CURAJ la UTI Iași. În 2017 își va selecta studenții printr-un examen scris, în loc de dosare

sâmbătă, 02 aprilie 2016, 02:00
2 MIN
 CURAJ la UTI Iași. În 2017 își va selecta studenții printr-un examen scris, în loc de dosare

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi face primii paşi curajoşi în vederea pregătirii admiterii din anii următori.  

Cum Legea Educaţiei prevede un interval de cel puţin şase luni în ceea ce priveşte modificările metodologiei de admitere, reprezentanţii universităţii vor introduce din anul universitar 2017-2018 un test scris pentru admiterea la toate facultăţile Politehnicii Ieşene. „Am prevăzut încă din planul managerial existenţa unui test de admitere, mai ales fiindcă este cerut, cumva, şi de angajatori, care preferă să ia studenţi de la universităţile ce îi filtrează pe aceştia la admitere printr-un astfel de test. Planul este într-o fază de proiect avansat, vom introduce un test pe toată universitatea, fie de matematică, fie de fizică, să fie la alegerea studenţilor, însă toţi inginerii ar trebui să fie în stare să ia un examen la aceste două discipline“, a declarat prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul UTI.

Însă planul reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior este mai mare. Aceştia doresc să realizeze o examinare care să fie comună, un test de admitere comun, la nivelul întregii universităţi, pe baza căruia studenţii să fie repartizaţi apoi, în funcţie de medie şi de preferinţe, la facultăţile pe care doresc să le urmeze.

Prin urmare, un tânăr care va dori să studieze la Facultatea de Mecanică, spre exemplu, la universitate, va da întâi un examen de admitere, iar apoi, pe baza notei obţinute, va vedea dacă a intrat la facultatea la care a dorit, pe locul pe care şi l-a dorit, sau dacă a intrat la o altă facultate pe o poziţie mai bună. Se ia în calcul şi permiterea ulterioară a transferurilor într-o anumită formă. „Nu va fi un test dur, fiindcă nu avem nevoie de teste grele, ci de filtre. Este în avantajul studenţilor şi este şi un semnal bun către angajatori. Cu această ocazie, ne vom putea acoperi şi mai bine locurile pe facultăţi“, a adăugat prof.dr. Dan Caşcaval.

Singura facultate la care nu s-ar putea impune o astfel de admitere este cea de Arhitectură, care are o examinare specifică şi care şi-o va păstra şi după aceste modificări. UTI ar deveni astfel prima universitate din Iaşi care introduce admiterea cu examen obligatoriu la toate facultăţile. 

 

Comentarii