O poveste despre voinţă şi perseverenţă

BACALAUREAT cu tâmple ninse.O ieşeancă dă bac-ul la 50 de ani pentru a-și educa fiul

marți, 25 august 2015, 01:59
5 MIN
 BACALAUREAT cu tâmple ninse.O ieşeancă dă bac-ul la 50 de ani pentru a-și educa fiul

 Nicoleta, infirmieră la maternitate, vrea să fie un exemplu pentru fiul său de 20 de ani, care nu vrea să se prezinte la examen. „O să-l dau la pregătire la matematică, deoarece el se teme că o să pice la această materie”, ne-a spus femeia la ieşirea din centrul de examen

O ieşeancă din Ciurea, cu o vârstă egală cu jumătate de veac, susţine zilele acestea probele la examenul de bacalaureat. Nicoleta a absolvit anul acesta Şcoala Postliceală Sanitară „Ghica Vodă” din Iaşi cu note foarte mari şi are nevoie de diploma de bacalaureat ca să poată continua să lucreze în sistemul de sănătate. „Eu deja lucrez ca infirmieră la nou-născuţi la Elena Doamna şi am terminat specializarea asistent medical. Am terminat şcoala în ’82, dar liceul l-am terminat în 2012, la Petru Poni, specializarea tehnologie în prelucrarea lemnului. Am un băiat de 20 de ani care nu vrea să dea bac-ul şi îl dau eu la vârsta aceasta. O să-l dau la pregătire la matematică, deoarece el se teme că o să pice la această materie. Diploma de bac îmi trebuie neapărat şi am terminat foarte bine, cu 9. La proba de azi am scris la subiectul III nuvela istorică Lăpuşneanu, când am văzut că am la alegere, am fost extrem de fericită. Noroc că am citit-o, deoarece am visat într-o noapte că-mi cade, şi chiar mi-a căzut!”, spune femeia plină de emoţii la ieşirea din şcoală.

Aceasta speră să ia 7,50 la română, deoarece la primul subiect nu prea a făcut. Mâine are proba la matematică, iar la proba la alegere dă examen la chimie. La toate a învăţat singură ca un elev conştiincios şi speră din suflet să-l inspire şi pe fiul ei prin exemplul său. Povestea femeii este una deosebită, deoarece a rămas văduvă înainte de vreme, iar greutăţile vieţii au determinat-o să înveţe la o vârstă la care alţii se gândesc la nepoţi. „Singurătatea asta m-a determiant să învăţ, m-am luat cu cartea”, mai spune femeia, mergând alene pe aleea Colegiului „Ştefănescu”, unul din centrele de examen.

 
„Vreau să plec în Anglia la muncă”
 
Un alt candidat înscris la bacalaureatul din toamnă este Florin, în vârstă de 21 de ani. Acesta a absolvit liceul Tehnoton în 2013, dar a picat bac-ul deoarece nu i-a ieşit media, obţinând 5,75. „La română am nevoie de un şase şi cred că o să-l iau, deoarece primul subiect şi pe al doilea le-am făcut bine, la ultimul însă nu am scris nimic deoarece n-am ştiut. Vreau mai mult diploma ca să o am acolo, nu-mi prea trebuie, sincer să fiu. Acum lucrez ca barman, dar vreau să plec în Anglia la muncă”, spune tânărul, relaxat pe o bancă din curtea şcolii, după examen.
 
Plin de emoţii este şi Darius, care în sesiunea din toamnă dă bac-ul pentru prima dată. A terminat Tehnotonul cu specializarea Procesare produse media şi speră să ia la bac 8 sau 9. „Am ales la ultimul punct nuvela «Moara cu noroc», am scris trei pagini. În prima sesiune n-am dat deoarece eu am fost corijent la matematică, m-a lăsat profesoara. Miercuri dau la mate, iar la proba la alegere am biologia. Sunt pregătit la toate în proporţie de 80-90%, dar din cauză că n-am dat în prima sesiune am pierdut locul al facultate. Din acest motiv voi sta pe tuşă un an, între timp cred că voi pleca să muncesc în străinătate”, mărturiseşte proaspătul absolvent.
 
Tot un an va face pauză şi Sebastian Oprea, absolvent al Colegiului „Petru Poni” din Iaşi, la profilul industrie alimentară. „Am ales la subiectul trei Moara cu noroc, am făcut tot, zic eu. Mai am de dat proba la alegere, fizica, la care m-am pregătit mai bine decât prima dată. „Anul acesta voi face pauză, iar la anul voi da la Academia de Jandarmerie la Fălticeni, mi se pare un domeniu mai bărbătesc, nu ce am făcut eu în liceu, cu eprubete….Dacă nu intru acolo, am ca a doua opţiune Agronomia”, precizează acesta.
 
Elevii de la profilul uman au primit la primul subiect un text liric la prima vedere – "Preludiu de toamnă", de Radu Stanca – pe baza căruia au avut de rezolvat mai mulţi itemi. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text de tip argumentativ în care să vorbească despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice. La subiectul al treilea, elevii au avut de scris un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.
 
Elevii de la profilul real au primit tot un text liric la prima vedere la primul subiect, "Dor căzut" – Nicolae Labiş. La subiectul al doilea au avut de scris un eseu despre implicarea tinerilor în activităţi umanitare, iar la cel de-al treilea au avut de redactat un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
 
La nivelul judeţului Iaşi, în urma statisticilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, un număr de aproximativ 1.680 de candidaţi s-au înscris la probele orale desfăşurate pe parcursul săptămânii trecute. La examenul de ieri de la limba română au fost aproximativ 870 de candidaţi înscrişi, iar numărul acestora va varia la fiecare probă.
 
Astăzi este programată proba pentru limba şi literatura maternă, iar mâine, proba scrisă obligatorie a profilului. Ultima probă va avea loc pe 28 august şi va fi proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 1 septembrie se vor afişa rezultatele, în aceeaşi zi putând fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate până pe 3 septembrie, pe 4 fiind afişate rezulatele finale.
 
La sesiunea din vară, la Iaşi au fost înscrişi un număr de 6.059 de elevi, dintre care la examene s-au prezentat 5.712. Procentul de promovare după contestaţii a fost de 77,68%, peste media pe ţară.

 

Comentarii