Trei construcţii din Iaşi vor fi puse la pământ. Poliţia Locală vrea să scape de 30

marți, 24 martie 2015, 03:01
2 MIN
 Trei construcţii din Iaşi vor fi puse la pământ. Poliţia Locală vrea să scape de 30

Poliţia Locală este implicată în aproape 30 de procese în care a solicitat demolarea unor construcţii ilegale. Acţiunile au fost deschise în perioada 2013 – 2015 şi, până acum, cinci dintre acestea au fost câştigate, şapte pierdute, iar 15 sunt în curs de so­luţionare.

Potrivit reprezentan­ţilor instituţiei, dosarele pe rol au ca obiect solicitări de desfiinţare de construcţii ce au fost ridicate fie fără a deţine autorizaţie de construire, fie cu nerespectarea prevederilor avizelor. „Cons­truc­ţiile a căror desfiinţare s-a solicitat în instanţă sunt de tipul şarpantă bloc, anexe gospo­dăreşti, extinderi în plan orizontal sau vertical, mansardare sau împrejmuiri“, au precizat oficialii instituţiei. Aceştia au susţinut că, cel mai frecvent, Poliţia Locală a pierdut procese întrucât s-a invocat lipsa calităţii procesuale active a instituţiei. „S-a considerat că strict orga­nul care emite autorizaţiile, respectiv Primăria Iaşi, este abilitat să iniţieze acţiuni de demolare a celor care încalcă legislaţia“, a menţionat Poliţia Locală.

Conform consilierului juridic al instituţiei, Lucian Dănăilă, excepţia a fost dificil de combătut în instanţă în contextul în care unele dosare au la bază procese-verbale întocmite de instituţie înainte de 2011. La vremea respectivă, instituţia se intitula Poliţia Comunitară şi avea un alt statut juridic, respectiv alt tip de împuterniciri, iar de­partamentul de urbanism func­ţiona în cadrul structurii organizatorice, în baza unor de­cizii administrative temporare.

„Toate procesele-verbale de contravenţie, întocmite în sferă urbanistică, începând cu anul 2011, când a intrat în drepturi depline instituţia Po­liţiei Locale, au fost relativ mai uşor de apărat în instanţă, în ciuda faptului că persistă în­că imprecizii ale legislaţiei în vigoare, în privinţa procedurii aplicării propriu-zise a amenzii contravenţionale în temeiul Legii nr. 50/1991, cu implicaţii directe asupra te­me­iului juridic al formulării ce­rerilor de chemare în judecată, stipulat de art. 32 din Le­gea 50/1991 «organul care a aplicat sancţiunea va sesiza in­stanţele judecătoreşti»“, a arătat Dănăilă. În urma celor cinci procese câştigate, s-a im­pus demolarea a trei construcţii şi intrarea în legalitate a altui contravenient.

Comentarii