Hotărâre de Guvern: MApN a cedat Iașului terenul pentru construirea unui drum nou de acces spre Aeroport

vineri, 10 mai 2024, 17:18
2 MIN
 Hotărâre de Guvern: MApN a cedat Iașului terenul pentru construirea unui drum nou de acces spre Aeroport

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, preluarea de către Primăria Iași a unui teren în vederea amenajării unui nou acces dinspre oraș către Aeroport.

Este vorba despre o suprafață aflată pe latura sudică a aerogării ieșene, care poate fi integrată în proiectul de modernizare a străzii Aeroportului, scrie Apix.ro. Potrivit deciziei adoptate joi de către guvern, terenul se afla în proprietatea Ministerului Apărării Naționale (MApN). Pe amplasament se află o construcție (un post de santinelă) de mici dimensiuni, care va fi demolată.

În hotărârea Guvernului se precizează că în situația în care Primăria Iași nu va realiza investiția asumată (un nou acces spre Aeroport) atunci terenul va reveni la MApN.

„Partea de imobil este dezafectată, ca urmare a continuării procesului de reorganizare şi restructurare a Armatei României, nu-şi mai poate menţine destinaţia specifică domeniului apărării naționale, nu face obiectul unor solicitări din partea autorităților sau instituțiilor publice din administrația publică centrală pentru transmiterea în administrare și trecerea acesteia din domeniul public al statului și administrarea Ministerul Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Iași, nu perturbă/afectează în vreun fel activitatea desfășurată în unitatea militară. Datorită configurației terenului, potrivit planului de amplasament și delimitare a imobilului, partea de imobil care face obiectul trecerii în domeniul public al municipiului Iași poate fi utilizat doar pentru realizarea unor obiective similare celui asumat de Consiliul Local al Municipiului Iași, respectiv pentru modernizarea căii de acces care să faciliteze transportul auto și pietonal către Aeroportul Internațional Iași” – extras din hotărârea adoptată de guvern, citat de Apix.ro

În prezent, carosabilul se află într-o stare avansată de degradare. Ideea de modernizare a str. Aeroportului datează de mai mulți ani, dar municipalitatea ieșeană încă este doar la fază de proiectare a unui astfel de acces.

UPDATE: Primăria Municipiului Iași poate să înceapă demersurile pentru proiectarea, apoi construirea unui nou drum spre Aeroportul Internațional Iași, cu acces din strada Aurel Vlaicu. Predarea-preluarea părții din imobilul menționat se va face pe bază de protocol încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Iași, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii, iar municipalitatea va avea la dispoziție maxim cinci ani pentru a realiza investiția, precizează Biroul de comunicare al primăriei ieșene.

Traseul propus porneşte din strada Aurel Vlaicu, urmează traseul străzii Holboca, strada Aeroportului, drumul de exploatare adiacent RA Aeroportul laşi și Aerostar SA și se încheie în drumul Aeroportului, utilizat în prezent ca și cale principală de acces către Aeroportul Iași.

Citește și:
Documentaţie nouă pentru o rută alternativă spre Aeroport. Trebuie asfaltat un drum de pământ

Comentarii