„Neliniştile prezentului“, pe scena Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi

marți, 23 august 2016, 15:56
3 MIN
 „Neliniştile prezentului“, pe scena Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi

Teatrul „Luceafărul“ anunţă primele detalii despre ediţia de anul acesta a FITPTI ce va avea loc între 6 şi 12 octombrie u primele bilete vor fi puse în vânzare în a doua jumătate a săptămânii şi vor putea fi achiziţionate de pe site-ul bilet.ro

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) va avea loc între 6 şi 12 octombrie la Teatrul „Luceafărul“ şi va fi prefaţat de un „show case“ al instituţiei organizatoare. Astfel, teatrul ieşean va prezenta „Pisica verde“ (foto) de Elise Wilk, cea mai de succes producţie a sezonului trecut, pentru aceasta regizorul Bobi Pricop, fiind nominalizat la prestigioasele premii ale UNITER, secţiunea Regie. Pentru ediţia de anul acesta, spectacolul va primi un premiu ce va consta într-un volum, coordonat de către criticul de teatru Oltiţa Cîntec, directorul artistic al festivalului, care se va numi „Carte cu Pisica verde“. Volumul va fi lansat pe 5 octombrie, înaintea spectacolului.

„Cartea este o lucrare de însoţire a unui spectacol. O practică livrescă mai puţin, spre deloc, practică în România, tipul acesta de apariţie editorială e important. Pe de o parte, întrucât prin textele şi fotografiile reunite între coperte sfidează fragilitatea teatrului, a acestei forme de artă vie care există exclusiv atât cât durează o reprezentaţie. (…) Pe de altă parte, o carte precum aceasta este utilă deoarece oferă spectatorilor o perspectivă care lărgeşte spaţiul scenei, arătând, din culisele pregătirii unei producţii, câtă muncă şi frământare există înainte ca premiera să o lanseze la public“, a spus Oltiţa Cîntec. În acelaşi „showcase“, teatrul va prezenta premiera unei co-producţii internaţionale realizate împreună cu Centrul Cultural German Iaşi şi a Forumului Cultural Austriac Bucureşti – „Când visezi“, de Verena Koch şi Kerstin Pell.

Piesa este o poveste contemporană în centrul căreia se află Felix, un puşti de zece ani, aflat la graniţa dintre copilărie şi adolescenţă, care încearcă să înţeleagă lumea recurgând la personaje din basme. Întreaga ediţie a FITPTI va fi organizată cu tema „Neliniştile prezentului“. „Sub acest generic, publicul care nu a uitat să rămână tânăr şi specialiştii vor avea ocazia să vizioneze spectacole, să se întâlnească cu artişti, să participe la ateliere, să asiste la expoziţii, lansări de carte, să vizioneze filme documentare, spectacole-lectură“, au transmis organizatorii. Ei au mai specificat faptul că primele bilete vor fi puse în vânzare în a doua jumătate a săptămânii şi vor putea fi achiziţionate de pe site-ul bilet.ro, iar de pe 1 septembrie şi de la casieria Teatrului „Luceafărul“. Preţul unui bilet la spectacolele de seară este de 30 de lei, elevii, studenţii, pensionarii şi şomerii putând cumpăra bilete cu 10 lei. 

Comentarii