Băgată în arest după o tentativă de suicid în depresie. Sunteţi de acord cu modul în care au procedat autorităţile?

marți, 29 iunie 2021, 01:50
3 MIN
 Băgată în arest după o tentativă de suicid în depresie. Sunteţi de acord cu modul în care au procedat autorităţile?

Cazul artistei gravide care a plonjat cu maşina sâmbătă în Ciric în scop suicidar apoi, duminică, a fost băgată după gratii a suscitat controverse printre ieşeni. Femeia se pare că se afla în depresie, posibil din cauza sarcinii şi a divorţului în desfăşurare. În aceste circumstanţe, femeia a fost băgată după gratii, în condiţiile în care specialiştii cred că ea ar fi trebuit ajutată. Unii sunt de părere că poliţiştii au procedat corect, alţii au pus la zid decizia autorităţilor.

Cristiana Cezara Moraru se află în plin divorţ cu soţul să, chirurg plastician la Spitalul Sfântul Spiridon. Cei doi au împreună un băiat. Sâmbătă la amiază, femeia în vârstă de 27 de ani, care este însărcinată cu al doilea copil, a consumat o cantitate apreciabilă de alcool apoi s-a urcat la volanul autoturismului său şi a plonjat în lacul Ciric.

Reacţia promptă a unui poliţist local a făcut ca femeia să scape teafără din acest episod suicidar, iar femeia a ajuns acasă după ce poliţiştii au testat-o cu aparatul Drager. Alcoolemia a fost una mare: 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A doua zi, poliţiştii au decis, conform legii, să o reţină pe tânăra artistă pentru 24 de ore, apoi, ieri, procurorul de caz a decis să o prezinte judecătorilor care au hotărât ca fata să fie cercetată penal sub control judiciar.

Citiți și: Pictoriţa Moraru nu era divorţată. Judecătorii au pus-o ieri în libertate

Ea va sta sub “lupa” autorităţilor pentru 60 de zile, timp în care trebuie să se prezinte la audieri la cerinţa lor. Unii dintre cititorii “Ziarul de Iaşi” au fost de acord cu reţinerea femeiii şi introducerea ei după gratii.

“Trebuie să se aplice aceeaşi măsură pentru toţi cei care consumă alcool apoi se urcă la volan. Dacă lovea vreun pieton sau o altă maşină şi mureau alţi oameni, nevinovaţi?”, a comentat un bărbat. Un alt cititor este de părere că femeia nu trebuia să fie ţinută după gratii.

“Trebuia să fie ajutată şi consiliată psihologic, mai întâi. Dacă se sinucidea în arest?”, s-a întrebat o altă persoană. Unii dintre poliţişti ne-au spus că legea trebuie aplicată uniform, adică pentru toată lumea. În plus, ei respectă o anumită procedură.

“Noi avem o procedură în acest tip de situaţii. Persoana implicată este transportată la Spitalul de Psihiatrie pentru o expertiză, apoi în baza acestei expertize se iau deciziile legale. Ştiu că, în acest caz, femeia părea destul de stâpână pe sine şi a fost citată decizia de a o interna la Spitalul de Psihiatrie”, ne-a spus un poliţist.

Specialişti în psihologie ne-au explicat ferm că femeia trebuia stabilizată emoţional mai întâi.

“În cazul de faţă, privarea de libertate a unei femei însărcinate, care a apelat la gestul de suicid, în urma unei posibile stări de depresie majore, este un factor ce poate determina recidivă. O persoană cu tentativă de suicid trebuie să beneficieze de intervenţie de urgenţă, care presupune contactul cu un medic psihiatru sau psiholog, un profesionist calm, stabil, care să o privească cu simpatie, înţelegere şi profesionalism. Era necesar ca viitoarei mamei să i se fi asigurat un mediu sigur, confortabil şi confidenţial, care să o protejeze de intruziuni precum membrii de familie, prieteni şi poliţie. O abordare care nu a luat în calcul starea medicală a viitoarei mame poate creea alţi factori care să o determine să recurgă încă o dată la un gest suicidar, cu riscul ca de aceasta dată să nu mai existe salvatori prin preajmă”, ne-a spus Monica Popescu, psiholog clinician.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: A fost scoasă din Ciric mașina tinerei care a încercat să se sinucidă – AICI

VIDEO: Cum a acționat polițistul-erou la Ciric! Salvarea din lac a unei șoferițe – AICI

O șoferiță beată a ajuns cu mașina în lacul Ciric. Un polițist a salvat-o (UPDATE) – AICI

Comentarii