Bătrânii din satele ieșene, puși pe drumuri și să scoată bani din buzunar dacă vor vaccinul gratuit

joi, 21 ianuarie 2021, 12:10
3 MIN
 Bătrânii din satele ieșene, puși pe drumuri și să scoată bani din buzunar dacă vor vaccinul gratuit

Pentru milioane de vârstnici, vaccinul gratuit vine cu un preț pe care nu și-l permit. Ar trebui să parcurgă zeci de kilometri. Așteaptă ziua când vaccinul va ajunge la ei, nu ei la vaccin. O soluție ar fi deplasarea în grup, dar în prezent nu se pot face astfel de programări, scrie romania.europalibera

Estul comunei Bivolari din județul Iași e capătul geografic al Uniunii Europene. 4.500 de oameni locuiesc în comuna la marginea căreia curge Prutul, hotarul dintre România și Republica Moldova.

Situat la 50 de kilometri de municipiul Iași, Bivolari se poate lăuda cu facilități cum n-au multe comune apropiate de oraș. Sătenii au centru medical, farmacii, o bibliotecă cu 9.000 de cărți, magazine, până și-un stadion unde băieții, câți au mai rămas pe-acasă, joacă mingea duminica sau în zilele de sărbătoare.Deși comuna nu e nicidecum un punct insignifiant pe harta județului, autoritățile de la Iași au considerat că nu e nevoie să amplaseze un centru de vaccinare măcar în apropiere de localitatea de frontieră.

Cei care vor să se vaccineze, n-au decât să se urce în mașină, să se lupte cu traficul din Iași și să găsească locul unde au fost programați.

Cine n-are mașină, la microbuz cu el: e 16 lei biletul dus, 16 întors, și dacă face economie, scapă cu cheltuieli minime în ziua petrecută la oraș.

Pentru Neculai Rotaru, varianta excursiei în scop medical până la Iași cade din capul locului. Bărbatul de 81 de ani a fost lăutar la viața sa – doarme cu acordeonul la cap – și spune că s-ar vaccina, chiar dacă o experiență neplăcută pe care a avut-o acum ceva ani cu vaccinul antigripal l-a făcut să cam șovăie.

„Ar trebui să ne vaccinăm aici, în sat”, ne spune Rotaru, care explică: „E la distanță cam mare (n.r. centrul de vaccinare) și îs foarte mulți bani. Ca să plătesc drumul, costă trei sute de mii dus-întors (n.r. 30 de lei). Dacă te duci o dată, trebuie să te înregistrezi. Și să mai mergi o dată, când te reprogramează (n.r. se referă la administrarea celei de-a doua doze de vaccin). Îs aproape un milion (n.r. 100 de lei), cu cât mai cheltui acolo, să mai iei ceva de mâncare sau să bei un suc.”
Gard în gard cu Neculai Rotaru stă vecinul Ursache. Supărat că are pensie de 850 de lei după ce a muncit o viață-ntreagă la mină și în construcții, bărbatul spune că nu prea ar vrea să se vaccineze, însă e dispus să facă o concesie.

„Să facă întâi parlamentarii. Să îi înțepe în limbă, să le facă vaccin la hoți. Eu vreau întâi să îi văd pe ei că fac și după fac și eu, odată cu ei”, se plânge localnicul, a cărui principală nemulțumire e pensia. „Dai tu pensie de 800 de lei la un om și ei au pensii speciale de sute de milioane. Păi, asta e viață, domnule, cu ce trăim noi, cu ce plătim noi apă, curent, antenă, impozite?", spune Ursache.

„M-aș vaccina, dar nu pot”
Cei mai mulți bătrâni și bolnavi cronici din comuna Bivolari, aproximativ 600, ar vrea să se vaccineze, explică medicul Florin Moldovan. Doctorul recunoaște că multor săteni le-a pierit dorința de imunizare când au aflat că trebuie să bată drumul până la Iași.

Mai mult, pe romania.europalibera

Comentarii