A murit Constantin Brehnescu, celebru regizor de la Teatrul Luceafărul

duminică, 21 mai 2023, 14:10
3 MIN
 A murit Constantin Brehnescu, celebru regizor de la Teatrul Luceafărul

Era în anul 1951, când tânărul Constantin Brehnescu a trecut pragul Teatrului de Păpuși de Stat, strămoșul Teatrului Luceafărul de azi. Instituția fusese înființată cu doar un an înainte, la 1 Martie 1950, și își desfășura activitatea într-o sală mică din curtea Bisericii Catolice de pe strada Ștefan cel Mare. A devenit discipolul profesorului şi regizorului Manole Al. Foca, distins pedagog al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi, un apropiat al poetului Mihail Codreanu. Constantin Brehnescu a activat de atunci fără întrerupere în echipa teatrului care se adresează publicului tânăr. Arta teatrului este un domeniu din care nu se iese la pensie, așa încât regizorul a rămas în continuare un artist activ al echipei de la Luceafărul.  
 

Constantin Brehnescu este unul dintre artiștii dedicați, a căror viață se confundă benefic cu cea a instituției. Numele său a figurat pe afișul a sute de spectacole jucate în Iași, în țară și în străinătate. Cariera și viața sa se identifică cu o bună parte a istoriei teatrului pe care l-a slujit mai bine de șapte decenii. 

Regizorul Constantin Brehnescu a fost una dintre mințile creative care au imaginat sute de spectacole, jucate în mii de reprezentații în toate colțurile lumii. A scris volume de amintiri, texte originale și dramatizări, multe dintre ele reunite între coperte de carte, toate puse în scenă, a făcut regie, scenografie. A experimentat continuu. A fost primul artist din România care a renunțat la paravan (Chirița la păpuși, 1967). Prin acest spectacol de autor (scenariu, regie, scenografie) prezentat la Bucureşti în sala studio a Teatrului Nottara în cadrul unui colocviu, Constantin Brehnescu promovează o modalitate inedită de afirmare a mijloacelor de expresie în teatrul de animaţie.

Conform viziunii sale, spectacolul păpuşăresc este o lume deschisă unor combinaţii atractive, o îmbinare unitară între păpuşărie, actorie, expresivitate corporală, muzică. Metamorfozele scenice create la vedere oferă publicului spectator de toate vârstele disponibilităţi de a se simţi mult mai implicat în procesul de creaţie, participarea lui la spectacol fiind maximă. Lista inovațiilor lui Constantin Brehnescu este mult mai lungă. În spiritul acestui concept de creaţie, critica de specialitate afirmă că regizorul Constantin Brehnescu a contribuit în cea mai mare măsură la definirea profilului artistic al Teatrului pentru Copii şi Tineret din Iaşi – oferindu-i personalitate, originalitate, în contextul vieţii teatrale naţionale şi nu numai.

În Siria, la Damasc, a fost solicitat să monteze cel dintâi spectacol al unui teatru nou înființat acolo (1975). Spectacolele sale au călătorit în India, Pakistan, Franța, Italia, Belgia, Italia, Turcia, SUA, Germania, Austria, fiind răsplătite cu aplauze și cronici elogioase. 

A fost invitat să lucreze și în alte teatre din ţară: Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”, Opera Română Iaşi, Teatrul de Păpuşi Botoşani, Teatrul de Animaţie Bacău, Teatrul de Păpuşi Alba-Iulia, Teatrul de Păpuşi Braşov, Teatrul Fantasio Constanţa, Teatrul de Păpuşi Brăila, Teatrul de Păpuşi Galaţi. A participat la numeroase colocvii internaţionale de teatru în Rusia, Georgia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Franţa, Austria, Italia.

Demnă de menționat este și colaborarea cu Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iaşi, prin susţinerea de cursuri şi ateliere pentru disciplina Arta mânuirii păpuşii şi marionetei (1999-2004).

Ca o recunoaștere a meritelor sale artistice, Constantin Brehnescu a fost distins în 2004 cu medalia Meritul Cultural clasa I și, în 2022, i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iași.

Constantin Brehnescu constituie o parte importantă a istoriei Teatrului Luceafărul din Iași, la a cărui activitatea și prestigiu national și international a contribuit cu toate resursele sale artistice. Generații întregi de copii și tineri s-au emoționat la spectacolele imaginate de domnia sa și și-au modelat personalitatea urmărind personajele de la rampă. 

Dum lin către stele!

CONSTANTIN BREHNESCU In memoriam (29 decembrie 1934-20 mai 2023)

Comentarii