Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Încă un monument la Iaşi

GALERIE
Mircea Radu Iacoban
  • Mircea Radu Iacoban
- +

Din toamnă, zestrea statuară a Iaşului va fi şi mai bogată: se fac pregătiri pentru începerea lucrărilor de amenajare a unui mic ansamblu memorial în zona aşa numitului „centru civic”, unde va fi amplasat bustul marelui scriitor liric clasic georgian Besarion Gabaşvili, dimpreună cu piatra de mormânt a celui ce a murit la Iaşi în decembrie 1791. 

Fusese înhumat în cimitirul bisericii „Sfânta Vineri”, atestat documentar în zona actualei Hale Centrale. Şi biserica, şi cimitirul au dispărut către sfârşitul veacului XIX, dar piatra de mormânt, adevărată operă de artă, s-a păstrat, o vreme la Golia, apoi în sectorul demolat al Lapidarium-ului; acum se află în inventarul Muzeul de Istorie de la Palatul Culturii. Foarte puţine se ştiau despre clasicul georgian ce şi-a sfârşit zilele la Iaşi în veacul XVIII până când, în 1977, Editura „Junimea” avea să publice „Oştile tristeţii”, întâia, şi până acum singura culegere din versurile lui traduse în România. Tot atunci s-a lansat şi ideea ridicării unui bust - au trebuit să treacă aproape patru decenii până la soluţionarea doleanţei georgienilor ce acordă înaltă preţuire amintirii reprezentantului de frunte al liricii lor clasice, dar şi demersurilor întreprinse în acest sens de fosta Asociaţie a Scriitorilor din Iaşi.

Cartea lui Gabaşvili, căruia contemporanii îi spuneau Besiki (cu acest nume figurează pe pagina de titlu) s-a publicat prin strădania doamnei Fanny Gingihaşvili, cea care a înfiinţat, în 1962, primul curs de limbă şi literatură română la Universitatea din Tbilisi. Printre colaboratorii principalei autoare a traducerii (Dumitru M. Ion, Dinu Flămând, Laly Cociladze) s-a numărat şi fiul ei, inginerul Gary Gingihaşvili, un excelent cunoscător al limbii şi civilizaţiei românilor. Este cel ce avea să devină sufletul materializării iniţiativei de nemurire în bronz - fiindcă, trebuie spus, bustul este un cadou georgian oferit Primăriei Iaşului şi s-a realizat prin strădania Fundaţiei Culturale Georgiene (instituţie privată), cu contribuţia unor iubitori de istorie şi literatură naţională răsfiraţi acum prin mai multe ţări europene.

Autorul bustului este cel mai renumit sculptor georgian, şeful Catedrei de Sculptură la Academia de Arte din Tbilisi, David Maisuradze, care şi-a reprezentat ţara la Expo 2005 în Japonia, a expus în toată lumea şi-i semnatarul unor preţuite lucrări monumentale pe tot cuprinsul Georgiei.

Poetul şi diplomatul Besarion Gabaşvili s-a născut la Tbilisi în 1750, într-o familie de intelectuali din rândul căreia se cuvine menţionat mitropolitul Timotei, poeţii Nicoloz şi Maria Gabaşvili, precum şi duhovnicul împăratului Teimuraz al II-lea, tatăl lui Besiki, Zaharie, considerat în epocă „bun cunoscător al filosofiei antice, predicator şi orator, minunat poet şi scriitor” - cum se vede, poezia a fost pasiunea comună a familiei. După o perioadă aventuroasă, în care Besiki a cunoscut şi mari onoruri, dar şi surghiunul, este trimis de ţarul Imeretiei să-l reprezinte pe lângă cneazul Potemkin, cel ce se visa rege al Daciei şi, după peripluri prin Ucraina şi Moldova, îşi stabilise, în 1789, curtea la Iaşi. Nu se ştie în ce împrejurări şi-a pierdut Besiki scurta lui viaţă de 40 de ani (şi Potemkin avea să moară tot la Iaşi şi în acelaşi an, 1791). Este considerat „ultimul mare reprezentant al literaturii vechi georgiene”, care „a reînviat formele tradiţionale ale poeziei, dominate mai ales de genul epopeic, dar le-a depăşit prin inventivitate”, distingându-se prin „muzicalitatea deosebită a versurilor, bogăţia aliteraţiilor şi varietatea rimelor ce dau vioiciune şi supleţe acestei poezii”.

Besarion Gabaşvili îşi doarme somnul de veci în pământul Moldovei. Locul exact al mormântului nu se cunoaşte, bustul urmând să fie amplasat în zona fostului cimitir. Pe piatra de mormânt ornată cu vechi motive georgiene scrie: „În acest mormânt zace Principele Visarion Zaharovici Gabaşvili, care a fost trimis ambasador al ţarului David pe lângă prea înalta Curte împărătească a Rusiei şi a sfârşit aici la Iaşi la 40 de ani - 1791, ianuarie 24. La trecători cer iertare”.

Mircea Radu Iacoban este prozator, dramaturg şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri