Ateneul, cele mai mari venituri dintre instituţiile de cultură ieşene

marți, 02 februarie 2021, 02:52
2 MIN
 Ateneul, cele mai mari venituri dintre instituţiile de cultură ieşene

Ateneul Naţional din Iaşi a fost cea mai profitabilă instituţie culturală românească din Regiunea de Nord-Est, aflându-se totodată pe locul IX la nivel naţional. Totodată, pe primele trei poziţii în Regiunea Nord-Est se află instituţii de cultură din Iaşi, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” afându-se pe poziţia a II-a, locul X naţional, iar pe poziţia a treia în Regiunea Nord-Est se află Opera Naţională Română Iaşi.

Potrivit datelor statistice publicate de către Ministerul Finanţelor, la capitolul venituri proprii înregistrate în anul 2020, Ateneul Naţional din Iaşi ocupă primul loc în Regiunea Nord-Est, cu 627 de mii de lei, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi a înregistrat 565 de mii de lei, iar Opera Naţională Română Iaşi, 525 de mii de lei.

Potrivit reprezentanţilor Ateneului ieşean, instituţia a avut 11 premiere de teatru atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, 8 concerte de muzică, 2 festivaluri de anvergură, licitaţii şi a inaugurat noi spaţii expoziţionale. „Considerăm că rezultatele anului trecut vorbesc de la sine şi sunt o dovadă a muncii susţinute pe care am întreprins-o cu toţii în beneficiul comunităţii, promovând cultura şi identitatea noastră naţională”, a menţionat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieşean, punctând şi faptul că, împreună cu angajaţii instituţiei, este hotărât să continue acelaşi parcurs şi în următorii ani, sperând totodată că publicul va rămâne aproape de instituţie.

În ceea ce priveşte topul instituţiilor de cultură la capitolul veniturilor proprii din Regiunea Nord-Est, pe poziţia a IV-a se află Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, cu 121 de mii de lei, pe V se află Filarmonica Botoşani, cu 117 mii de lei, iar pe poziţia a VI-a, Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău. Pe poziţia a VII-a este Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, pe VIII, Teatrul „Vasilache” Botoşani, pe IX, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar pe X, Filarmonica Moldova Iaşi.

În ceea ce priveşte topul naţional, pe prima poziţie se află Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, care a obţinut 3.476.000 de lei în 2020, pe locul al II-lea aflându-se Opera Naţională Bucureşti, cu 1.903.000 de lei. În primele zece poziţii în acest top se află şi alte instituţii de cultură din Bucureşti, dar şi din Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Cluj, pe poziţiile IX şi X aflându-se Ateneul Naţional din Iaşi şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. 

Comentarii