De Business

Punem punctul pe știi

Paradox: Comuna Miroslava pe locul 13 în ţara la livările de locuinţe noi!

miercuri, 18 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Paradox: Comuna Miroslava pe locul 13 în ţara la livările de locuinţe noi!

Un studiul al DTZ Echinox Researh arată că Miroslava a depăşit municipiul Iaşi în privinţa vânzărilor de case noi.


Dezvoltatorii imobiliari care au ridicat ansambluri rezidenţiale în comuna Miroslava, fie ele de blocuri sau de case, au depăşit la vânzări de locuinţe noi municipiul Iaşi la nivelul anului trecut. Informaţia provine dintr-un studiu realizat de unul din liderii imobiliari globali, DTZ Echinox Researh, care au justificat această creştere prin disponibilitatea şi preţul accesibil al terenurilor din această localitate „satelit” a municipiului Iaşi. Situaţia se întâlneşte şi în alte zone ale ţării, unde numărul locuinţelor noi vândute anul trecut este mult mai mare decât în Miroslava. „Patru comune (Şelimbăr, Floreşti, Giroc şi Miroslava) şi trei oraşe din judeţul Ilfov (Popeşti Leordeni, Otopeni şi Bragadiru) sunt în Top 15 la capitolul livrări de locuinţe noi în 2014, depăşind oraşe mari, precum Iaşi, Ploieşti, Galaţi sau Sibiu.

Practic, în Popeşti Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuinţe ca în Bucureşti, livrările din Şelimbăr le-au depăşit pe cele din Sibiu, în timp ce activitatea rezidenţială din Miroslava a fost mai susţinută ca în Iaşi”, potrivit studiului DTZ. Acelaşi document arată că Miroslava se situează pe locul 13 după numărul de locuinţe noi vândute anul trecut, în timp ce Iaşul nu prinde Top-ul 15 realizat de consultanţii imobiliari de la DTZ. Chiar şi aşa, Miroslava a vândut circa 12% din numărul de locuinţe vândute în Bucureşti sau Popeşti Leordeni, respectiv 388 de unităţi locative noi. În vârful topului se mai clasează oraşe ca Cluj Napoca (1641 locuinţe), Constanţa (1419) sau Braşov (906). La sfârşitul anului 2014, stocul de locuinţe din Miroslava a crescut cu 30%, ajungând astfel la 5.585 unităţi locative, livrările din stocul total pe anul trecut fiind de 6,6%.

„Preţurile mai mici ale terenurilor şi dorinţa multor locuitori din oraşe de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piaţa rezidenţială din aceste localităţi mici este foarte activă. Un alt factor important fără de care aceste localităţi nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces uşor către oraşele mari din apropiere. Sectorul rezidenţial a intrat de anul trecut pe o nouă curbă de creştere, ca urmare a stabilizării preţurilor şi a îmbunătăţirii situaţiei economice, dar această tendinţă se manifestă cu precădere în oraşele mari, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi, şi în jurul lor, în timp ce un sfert din ţară aproape că nu există pe piaţa locuinţelor noi”, au mai arătat consultanţii DTZ în studiu.  Potrivit acestora, în 12 din cele mai sărace judeţe din România, printre care Teleorman, Vaslui, Sălaj sau Gorj,  au fost finalizate anul trecut 3.400 de locuinţe noi, cu 150 mai multe decât în Popeşti Leordeni.  

 

Comentarii