Medalii de bronz cu straluciri de aur

marți, 24 august 1999, 23:00
3 MIN
 Medalii de bronz cu straluciri de aur

Probabil ca sportului iesean ii este dat sa obtina cele mai stralucitoare performante atunci si acolo unde se asteapta mai putin. Ultima mare isprava au reusit-o doua tinere si talentate voleibaliste de la Penicilina, care au cistigat la inceputul acestei saptamini medaliile de bronz la CE de volei pe plaja pentru tineret (under 23), desfasurate in orasul elen Schoinias. Laura Dulcianu si Cristina Androhovici au fost alese de federatia de specialitate sa reprezinte Romania la aceasta competitie si – desi concurau pentru prima data la un concurs de asemenea anvergura in strainatate – iesencele au evoluat senzational.
Asa cum declara si antrenorul echipei Penicilina, Nicu Roibescu, care este si coordonatorul loturilor nationale feminine de volei, aceste medalii de bronz au straluciri de aur, daca tinem cont ca in Romania voleiul pe plaja are o traditie destul de redusa, iar conditiile in care se pregatesc jucatoarele sint destul de modeste. "Este incredibil cum au reusit Dulcianu si Androhovici sa intre in elita acestui sport, intrecind jucatoare ce se pregatesc zece luni pe an pe nisip, in timp ce ale mele se antreneaza numai in sala si doar vara mai prind un concurs – doua pe nisip adevarat!" spune tehnicianul iesean.
Laura si Cristina au fost alese sa reprezinte Romania dupa prestatiile foarte bune avute in aceasta vara in competitiile interne de volei pe plaja. Androhovici, facind pereche cu experimentata Tatiana Popa, a cistigat titlul national al senioarelor, iar Dulcianu, impreuna cu Simona Simion, s-a clasat pe locul al doilea la turneul de Grand Prix de la Bucuresti si pe locul al patrulea la nationale. Interesant este ca Laura si Cristina nu au mai facut niciodata dublu impreuna! Mai mult, daca federatia le va sprijini in continuare si le va da sansa sa joace in turnee puternice in strainatate, ele au sansa de a aduna punctele necesare pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Sydney, unde voleiul pe plaja se bucura de o atentie deosebita! Evident, este nevoie si de sprijinul Iasului, care are posibilitatea de a trimite doua sportive la cea mai importanta competitie sportiva a anului viitor.
Revenind la competitia propriu-zisa, trebuie spus ca titlul continental a revenit letonelor Inga Pulina si Inguna Minusa, care au dispus in finala cu 15-8 de austriecele Sara Motnagnoli si Sabina Basagic. La competitie au luat parte 14 echipe. Romancele au inceput bine concursul, invingindu-le in primul meci pe moldovencele Conohova si Cecoi cu 15-10. A urmat o infringere
cu 7-15 in fata primei reprezentative a Greciei, Theodorou – Koutroumanidou, dar, clasindu-se pe locul al doilea in grupa, ele s-au calificat pentru sferturile de finala. In grupa semifinala, Dulcianu si Androhovici au pierdut greu, cu 12-15, in fata letonelor, dupa care au trecut cu 15-12 de al treilea cuplu elen, Kleidonari – Bali si cu 16-14 de estonienele Kotlov – Graumann. In semifinalele concursului, oboseala si lipsa de experienta si-au pus amprenta pe evolutia fetelor noastre, care au cedat cu 3-15 in fata acelorasi jucatoare din Letonia. In meciul pentru locul al treilea, Dulcianu si Androhovici au profitat de forfaitul suedezelor Ekblom si Lundqvist (din cauza unor probleme medicale), intrind in posesia medaliilor de bronz si a unui premiu de 700 de franci elvetieni. Trebuie subliniat ca romancele au depasit in clasamentul final cupluri mult mai bine cotate, precum grecoaicele Theodorou – Koutroumanidou (proaspete campioana europene de junioare), italiencele Isidori – Cicola, norvegienele Josefsen – Wiig si germanele Schmeing – Vehoff. In competitia similara masculina, desfasurata tot la Schoinias, s-au impus spaniolii Aro si Rodriguez, urmati de grecii de Beligratis – Kelepouris si de germanii Kroger si Strempel. (Ion TEODOR)

Comentarii