Luceafarul. Dupa ce au fost audiati doi martori, s-a trecut la pledoariile finale. Procurorul – care a etichetat fapta lui Apachitei drept un "viol anal cu bestialitate" – a cerut condamnarea acestuia la inchisoare "in nici un caz cu pedeapsa minima" si plata cheltuielior de judecata iar avocata reclamantei nu a cerut despagubiri materiale multumindu-se sa ceara condamnarea acuzatului. Avocata apararii, Geanina Geantau a sustinut ca nu exista suficiente probe pentru ca fostul fotbalist sa fie condamnat. Sentinta a ramas in pronuntare.
De remarcat ca in afara de prietena lui Apachitei, care nu a scapat pina acum nici o sedinta a procesului, la Palatul de Justitie iesean a fost prezenta, in premiera, si sotia fostului fotbalist, care traieste separat de acesta, impreuna cu fetita lor. Mai merita mentionat si faptul ca unul dintre gardienii care-l flancau ieri pe Apachitei era un alt fost fotbalist al lui Poli, Cristi Frunza. (Ovidiu MINEA)

Comentarii