Afacerile de succes ale ieşenilor care urmăresc mintea copiilor. Firmele ieşene de jucării se reprofilează: îmbină lemnul cu inteligenţa artificială. Cine sunt liderii?

miercuri, 15 noiembrie 2023, 02:50
9 MIN
 Afacerile de succes ale ieşenilor care urmăresc mintea copiilor. Firmele ieşene de jucării se reprofilează: îmbină lemnul cu inteligenţa artificială. Cine sunt liderii?

Câteva firme din Iaşi îl pun la grea încercare pe Moş Nicolae. Mai sunt doar trei săptămâni până când copiii cuminţi se pot aştepta să găsească în ghete jucării, iar cei obraznici, nuieluşe. Aflată încă în faza de “grădiniţă”, piaţa producătorilor de jucării din Iaşi se profilează pe jocuri, jucării şi decoraţiuni din lemn. Moş Nicolae s-ar putea să nu mai găsească nuieluşe disponibile, dar copiii au şanse mari să se bucure de jocuri din lemn, produse 100% în Iaşi, care par să îmbine ideile din jocuri de calculator cu jocurile din copilăria părinţilor. Sau care fac ca lecţiile de fizică, de exemplu, să devină o plăcere, chiar dacă acest lucru pare greu de crezut pentru mulţi dintre noi.

 

Oficial, potrivit site-ului topfirme.ro, la sfârşitul anului 2022 existau în Iaşi 12 firme active producătoare de jocuri şi jucării. În anul 2020, Iaşul era pe locul 18 în ţară după cifra de afaceri a acestor firme. Însă cele mai multe dintre firmele active în acest moment pe piaţa jucăriilor sunt înfiinţate de 5-6 ani, iar jucăriile produse de ieşeni sunt realizate astfel încât să îi provoace pe copii să ia decizii sau să se joace aplicând lecţiile învăţate la şcoală.

La Târgul IMM-urilor din IT şi Cyber Security, care a avut loc la Iaşi în urmă cu câteva zile, standurile cu jucării inteligente produse din lemn au fost cele care au avut aproape în permanenţă vizitatori. Mici vizitatori, pentru că nu părinţii, ci copiii erau cei care se opreau şi întrerupeau programul de cumpărături al părinţilor în Pallas Mall.

 

Un orăşel colorat, din lemn

 

Doti.ro, afacerea administrată de Camelia Cojan, atrăgea printr-un orăşel colorat, din lemn – un fel de puzzle în care copiii puteau crea singuri aşezarea clădirilor, maşinilor sau copacilor pe o tablă. “Prin Doti.ro, producem kituri STEM pentru copii, prin care ei să înveţe tot felul de principii de bază din ştiinţe, pe care apoi să le folosească în găsirea unui loc de muncă. Ce vedeţi aici, kitul acesta, e simplu de construit, e modular, pe diferite construcţii. Ideea acestui joculeţ e să-şi imagineze copiii că sunt primari într-un orăşel şi ei pot să facă în aşa fel încât oamenilor din orăşel să le fie mai bine. Şi noi le lansăm două provocări: una e să se gândească la ce lipseşte din orăşel, cealaltă e să se gândească ce ar interzice din oraşe. Şi, cumva, aşa aflăm şi pulsul societăţii. În primul şi în primul rând, din răspunsurile primite până acum, copiii ar interzice furtul şi hoţii, ar interzice gunoaiele, fumatul, alcoolul, mâzgâlirea pereţilor, condusul cu viteză, zgomotul, violenţa, bullyingul, chestii care ne deranjează şi pe noi”, a explicat Camelia Cojan.

Ea este fondatoarea companiei Doti Kuvio SRL dar este, în acelaşi timp şi iniţiatorul şi organizatorul expoziţiilor de ştiinţă interactivă „Laborator”, un concept unic de promovare şi popularizare a ştiinţei prin crearea de jocuri şi truse de învăţare şi experimentare interactivă a ştiinţei, artei sau istoriei în muzeele din ţară.

Echipa Doti.ro e completată de un doctor în Inginerie al Universităţii din Pisa (Italia), Doru Cantemir, inginer proiectant care, potrivit prezentării de pe pagina de net a firmei, “a lucrat pentru companii importante din România, Italia şi Norvegia” şi este “expert în proiectarea-dezvoltarea de produse şi echipamente precum şi în imprimare 3D, drone, robotică şi alte tehnologii care vor transforma lumea în care trăim”. În plus, jocurile inteligente create de ieşenii de la Doti beneficiază şi de cunoştinţele celui de-al treilea membru al echipei, Vlad Trandafirescu, doctorand al Facultăţii de Istorie din Iaşi şi muzeograf în cadrul Muzeului de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi.

“Promovăm şi ateliere sau organizăm expoziţii de ştiinţă interactivă în muzee, pentru a ajunge la cât mai mulţi copii, inclusiv la cei din oraşe sau din judeţe mai mici, unde ei nu au ocazia să urmărească şi să vadă astfel de activităţi”, spune Camelia Cojan.

 

Iată şi concurenţa!

 

„Concurenţa” pentru Doti, la Târgul IMM-urilor din IT şi Cyber Security, a reprezentat-o Stem Club – o întreprindere socială înfiinţată în urmă cu doi ani. Echipa STEM Club e formată majoritar din IT-işti, iar jucăriile lor, de la titirez la jocuri de logică cu beţe (aşa cum erau pe vremuri cele cu beţele de chibrit), la puzzle-uri şi până la o adevărată cutie a misterelor, sunt realizate, ca şi în cazul celor de la Doti, din lemn.

“Aici, la STEM Club, facem jucării inteligente. Avem această cutie de experimente de optică – de nivelul claselor a VI-a sau a VII-a. E un set de şase experimente, care îl introduce pe copil în lumea fizicii optice, îi prezintă diverse utilizări ale fizicii în lumea reală. Avem un set de lasere încorporate, cu oglinzi, care îi lasă pe copii să vad cum funcţionează fibra optică. Avem aici laserul care emite o undă roşie într-o oglindă, care se reflectă apoi în celelalte oglinzi, ca să ajungă la destinaţie. De exemplu, cum ajung video-urile de pe YouTube la noi acasă de pe serveruri din America? Este un mănunchi mare de fibră optică, ce trece pe sub ocean, care ajunge în servere de aici şi se transmite mai departe la noi acasă. Avem un manual ajutător şi folosind informaţii grafice le arătăm cum pot să se joace de-a serverul inteligent astfel încât să transmită informaţia”, a dezvăluit Ionel Aungurencei, membru al Stem Club, câte ceva din enigmele cutiei cu experimente.

 

Cum funcţionează un proiector

 

“Cutia are la bază şi un puzzle tip poveste, prin care noi am încercat să luăm planete reale, care există, care pot susţine viaţă, şi ei să rezolve acest puzzle ca să deschidă cutia, pentru a avea acces la noi experimente. În funcţie de cum dirijează unda laser să ajungă la fiecare dintre simbolurile ţintă, rezolvă puzzle-ul şi pot deschide un sertar care are mai multe elemente. De exemplu, un telescop(…) Mai avem experimentul despre proiecţia luminii, prin care le arătăm că dintr-un triunghi care are latura de 4 cm, se creează un triunghi cu latura de 10-12 cm, care îşi schimbă dimensiunea laturii în funcţie de depărtarea sau apropierea de spaţiul de lumină. Astfel, ei înţeleg cum funcţionează un proiector. Mai este şi un set de diapozitive, pe care se pot vedea câteva planete”. O veritabilă cutie a misterelor, jocul de lemn cu şase experimente se vinde la preţul de 350 de lei şi e însoţit şi de o cărticică cu instrucţiuni pentru copii.

“Suntem o echipă multi-disciplinară, în special IT-işti, un coleg este profesor la Automatică, un alt coleg este team-leader la Vitesco, eu fac sateliţi, sau mai bine zis maşini de gunoi spaţiale”, a prezentat pe scurt Ionel Aungurencei creatorii din spatele jucăriilor inteligente de la Iaşi, în timp ce fondatorul Stem Club, Constantin Aciobăniţei, a subliniat: “Tot ce vedeţi aici este făcut în Iaşi, produs în Iaşi. Ideea a plecat de la experienţa noastră cu copii. Din 2014 am fost implicaţi în proiecte educaţionale non-formale pentru copii, în special pe partea de educaţie STEM, şi ceea ce am observat de-a lungul timpului este că una dintre provocările cele mai mari o reprezintă analfabetismul funcţional, faptul că mare parte dintre copii nu reuşesc să facă legătura dintre partea teoretică, cea care li se predă la şcoală, cu cea practică. Statisticile au confirmat acest lucru; ultima statistică, de acum doi ani, arăta că aproximativ 55% dintre copiii din România sunt în această categorie”.

 

„Am început să mergem tot mai des în şcoli”

Ca şi Doti.ro, Stem Club şi-a propus să ajungă la cât mai mulţi copii, cărora să le explice cu ajutorul jucăriilor principii din ştiinţe, mai spune Aciobăniţei: „Am început să mergem tot mai des în şcoli, mai ales acolo unde ştim că impactul e cel mai mare, în şcoli din mediul rural. Suntem o echipă de cinci persoane, e un efort comun, iar printre cei care gândesc aceste seturi sunt şi beneficiari ai atelierelor de robotică susţinute de noi în trecut, iar acum au ajuns să contribuie şi să lucreze la dezvoltarea acestor seturi de experimente. (…) Am plecat de la ideea de a crea ceva de la zero, nişte seturi de experimente care să dea ocazia copiilor să facă acasă experimente care să completeze partea teoretică învăţată la şcoală. Să înţeleagă unde se aplică această teorie în viaţa reală. Ei folosesc internetul în fiecare zi şi dacă folosesc internet de mare viteză, prin fibră optică. Apoi să înţelegem cum funcţionează spectrometrul, care în perioada pandemiei ne-a ajutat să măsurăm cantitatea de oxigen din sânge, care este legătura dintre acest dispozitiv de măsurare a oxigenului din sânge şi cum sunt descoperite planete noi sau cu potenţial de viaţă. Legătura de la stele la dispozitive folosite în mediul medical, aceasta este direcţia în care încercăm să ajutăm copiii”.

 

Clasamentul

 

Liderul pe piaţa ieşeană a producătorilor de jucării este JouJou Toys, firmă înfiinţată în decembrie 2018. În pandemie (2020), firma a înregistrat o creştere cu 690% a cifrei de afaceri, iar anul trecut a ajuns la vânzări de peste jumătate de milion de lei. Pe lângă jucării, firma mai vinde pe pagina proprie de business şi decoraţiuni.

Tiki-Tan Games vinde prin pagina Editurii Gama jocurile despre care spune că “sunt concepute pentru a fi distractive şi antrenante, în timp ce învaţă copiii abilităţi importante, cum ar fi atenţia, concentrarea şi perspicacitatea”. Jocurile Tiki-Tan sunt împărţite pe colecţii, iar cele din colecţia “ Cu cheia la gât” par mai degrabă adresate părinţilor, după descrierea lor: „Retrăieşte magia jocurilor care ţi-au marcat copilăria! Cu siguranţă îţi aminteşti cu mare drag de zilele în care ieşeai afară pentru o partidă de Raţele şi vânătorii sau de cele în care erai la şcoală, iar tu şi colegii tăi scoteaţi hârtii ca să jucaţi Avioanele, Spânzurătoarea sau ŢOMANAP. Aceste jocuri din tinereţe, alături de multe altele, au fost adaptate într-un format inedit şi interactiv, adaptat pentru noua generaţie. Aşa că lasă-te cuprins de nostalgie şi ajută-ţi copilul să descopere farmecul jocurilor de societate educative care au cucerit generaţii întregi!”

O nouă industrie de succes

 

Ocupanta locului al treilea în topul producătorilor de jocuri şi jucării din Iaşi vinde de fapt produse pentru desen şi pictură, iar alte câteva dintre firme sunt mai degrabă orientate către decoraţiuni. Însă jocurile şi jucăriile gândite şi realizate de ieşenii care “au dat în mintea copiilor”, şi în care aceştia şi-au pus toată pasiunea, creativitatea şi cunoştinţele ar putea fi tocmai punctul de plecare spre lansarea, la Iaşi, a unei noi industrii de succes. 

Comentarii