EXCLUSIV: Taxă usturătoare pentru cei care construiesc clădiri fără locuri de parcare

miercuri, 03 februarie 2016, 03:01
4 MIN
 EXCLUSIV: Taxă usturătoare pentru cei care construiesc clădiri fără locuri de parcare

Primarul interimar a vorbit aseară public, în premieră, despre o măsură de taxare drastică a celor care construiesc clădiri dar nu fac şi locurile de parcare necesare. Taxa este de 9.000 de euro pentru fiecare loc de parcare lipsa.

Primarul interimar Mihai Chirica vrea să rezolve problema locurilor de parcare la noile construcţii prin introdu­cerea unei taxe speciale. Edilul a declarat aseară că taxa va fi aplicată investitorilor care şi-au asumat un anumit număr de locuri de parcare, dar pe care nu l-a rea­lizat decât parţial. Primarul interimar a calculat şi cuantumul noii taxe: o medie de 9.000 euro/loc de parcare. Astfel, de exemplu, dacă un investitor a ridicat un bloc de locuinţe care necesită 100 de locuri de parcare, dar a construit doar 70, pentru restul de 30 va plăti munici­palităţii o sumă de 270.000 euro.

Edilul dă asigurări că banii vor intra într-un cont special, iar fondurile vor fi utilizate strict pentru construirea de parcări, în special în zona blocului nou construit. Mai mult, primăria ar urma să ia în proprietate pu­blică noile parcări şi să încaseze venituri din închirierea lor.

Chirica: „Mulţi investitori i-au minţit pe viitorii locatari“

Primarul interimar a explicat că noua taxa va fi aplicată atât investitorilor care au construit deja, precum şi celor care vor iniţia proiecte şi nu-şi vor duce la ca­păt angajamentele. Totodată, edilul afir­mă că, în cazurile în care suprafeţele de teren nu vor permite investitorilor să asi­gure necesarul de parcări aferente numă­rului de apartamente construite, dar regi­mul de înălţime permite construcţii înalte, atunci şi aceştia vor avea opţiunea de a plăti taxa specială. De asemenea, primarul interimar a spus că taxa va fi aplicată pentru orice tip de investiţie, nu doar cele care vizează blocuri de locuin­ţe.

„De foarte multe ori, investitorii care au făcut locuinţe au minţit. Au minţit viitorii locatari. Le-au promis locuinţe cu locuri de parcare. Nu ascund faptul că eu consider că cineva ar trebui să ştie şi din Primărie acest lucru, şi voi verifica, acum este audit (la Direcţia de Ur­ba­nism, n.r.). În unele situaţii erau chiar în imposibilitatea de a rezolva pro­blema locurilor de parcare, altele au fost nuanţate ca posibilităţi – obligativitatea de a construi locuri în subsoluri sau pe primul sau al doilea nivel al construcţiei, iar, ulterior, au redevenit apar­tamente etc.“, ne-a declarat Chirica.

Primarul interimar a spus că are acest proiect în plan după o serie de verificări din ultimele două luni, şi a susţinut că în spaţiul comunitar există o practică pri­vind aplicarea unei astfel de taxe. Tot­odată, edilul a precizat că va face demersuri ca taxa să fie introdusă din acest an.

„Cum stabilim valoarea? Exact pe baza costurilor. O construcţie supraetajată ca loc de parcare variază între 7.000 şi 15.000 euro pe loc, în funcţie de natura terenului, de înălţimea acelei construc­ţii, de tipul de mecanism care ghidează maşinile etc., noi ne-am gândit la o sumă care jonglează în jurul sumei de 9.000 euro pentru un loc de parcare“, a menţionat Chirica

Lipsa parcărilor la noile blocuri, subiect de dezbatere publică

Primarul interimar a făcut aceste declaraţii la sfârşitul unei dezbateri pu­blice cu simpli ieşeni, care a avut loc aseară la sediul municipalităţii, tema fiind proiectul de buget pe anul 2016. În cadrul discuţiilor, au existat intervenţii din partea participanţilor, care au subliniat problema lipsei locurilor de parcare la noile blocuri de locuinţe.

GALERIE FOTO DEZBATERE

La dezbatere au participat circa 100 de persoane, iar printre problemele ridicate de aceştia s-au mai numărat asfaltarea de străzi, amenajarea aleilor dintre blocuri sau deficienţe în iluminatul public. În gene­ral, participanţii la dezbatere au ridicat probleme punctuale ce au ţinut de zona în care aceştia locuiesc, cu mici excepţii. Astfel, au existat propuneri pentru îmbu­nă­tăţirea promovării turistice a Iaşului (inclusiv participarea la târguri interna­ţionale), realizarea unui nou drum de acces către Aeroport, alocarea de fonduri pentru reabilitarea unor monumente/zone (de exemplu, Râpa Galbenă) sau construirea de săli de sport la unităţi de învă­ţământ.

Dezbaterile publice vor continua astăzi şi mâine la Primăria Iaşi, între orele 18.00 – 20.00, la discuţii fiind invitaţi ieşeni.

Comentarii