Ateneul din Tătăraşi a restaurat mormintele a doi mari ieşeni: Anastasie Fătu şi Mihai Codreanu

marți, 19 octombrie 2021, 01:50
1 MIN
 Ateneul din Tătăraşi a restaurat mormintele a doi mari ieşeni: Anastasie Fătu şi Mihai Codreanu

Într-un comunicat remis presei, Ateneul Naţional din Iaşi a anunţat că a renovat două noi morminte-monumente ale personalităţilor care au marcat istoria oraşului, îngropaţi în Cimitirul Eternitatea. 

Este vorba despre omul de ştiinţă, naturalistul şi botanistul Anastasie Fătu şi scriitorul Mihai Codreanu. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a desfăşurat mai multe evenimente care au marcat celebrarea, anul acesta, a 205 ani de la naştere omului de ştiinţă.

De altfel, şi expoziţia Flori de Toamnă, care urmează să înceapă la finalul acestei luni, îi va fi dedicată celui care este considerat fondatorul grădinii şi care i-a dat numele care îl poartă până astăzi. Ceremonia de resfinţire a monumentului care marchează mormântul lui Anastasie Fătu are loc astăzi, de la ora 16.

În aceeaşi zi, de la ora 15, este dezvelită şi o placă informativă, amplasată în dreptul casei unde a locuit Anastasie Fătu, la intersecţia dintre strada care îi poartă numele şi strada Florilor.

În curtea acestei case, marele botanist a înfiinţat Grădina Botanică, într-o primă versiune, fiind prima din ţară la momentul respectiv. Tot azi, începând cu ora 16.30, în Cimitirul Eternitatea are loc şi ceremonia de resfinţire a mormântului poetului Mihai Codreanu, avocat, dramaturg şi traducător român, director al Teatrului Naţional Iaşi şi membru corespondent al Academiei Române.

Comentarii