Achiziţiile publice, afectate de decizia ÎCCJ cu privire la scrisoarea de garanţie bancară

miercuri, 09 iunie 2021, 10:26
1 MIN
 Achiziţiile publice, afectate de decizia ÎCCJ cu privire la scrisoarea de garanţie bancară

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că scrisoarea de garanţie bancară este titlu executoriu numai dacă aceasta a fost emisă pentru garantarea unui contract de credit. Decizia afectează grav mediul de afaceri şi achiziţiile publice. Sute de mii de contracte şi licitaţii publice, dar şi contracte private, aflate în desfăşurare şi garantate de agenţi economici cu scrisori de garanţie bancară vor fi blocate în urma acestei decizii.

Până în prezent, scrisorile de garanţei bancară puteau fi executate irevocabil şi necondiţionat dacă agentul economic nu îşi îndeplinea obligaţiile contractuale. Acum, agenţii economici vor fi obligaţi să caute alte alternative pentru a garanta contractele de achiziţie publică.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis în cursul zilei de luni, 7 iunie 2021, că „în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 2279 şi a art. 2321 din Codul civil, coroborate cu art. 120 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, scrisoarea de garanţie emisă de o instituţie de credit constituie titlu executoriu numai dacă aceasta este emisă în garantarea unui contract de credit. Obligatorie potrivit dispoziţiilor art. 519 alin. (3) din Codul de procedură civilă”.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

Comentarii