Câtă corupţie este în regiunea noastră? DNA Iaşi lucrează la 200 de dosare

miercuri, 25 februarie 2015, 02:57
2 MIN
 Câtă corupţie este în regiunea noastră? DNA Iaşi lucrează la 200 de dosare

76 de persoane fizice sau juridice au fost trimise în judecată de DNA Iaşi în cursul anului trecut. Potrivit bilanţului prezentat ieri de instituţie, la începutul anului, structura de la Iaşi avea spre soluţionare aproape 200 de dosare.

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anti­co­rupţie (DNA) au prezentat ieri raportul de acti­vitate pentru anul precedent, în documentul pu­blicat de instituţie făcându-se precizări şi despre activitatea de la Iaşi. O cifră interesantă este cea a numărului de dosare pe care procurorii de la Iaşi le aveau de soluţionat la începutul acestui an. Aproape 200 de cauze aveau anchetatorii pe rol, cu mult mai multe decât erau în perioada similară a anului precedent, atunci când DNA Iaşi intra în noul an cu 132 de dosare.

În ceea ce priveşte activitatea din anul precedent, reprezentanţii instituţiei au menţionat că DNA Iaşi a avut de soluţionat peste 300 de dosare. Au fost aplicate sancţiuni administrative faţă de 14 învinuiţi şi 7 făptuitori, cifre în uşoară creştere faţă de 2013. De asemenea, în 2014, structura anticorupţie de la Iaşi a întocmit 14 rechizitorii, fiind trimişi în judecată 76 de inculpaţi, persoane fizice sau juridice. 12 dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată în arest la domici­liu. Numărul inculpaţilor a scăzut considerabil faţă de 2013, atunci când fuseseră trimişi în judecată 238 de inculpaţi. În acel an, numai printr-un singur rechizitoriu erau deferite justiţiei peste 100 de persoane.

„Se constată că cele 14 rechi­zitorii au un obiect diversificat, pe categorii de infracţiuni fiind emise: 4 rechizitorii având ca obiect fapte de corupţie, 3 rechizitorii având ca obiect infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, 5 referitoare la infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene (cu un prejudiciu total în valoare de 14.083.217 lei), un rechizitoriu privind infrac­ţiunea de evaziune fiscală şi un rechizitoriu privind infracţiuni la Codul Vamal“, au precizat reprezentanţii DNA.

Printre cele mai importante persoane trimise în judecată de DNA se numără fostul şef al Tribunalului Militar Radu Tărniceriu sau fostul procuror criminalist Vasile Şelaru, de la Vaslui. Şase primari au fost de asemenea deferiţi justiţiei în cursul anului trecut de DNA Iaşi.

 

Comentarii