ŞOC pentru 15 elevi care au luat bac-ul la Iaşi! După contestaţii au picat examenul

sâmbătă, 12 iulie 2014, 01:59
4 MIN
 ŞOC pentru 15 elevi care au luat bac-ul la Iaşi! După contestaţii au picat examenul

Creştere de un punct a procentului de promovabilitate de la bacalaureat, pe judeţ, după contestaţii. Mulţi dintre contestatari au avut însă neşansa de a primi în final o notă mai mică, unii chiar o notă sub 5.

Procentajul de promovare a bacalaureatului a crescut de la 73,67% până la 74,75%, în Iaşi, în urma contestaţiilor, Iaşul fiind pe al treilea loc la nivel naţional. Din cele 1.288 teze recorectate, 361 de note au fost modificate în plus, iar 119 în minus, iar la nivelul întregului judeţ, în urma contestaţiilor, încă 53 de candidaţi au promovat examenul, 13 dintre aceştia aveau media anterioară între 5 şi 5,99, având promovată fiecare teză dar fără a avea media peste 6. Restul candidaţilor au avut nota sub 5 la o anumită disciplină, media lor generală fiind peste 6.

„Re­zultatul este foarte bun, ne poziţionează în top 3 pe ţară, iar în privinţa mediilor de 10 suntem în primul eşalon. Pe de altă parte, nu putem să avem luciditatea de a constata că s-au prezentat aproape 1.000 de candidaţi mai puţini decât numărul de absolvenţi care ar fi avut dreptul să se prezinte. Voi face o analiză sociologică a contextului şi sper ca în toamnă să vedem şi câţi se vor prezenta din promoţia curentă la examenul din a doua sesiune şi, pe baza investigaţiei făcute de şcoli, vom vedea dacă ceilalţi au mers pe piaţa muncii sau spre o şcoală postliceală“, a declarat, prof.dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Conducerea ISJ a precizat că au existat şi note peste 5 care au scăzut sub 5 în urma reco­rec­tărilor, în număr de 15, în timp ce 66 de note au urcat peste cinci. Cea mai mare diferenţă de notare în urma contestaţii a fost de două puncte, la o teză de la Anatomie şi Fiziologie.

„Ar fi de remarcat fap­tul că diferenţele dintre pri­ma notare şi cea de la contestaţii merg de la 0,50 până la 1,5. O singură situaţie mai diferită: avem o diferenţă de două puncte la Anatomie şi Fiziologie, situaţie care va fi analizată dacă este o greşeală de calcul sau o nea­tenţie în evaluare“, a adăugat Camelia Gavrilă.

Cei 14 zecişti au fost premiaţi ieri la Primărie

Performerii de la bacalaureat au fost sărbătoriţi ieri la Primărie. În cadrul unei festivităţi cu părinţii şi profesorii, cei 14 elevi care au obţinut media 10 la „bac“ au fost felicitaţi şi premiaţi. Tinerii au primit coroniţe, o plachetă din partea Primăriei, precum şi cărţi şi un album foto, din partea Inspectoratului Şcolar. Primarul Gheorghe Nichita a precizat că nu s-au acordat premii în bani pentru a nu transforma festivitatea într-una mercantilă.

GALERIE FOTO I

„Faptul că îi aducem în faţa comunităţii este un gest de recunoştinţă pentru munca lor, pentru efortul lor personal, al părinţilor şi al profesorilor. Acordăm simbolic această diplomă de excelenţă şi coroniţa cu lauri pentru a arăta că-i respectăm şi îi iubim şi dorim în cotinuare să aibă succes. Împreună cu ISJ, le vom oferi cărţi. Am încercat din momentul în care am iniţiat această acţiune să gândim că nu o facem mercantilă, ci mai mult simbolică. Mai ales că în acest an Guvernul va oferi bani pentru cei care sunt absolvenţi şi în special cei cu nota 10“, a precizat primarul.

GALERIE FOTO II

Elevii care au făcut perfomanţă la examenele din această vară vor primi premii în bani din partea Guvernului. Aceştia vor participa săptămâna aceasta la o festivitate organizată în acest scop.

„Va exista o festivitate marţi gestionată de Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei. Elevii vor fi invitaţi la ISJ şi în sistem de videoconferinţă se va primi mesajul premierului şi al ministrului. Apoi vor urma festivităţi de premiere, câte 3.000 de lei pentru elevii de clasa a XII-a cu media 10 şi câte 2.000 pentru elevii de clasa a VIII-a“, a precizat Camelia Gavrilă, şefa ISJ.

Jumătate dintre elevii care au obţinut media 10 la bacalaureat au absolvit Colegiul Naţional: Maria Teodora Codreanu, Andreea Dima, Nicoleta Dumitrescu, Cristina Maria Florea, Teodora Diana Gheorghiu, Ioana Lămătic şi Denisa Georgiana Mazuru. De la Colegiul „Negruzzi“ au fost premiate Raluca Lazanu şi Oana Georgeta Munteanu, iar de la Colegiul „Eminescu“ Raluca-Teodora Tiron şi Rareş – Vasile Voroneanu-Popa. Lista performerilor este completată de Cosmina-Maria Crăiniceanu, de la Colegiul „Racoviţă“, Maria Lucreţia Dumitraş de la Liceul „Alecsandri“ şi Marta Dascălu de la colegiul privat „Richard Wurmbrand“.

Cătălin HOPULELE, Gabriela TOMA

Comentarii