Arde Iaşu’. I-au dat foc politicienii. Demisii și candidaturi-bombă

duminică, 23 octombrie 2016, 12:04
5 MIN
 Arde Iaşu’. I-au dat foc politicienii. Demisii și candidaturi-bombă
Demisii peste demisii la PNL Iaşi, după anunţul privind plasarea pe primul loc la Senat, ca „locomotivă electorală“, a unei notăriţe cvasinecunoscute şi controversate din Bucureşti, o apropiată a condamnatului penal Tudor Chiuariu. Cea mai notabilă demisie: deputatul Anton Doboş renunţă la şefia filialei municipale. Alte demisii notabile: Minciună, Brătescu, Moroşan.
 
În paralel, când dreapta ieşeană părea groggy, pe aceeaşi parte a spectrului politic s-a făcut un anunţ care a surprins plăcut mulţi ieşeni cu notorietate: scriitorul şi sociologul Dan Lungu, managerul FILIT, îşi anunţă candidatura la Senat pe listele Uniunii Salvaţi România, din partea „Pentru Iaşi“. Lucrurile stau să explodeze şi la PSD, după ce listele propuse au fost întoarse de la Bucureşti, iar primul loc la Senat, pe modelul de la liberali, va fi ocupat tot de cineva „paraşutat“ de la Centru.
 

În plus, câţiva „grei“ ai filialei au fost scoşi de pe liste aseară, la Bucureşti. Și, pentru ca „show-ul“ politic să fie complet, pentru următoarele zile este aşteptată o foarte posibilă veste-bombă: candidatura lui Gheorghe Nichita pe listele PRU. Dacă va avea loc, va fi o candidatură făcută mai mult la ambiţie, dar care strică enorm calculele PSD, care în mod sigur va fi văduvit de câteva procente bune 

Lista liberalilor pentru ale­gerile parlamentare a stârnit un val de nemulţumiri în filială. În timp ce lideri ai formaţiunii spun că-şi retrag candidatura din cauza plasării lor în zona neeligibilă, „baza partidului“ ameninţă că nu va face campanie electorală. În mediul online, plasarea cvasinecunoscutului notar din Bucureşti Iulia Scântei pe primul loc la Senat a adus critici dure din par­tea unor liberali de marcă (VEZI AICI).
 

În acelaşi timp, unii primari PNL din judeţ au refuzat ieri după-amiază să participe la o şedinţă a condu­cerii liberalilor, în semn de pro­test. În cadrul reuniunii, deputatul PNL Anton Doboş (FOTO) şi-a depus man­datul de preşedinte al organizaţiei municipale Iaşi. Alţi liberali care au demisionat aseară din funcţii de conducere de la nivelul filialei sunt Daniel Minciună, Liviu Brătescu, precum şi un foarte important vector de ima­gine al PNL la nivel central, dar şi un aducător de voturi din rural şi nu numai, Cătălin Moroşan.

„Cred că schimbarea clasei po­litice este o iluzie deşartă; sunt dezamăgit şi mâhnit de partid şi de actuala conducere centrală. Mi-am dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL Iaşi şi mi-am retras candidatura pentru parlamentare. Rămân în conti­nuare alături de organizaţia de tineret, şi o să lupt până la capăt pentru generaţia mea!“, a scris Moroşan, aseară, pe Facebook, în timp ce şedinţa PNL era încă în desfăşurare. Ulterior, într-un co­mentariu, luptătorul K1 vorbeşte despre faptul că şi-a sacrificat „timpul, cariera şi imaginea“.

Anton Doboş: „A fost o decizie total greşită“

Doboş a precizat ieri că lista validată de Biroul Permanent Naţional al PNL nu respectă criteriile aprobate anterior pentru desemnarea candidaţilor la ale­geri. „Din păcate, la nivel de centru, s-a venit cu alte propuneri, care nu se regăsesc între criteriile aprobate. Nu este o frustrare a mea personală a faptului că nu mă regăsesc pe listă, dar, conform acestor criterii, mulţi se calificau, printre care şi eu“, a declarat Doboş. El a explicat că şi-a depus mandatul din fruntea organizaţiei Iaşi după ce colegii din biroul politic municipal i-au cerut clarificări cu privire la faptul că nu se regăseşte pe lista eligibilă. „Eu sunt într-o poziţie delicată: oamenii din biroul politic care m-au sprijinit mă întreabă de ce nu sunt pe listă. Atunci, de ce să mai fiu la conducerea organizaţiei?“, ne-a declarat Doboş.

La rândul lui, cel mai vehement contestatar al listei, Dragomir Tomaşeschi, şi-a retras candidatura şi a subliniat că se gândeşte inclusiv la o demisie din biroul de conducere al organizaţiei judeţe­ne. O poziţie asemănătoare, dar mai puţin vehementă, a avut-o consilierul judeţean Daniel Min­ciună (FOTO), cel care primise girul organizaţiilor din mediul rural pentru o eventuală candidatură. „Eu nu mai vreau să fiu deloc pe acea listă, în condiţiile date“, a spus Minciună. Acesta a postat şi pe pagina personală de Facebook un mesaj critic la adresa deciziei de ieri a partidului, mesaj care s-a bucurat de multă apreciere chiar în rândul colegilor liberali.

Una din aceste aprecieri îi aparţine chiar fostului viceprimar al Ia­şului, actual consilier judeţean Marius Sorin Dangă: „Respect, Daniel. Eu în PNL Iaşi nu mai am din ce să-mi dau demisia, că m-au «ras» de peste tot, dar, dacă aş fi avut, consideră-mă în spa­tele tău“. La Camera Deputaţilor, PNL a validat candidaturile lui Marius Bod­ea, Dumitru Oprea, Costel Alexe şi Alexandru Muraru, iar la Senat, Iulia Scântei şi Mihaela Popa.

Surpriza zilei a venit de la Partidul Pentru Iaşi

În timp ce tensiunile din PNL ating cote maxime, celălalt partid combatant pe acelaşi tip de electorat a aruncat bomba: Dan Lungu, primul pe lista de Senat 

Surpriza zilei a venit de la Partidul Pentru Iaşi, partid aliat cu Uniunea Salvaţi România, pe listele căruia va şi intra în alegeri. Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) Iaşi, creator al FILIT, scriitorul Dan Lungu (FOTO), a anunţat ieri că a acceptat propunerea de a candida la alegerile parlamentare. El va deschide lista la Senat a USR din partea Pentru Iaşi. „M-am hotărât: candidez! Nu-mi vine nici mie a crede că am luat această decizie. Când a venit propunerea celor de la Pentru Iaşi, am fost luat prin surprindere, fiindcă ştiu că pentru a accede la asemenea poziţii, de regulă, se prestează multă muncă în folosul partidului. Eu m-am trezit cu o echipă de oameni faini, care mi-au spus: ne place ce faci şi ce se vede în urma ta; hai cu noi!“, a spus Lungu. Citește mai departe AICI

Scandal şi la PSD Iaşi: senator de import pus de Dragnea, plus nume grele scoase de pe listă

La PSD Iași lucrurile nu sunt calme, situaţia urmând a evolua spre mai rău în acest weekend, în contextul în care mai mulţi „grei“ ai partidului ar fi fost scoşi de pe listă, la Bucureşti, aseară.  

 

În plus, după ce la Iaşi filiala PSD a aprobat candidatura lui Sorin Lazăr la Senat în aceeaşi zi în care acesta primea o a doua condamnare la închisoare cu suspendare, social-democraţii ieşeni ar putea fi nevoiţi să accepte candidatura unui parlamentar „de import“.Citeste mai departe AICI

Se aşteaptă bomba bombelor: va candida sau nu fostul primar Gheorghe Nichita? 

Un alt eveniment s-ar putea petrece la începutul săptămânii viitoare, şi care are potenţialul de a bulversa scena politică locală, mai ales în partea stângă a acesteia.

Este vorba despre eventualitatea unei candidaturi la Parlament a fostului primar Gheorghe Nichita, pe listele Partidului România Unită (PRU), partid condus de fostul deputat PSD Bogdan Diaconu, cu deputatul şi patronul de televiziune Sebastian Ghiţă alături.  Citeste mai departe AICI

Comentarii