Se trezeste nationala?

joi, 02 iunie 2011, 21:51
4 MIN
 Se trezeste nationala?

Partida de astazi din Giulesti a nationalei tricolore nu este una decisiva pentru calificare. Este drept, daca tricolorii nu inving astazi, vor privi la televizor Europeanul din Polonia si Ucraina. Insa daca inving, mai sint necesare multe puncte si mult noroc pentru a obtine un loc de baraj pentru calificare. Cu cinci puncte din tot atitea meciuri, tricolorii se afla pe un loc V greu de digerat, la doua puncte in urma Bosniei (care mai are un meci in "mina") si la trei de Belarus si Albania, echipe pe care mai toti chibitii de la noi le vedeau mult in urma. In plus, Bosnia-Hertegovina, echipa care acum sapte-opt ani era spulberata de vechea garda romaneasca a lui Iordanescu (5-0, scor general) nu se arata inferioara Romaniei. Ba din contra, daca ne gindim la clasa unui Pjanic (Lyon), Misimovic (Dinamo Moscova), Dzeko (Manchester City), Lulic (Lazio) sau Ibisevic (Hoffenheim) comparatia nu ne favorizeaza. Comparativ, dupa retragerea lui Chivu si accidentarea lui Goian, avem doar trei jucatori care joaca in echipe de calibru: Mutu (Fiorentina), Sapunaru (Porto) si Rat (Sahtar), Marica fiind pe punctul de a parasi pe usa din dos clubul din Stuttgart.

 In meciul tur, desfasurat in primavara la Zenica, tricolorii au condus la pauza cu 1-0, printr-un gol marcat impotriva cursului jocului de Ciprian Marica, dar bosniacii au continuat sa-i tina in careu pe ai nostri, inscriind de doua ori prin virfurile Ibisevic si Dzeko. Safet Susic, "cosmarul" nationalei noastre din anii 1977-80, anunta ca va juca si la Bucuresti ofensiv, dar s-ar multumi si cu o remiza, cu conditia sa bata, in runda urmatoare, Albania. Socotelile selectionerului bosniac sint corecte. Cu un meci egal la Bucuresti, Bosnia ar scapa de grija Romaniei iar Belarus nu-i poate pune multe probleme. Avantajul urias luat de "rusii albi" prin victoria din Franta a fost pierdut in meciuri cu adversari ca Luxemburg si Albania, iar drumul spre Varsovia si Kiev ar fi mult mai neted. Din echipa lui Susic lipsesc trei jucatori, Salihovic, Subasic si Vranjes (fratele mijlocasului de la Pandurii), nu neaparat esentiali pentru echipa.

In privinta tricolorilor, situatia este mult mai delicata. Dupa Mirel Radoi, s-a retras de la nationala si Cristi Chivu, iar Goian s-a "rupt" in finala Cupei Italiei. S-a renuntat la Deac (fara meciuri in picioare la Schalke 04) si Florescu (lipsit de angajament), nu insa si la Marica, aproape exclus din lotul echipei Stuttgart. Astfel incit este foarte posibil ca un jucator care n-a mai prins nationala de opt ani, vasluianul Lucian Sinmartean sa fie titular in meciul de astazi, la fel ca si foarte tinarul (si laudatul) Florin Gardos. Meciul din Giulesti ar putea, in cazul unui deznodamint nedorit, sa fie ultimul pe banca tehnica pentru selectionerul Razvan Lucescu, fie prin destituire, fie prin demisie.

Partida Romania – Bosnia va fi transmisa de doua posturi de televiziune, TVR 1 si Dolce Sport.

Formatiile probabile

Romania: Pantilimon – Sapunaru, Tamas, Gardos,Rat – Torje, Bourceanu, Muresan, Sinmartean – Mutu, Marica. Selectioner: Razvan Lucescu.

Bosnia: Hasagic – Mujdza, Mravac, Spahic, Lulic  – Rahimic – Misimovic, Medunjanin, Pjanic – Ibisevic, Dzeko. Selectioner: Safet Susic.

Arbitru: Jonas Eriksson (Suedia).

Rezultate inregistrate pina acum: Romania – Albania 1-1; Luxemburg – Bosnia 0-3; Franta – Belarus 0-1; Belarus – Romania 0-0; Albania – Luxemburg 1-0; Bosnia – Franta 0-2; Luxemburg – Belarus 0-0; Albania – Bosnia 1-1; Franta – Romania 2-0;  Belarus – Albania 2-0; Franta – Luxemburg 2-0; Bosnia – Romania 2-1; Albania – Belarus 1-0; Romania – Luxemburg 3-1.

Meciuri de jucat: Romania – Bosnia; Belarus – Franta (astazi); Belarus – Luxemburg; Bosnia – Albania (7 iunie); Belarus – Bosnia; Albania – Franta; Luxemburg – Romania (2 septembrie); Luxemburg – Albania; Bosnia – Belarus; Romania – Franta (6 septembrie); Romania – Belarus; Franta – Albania; Bosnia – Luxemburg (7 octombrie); Franta – Bosnia; Albania – Romania (11 octombrie).

Clasamentul grupei D

1. Franta        5          4          0          1          8-1     12

2. Belarus      5          2          2          1          3-1     8

3. Albania      5          2          2          1          4-4     8

4. Bosnia       4          2          1          1          6-4     7

5. Romania    5          1          2          2          5-6     5

6. Luxemburg6          0          1          5          1-11   1

Comentarii