Tupeu rar întâlnit! Doctoriţa Dorobăţ, ajunsă iar manager, se războieşte cu medicii

vineri, 22 mai 2015, 02:01
7 MIN
 Tupeu rar întâlnit! Doctoriţa Dorobăţ, ajunsă iar manager, se războieşte cu medicii

În prima zi de serviciu propriu-zis de după preluarea conducerii Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi de către managerul suspendat, prof. dr. Carmen Dorobăţ, infecţionistul i-a băgat pe toţi medicii din unitate în şedinţă.

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au vorbit cu mai multe cadre medicale care au fost „audiate“ ieri de directorul spitalului, multe dintre ele preferând să discute după terminarea programului, întrucât managerul le-ar fi lăsat de înţeles că orice discuţie cu presa despre revenirea sa în spital poate fi ultima în calitate de medic al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Sub protecţia anonimatului, – din motive lesne de înţeles, – medicii au precizat detalii care arată că în spital s-a declanşat un „război-rece“, gata oricând să devină „fierbinte“, odată cu revenirea prof. dr. Carmen Dorobăţ la conducere.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, medic cercetat pentru luare de mită, complicitate la luare de mită şi fals intelectual, şi-a reluat atribuţiile începând prin a-i chestiona pe medicii de pe fiecare secţie despre starea lucrurilor din spaţiul în care-şi desfăşoară activitatea. Însă dacă în cazul unora discuţia a fost mai mult o informare despre perioada în care managerul a lipsit din spital, cu alţi medici managerul a schimbat replici tăioase, chiar ameninţătoare, după cum ne-au precizat angajaţii spitalului.

Cu toate că directorul nu s-a prezentat la raportul de dimineaţă, mai târziu acesta a luat în particular fiecare şef de secţie, cu tot cu medicii din subordine, şi de parcă nimic nu s-ar fi schimbat, „ne-a întrebat dacă sunt mul­ţu­miţi de ce se întâmplă în spital, fără să în­cerce să se justifice sau măcar să amintească despre situaţia jenantă pentru care a fost re­ţinută. Vă spun sincer că noi, medicii, nu ştim ce se în­tâm­plă, de ce a revenit în spital, în ce condiţii şi pentru cât timp. Noi ştim că nu ar putea desfăşura activitate medicală, dar cu toate astea şi-a programat gărzi în lu­nile urmă­toare“, a spus un medic.

Acesta a adăugat că vede în revenirea prof. dr. Carmen Dorobăţ o decizie politică pentru care imaginea spitalului are de suferit şi de suportat consecinţe. „Treaba noastră este să ne ocupăm de tratarea pacien­ţilor, ceea ce o să facem în continuare. Atmosfera însă este greu de imaginat, stresantă chiar, dacă e să mă gândesc pentru cât timp va fi aşa“, a precizat doctorul.

„Nu am văzut şi sunt convinsă că un caz similar nu există“

Potrivit altui medic, ca să-şi poată programa gărzile în condiţiile în care acestea erau deja stabilite pentru următoarele două luni, directorul a refăcut practic programul după bunul-plac, introducându-se astfel în sistem. Al treilea medic consultat de „Ziarul de Iaşi“ a relatat că, împreună cu colegii săi, a rămas fără cuvinte când prof. dr. Carmen Dorobăţ i-a întrebat de ce nu au vizitat-o acasă în perioada în care practic se afla în arest la domiciliu.

„Nu am văzut şi sunt convinsă că un caz si­milar nu există. Un caz în care managerul unui spital, cercetat fiind, revine în unitate cu capul sus, aşteptând noi să-l plecăm, în condiţiile în care ştim de ce a fost acuzată, sunt sigură că nu mai există în ţara aceasta. Cum să ceri unui adult, în calitate de persoană fizică în primul rând şi apoi angajat al spitalului, să nu vorbească cu presa pentru că şi-ar putea pierde locul de muncă? În a­ceste momente simt că trăiesc un film des­prins din altă lume“, a mai subliniat unul dintre medicii contactaţi de cotidianul nostru.

Cu toate că unii doctori au refuzat să comenteze în ce au constat „şedinţele“ de ieri din spital, medicii care ne-au răspuns au precizat că majoritatea comunităţii medicale este unită şi crede că, cel puţin până la o decizie definitivă a instanţei, prof. dr. Carmen Dorobăţ nu ar avea ce căuta în spital pentru că, dincolo de prejudiciul de imagine adus spitalului, ar putea relua activităţile sau legăturile care i-au determinat pe procurorii DNA să ceară documentele contabile ale spitalului din ultimii 10 ani.

Fostul director nu a fost repus în funcţie

Pe de altă parte, medicii arată însă că ma­nagerul este „susţinut“ de comitetul director al spitalului, dr. Carmen Manciuc, director me­­dical, ec. Cristina Năstase, director financiar-contabil, şi de întreg aparatul administrativ al spitalului. În plus, cu toate că reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ), ordonatorul principal de credite al spitalului, au precizat miercuri pentru „Ziarul de Iaşi“ că în ordinul prin care suspendarea prof. dr. Carmen Dorobăţ a fost anulată pe 19 mai se sublinia că managerul interimar, dr. Mihnea Hurmu­zache, trebuie să revină începând cu aceeaşi zi la funcţia anterioară preluării mandatului, – cea de şef al secţiei I a spitalului -, acest lucru încă nu s-a întâmplat pentru că directorul Dorobăţ nu a semnat încă documentul intern prin care medicul poate să redevină şef de secţie.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ nu a putut fi ieri contactată de reporterii „Ziarului de Iaşi“, delegându-l pe avocatul său, Răzvan Cardo­neanu, să dea declaraţii. „Nu ştiu să vă spun de ce medicul Mihnea Hurmuzache nu a fost repus în funcţie. Dacă era o chestiune pe care o cunoşteam, vă răspundeam“, a subliniat avocatul. Potrivit unor informaţii, prof. dr. Carmen Dorobăţ încearcă să-i restrângă atribuţiile fostului manager interimar, însem­nând chiar să-i limiteze accesul în unele pavilioane ale spitalului.

Şeful CJ: „Este cercetată activitatea universitară, nu cea medicală“

Reprezentanţii CJ au explicat că nici ei la rândul lor nu pot spune de ce dr. Mihnea Hurmuzache nu a fost repus şef de secţie. „În ordin aşa era precizat, dar acum nu mai ştiu ce s-a întâmplat în spital. Oricum, vineri, când revin în localitate, o să mă informez despre starea lucrurilor. Nu pot să vă spun cu exactitate în ce condiţii managerul spitalului poate fi suspendat definitiv pentru că nu eu m-am ocupat de contract atunci când a fost făcut. Totuşi, atunci când l-am văzut zilele trecute am reţinut că directorul poate fi suspendat definitiv doar în condiţiile în care este cercetat pentru fapte ilegale desfăşurate în spital, în administrarea acestuia. Or, în cazul de faţă, este cercetată activitatea universitară, nu cea medicală. Asta a fost pâr­ghia prin care am fost obligaţi legal să o repunem în funcţie“, a arătat Victorel Lupu, preşedintele interimar al CJ.

Tribunalul a decis: procesul soţilor Dorobăţ poate începe

Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis, în urmă cu două zile, chiar în ziua în care Carmen Dorobăţ era reinstalată în funcţia de manager al Spitalul de Boli Infecţioase, că rechizitoriul întocmit de procurori în cazul celor doi doctori este legal întocmit. Judecătorii au respins astfel solicitările soţilor Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, prin care aceştia cereau restituirea dosarului la Parchet. Această decizie nu este însă definitivă şi va fi contestată de către cei doi inculpaţi. În cazul în care va rămâne definitivă, procesul în cazul celor doi doctori va începe.

Carmen şi Gheorghe Dorobăţ sunt acuzaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare şi complicitate la luare de mită după ce ar fi primit, în total, mită de la 124 de studenţi pentru a-i promova la disciplinele pe care cei doi le-au predat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi. Cei doi soţi au fost încarceraţi la începutul lunii februarie. Carmen Dorobăţ a fost plasată, ulterior, în arest la domiciliu, măsura fiind înlocuită la începutul acestei luni. În prezent, cei doi sunt judecaţi sub control judiciar.

Iulia CIUHU, Ionuţ BENEA

CITIŢI ŞI:

RUSINE: Arestată pentru şpagă, doctoriţa Dorobăţ revine directoare la Infecţioase

Victorel Lupu, preşedintele interimar, arată că nu a făcut decât să respecte contractul de management. Este ca şi cum acuzele DNA şi ale studenţilor care i-au dat şpagă lui Carmen Dorobăţ nici nu ar fi existat. Impresia este că managerul spitalului i-a angajat pe şefii CJ, şi nu invers.

 

Comentarii