Cluburile din Iaşi, capcane ale morții. “Nu avem ieşire, ci ne teleportăm!”

luni, 02 noiembrie 2015, 02:59
7 MIN
 Cluburile din Iaşi, capcane ale morții. “Nu avem ieşire, ci ne teleportăm!”

Iaşul universitar, în care la fiecare sfârşit de săptămână mii de tineri îşi petrec nopţile în cluburi şi baruri, stă pe un butoi cu pulbere. Mare parte din localurile din Iaşi nu îndeplinesc normele de siguranţă în materie de incendii. 

De frica controalelor, sub masca doliului pentru victimile din clubul Colectiv din Bucureşti, o parte dintre administratorii discotecilor şi cluburilor şi-au pus lacăt la uşi, nopţile de sâmbătă şi duminică. În altele, cum ar fi Skin sau Coopers, tinerii s-au dezlănţuit atât sâmbătă, cât şi duminică. Tinerii din Iaşi au denunţat în mediul virtual probleme la mai toate cluburile, în special în privinţa ieşirilor de evacuare. Printre ele, şi Cafeneaua Piaţa Unirii, care a fost amendată la începutul anului de către pompieri pentru lipsa autorizaţiei. Câte cluburi ale morţii sunt oare în Iaşi?

În Iaşi, numărul cluburilor şi al barurilor sunt într-un număr mare, prin prisma zecilor de mii de studenţi care studiază la universităţi. În fiecare weekend, în cluburile din municipiu petrec mii de tineri, însă mulţi dintre ei nu ştiu că îşi periclitează viaţa. În cazul unui incendiu puternic sau al unui cutremur, aceştia sunt prinşi în localuri ca şoarecii în capcane, deoarece nu au pe unde fugi.

Reporterii "Ziarului de Iaşi" au sunat mai mulţi administratori de cluburi din Iaşi pentru a-i întreba câte de sigure sunt cluburile în care dansează tinerii. Unul dintre cele mai frecventate este Fratelli, unde sâmbătă noaptea dansează chiar şi o mie de persoane. Aici, weekend-ul trecut a fost suspendată petrecerea. Până săptămâna viitoare. Managerul clubului a dat asigurări că sutele de tineri care participă la petreceri sunt în siguranţă, cel puţin în privinţa ieşirilor de evacuare. “Cu siguranţă, la noi, situaţa este în regulă. Vă aşteptăm oricând să vedeţi locaţia. Există patru ieşiri de urgenţă, şi nu sunt blocate. Avem şi pe scările interioare care dau în exterior către Palas”, a spus Răzvan Maxim, managerul clubului Fratelli.

Sâmbătă la amiază, la ora 14, pe site-ul clubului a apărut un mesaj care anunţa suspendarea temporară. “În aceste momente, cuvintele sunt de prisos. Înainte de orice, suntem oameni. Durerea este a noastră, a tuturor. Într-o zi de doliu este important să fim alături de toţi cei afectaţi de această tragedie. Toate cluburile Fratelli sunt închise”, spunea mesajul, la care au dat “like” aproape 1.500 de persoane. “Un gest de apreciat, aşteptăm şi măsurile de siguranţă impuse de lege pentru aceste locaţii să fie respectate. Nimeni nu vrea să se ajungă la aşa ceva şi se pare că dacă nu luăm lucrurile în serios, se ajunge la tragedii”, se arăta în primul comentariu postat de un tânăr, ca răspuns al măsurii luate de club.  

“Nu avem ieşire, ci ne teleportăm!”  

La clubul Coopers din Tudor Vladimirescu, frecventat îndeosebi de studenţi, tinerii s-au dezlănţuit atât sâmbătă, cât şi duminică. Sâmbătă noaptea, în acest club au “mixat” doi DJ. Aseară, cei de aici au organizat o petrecere de Halloween pentru studenţii de la Facultatea de Mecanică. Show-ul începea la ora 22. Ieri la amiază, pe site-ul clubului aflat în lateralul Iulius Mall, erau deja 91 de persoane care şi-au anunţat participarea.

La numărul afişat pe site a răspuns un bărbat, care a început să râdă când l-am întrebat dacă, în cazul în care participăm şi noi la petrecere, avem pe unde ieşi în cazul unui incendiu. “Eşti de la una din facultăţi, nu? Ok! Hai mă, vezi de treabă! Stai liniştit! Doamne fereşte, ce-i cu tine! Nu avem ieşire, ci ne teleportăm! Da man, stai liniştit! Nu îţi fă griji! Totul este ok!”, ne-a spus bărbatul.

La un alt club “în vogă” din Iaşi, Skin, de pe Sfântul Lazăr, administratorii de aici s-au declarat solidari cu victimele din Bucureşti, şi au anunţat că petrecerea de sâmbătă seara nu va fi anulată. Iar profitul va fi donat victimelor. “Dragi prieteni, regretăm incidentul petrecut în Bucureşti şi suntem solidari cu toţi cei afectaţi. Clubul Skin va fi deschis în această seară, iar profitul va fi donat familiilor victimelor”, se arată pe site-ul Skin Muzic Lounge. La acest anunţ, peste 900 de internauţi au dat like, însă au fost şi zeci de comentarii împotrivă.

“Dovadă mai mare de ipocrizie nu am văzut, dat fiind faptul că nu aveţi limită. În vară am văzut cu ochii mei cum se călcau oamenii în picioare în Skin, nimeni nu ţine o socoteală la intrare, mi-au luat 20 de minute să ajung de la intrarea în club la baie. În capătul clubului, pe un tort ardeau nişte artificii relativ mari. Atunci m-am panicat şi am încercat, cu greu, să ies afară. Efectiv, nu vă pasă, profitul primează”, a comentat o tânără, Raluca.

Ieri, reprezentanţii clubului nu au răspuns la telefon pentru a ne spune câte ieşiri de evacuare în caz de urgenţă majoră sunt.  

“Am pompier, ca angajat permanent”  

În mediul virtual din Iaşi, sâmbătă şi duminică, internauţii au dezbătut condiţiile din cluburile din Iaşi. Barurile din “catacombele” de la cubul de pe bulevardul Ştefan cel Mare, respectiv Underground şi La Bază, au fost criticate că au intrările prea înguste.

De asemenea, tot în mediul on-line, a fost creată o petiţie pentru închiderea clubului Cafeneaua Piaţa Unirii, unde aseară semnaseră aproximativ 1.000 de persoane. Reamintim că acest local a fost amendat la începutul acestui an pentru că nu îndeplineşte condiţiile de siguranţă în privinţa incendiilor. Cei de la pompieri, cât şi reprezentanţii localului au spus că aici problemele au fost remediate.

“Am şi autorizaţie, am şi stingătoare, am şi sistem de iluminat, am şi comutator automat pentru oprirea luminii şi pornirea automată a ventilaţiei care scoate fumul. Am făcut totul ca la carte. Am până şi uşi antiincendiu. La ora actuală sunt cel mai protejat club din Iaşi, împotriva incendiilor. Dar nu a venit nimeni să mă întrebe. Am pompier, ca angajat permanent. Mai am un om care lucrează ca infirmier la Spitalul de Neurochirurgie. Am oameni specializaţi. Mă las împuşcat dacă este unul mai bine pregătit la incendiu decât mine. Cu toate astea, eu sunt pus la zid că este cafeneaua VIP-urilor, că este a lui Chirica (primarul Mihai Chirica – n.r.), dar nu a venit nimeni să se intereseze dacă este chiar aşa. În ianuarie, eram în curs de autorizare, singurul lucru care îmi mai trebuia era uşa de incendiu, de metal, care rezistă la temperaturi ridicate. Până nu am achiziţionat o asemenea uşă, noi nu am primit autorizaţia. Mi-au dat amendă cu toate că eram în curs de autorizare”, a răbufnit Alex Costea, administratorul localului.

Acesta a acuzat ceilalţi proprietari de cluburi că numai administratorii cluburilor care funcţionau în ilegalitate au preferat să închidă activitatea sâmbătă noaptea. “Ieri (sâmbătă – n.r.), toate cluburile erau închise. Cine a avut deschis? Skin-ul şi Cafeneaua Piaţa Unirii! Însă la mine nu a fost propriu-zis deschis, ci numai pentru clienţii care au avut onomastica. Dar faptul că am avut locaţia deschisă a însemnat că am respectat pe cei care au decedat în Bucureşti, dar şi pe clienţii care au făcut rezervare. În acelaşi timp, m-am arătat dispus pentru orice control. Se vede clar. Cine nu a fost în regulă, nu avea de ce să închidă, de frica controalelor”, a mai spus Costea.

Internauţii au comentat şi despre îmbulzeala din interiorul clubului, dar şi a accesului prea îngust. “Aşa pot să comentez şi eu despre Palatul Culturii, dacă nu aş avea habar. La noi, intrările sunt standard construite la fel ca şi blocul. Intrările pe care le avem noi sunt în toată ţara. Să spui că nu este suficient de lată scara mea? Aşa a fost standardul după care au fost construite blocurile şi spaţiile comerciale. Iar eu am două intrări. Toţi spun că eu am o intrare, însă eu am două. Alţii au spus că nu este luminată. Cum nu este luminată? Am pus şi iluminare pentru cazurile de incendiu. Pereţii sunt din rigips şi beton rezistent la foc, cu certificat de rezistenţă la foc. Este interzis focul. Am din doi în doi metri câte un stingător. Am 38 de stingătoare. În Bucureşti aveau trei stingătoare, dintre care numai unul a fost folosit. Nici măcar lumină de siguranţă nu aveau. Şi pereţi inflamabili aveau, iar în interior se jucau cu artificiile”, a completat Costea.

 

Comentarii