Bicentenar aniversat la USAMV: 400 de specialişti ai agronomiei româneşti s-au reunit ieri la Iaşi

sâmbătă, 23 iunie 2018, 01:50
2 MIN
 Bicentenar aniversat la USAMV: 400 de specialişti ai agronomiei româneşti s-au reunit ieri la Iaşi

Aceştia au fost prezenţi la universitatea din Copou la workshop-ul dedicat aniversării a 200 de ani de la naşterea savantului Ion Ionescu de la Brad, „patronul spiritual“ al Universităţii Agronomice ieşene. Doi foşti miniştri au fost distinşi în cadrul festivităţilor

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a celebrat ieri un moment aniversar deosebit: împlinirea a 200 de ani de la naşterea marelui agronom Ion Ionescu de la Brad. Workshop-ul dedicat celebrării a inclus prezentări de lucrări ştiinţifice dar şi decernarea a două titluri de Doctor Honoris Causa: prof.univ.dr. Sorin Cîmpeanu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, fost ministru al Educaţiei, şi prof.univ. emerit dr. Valeriu Tabără, Preşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti, şi acesta la rândul său fost ministru, al Agriculturii.

„Acest eveniment aduce un omagiu lui Ion Ionescu de la Brad, una dintre cele mai importante şi marcante personalităţi ale agronomiei româneşti. La workshop au participat reprezentanţi ai tuturor universităţilor de agronomie din România, dar şi din Chişinău. Se poate spune că workshop-ul a reunit la Iaşi toate personalităţile importante ale agronomiei româneşti“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, preşedintele Senatului USAMV.

De precizat că programul Workshop-ului aniversar „200 de ani de la naşterea marelui agronom Ion Ionescu de la Brad“, a inclus şi prezentarea unor importante comunicări din partea Academiei Române, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi USAMV Iaşi cu privire la viaţa şi activitatea marelui agronom, precum şi acordarea de diplome şi plachete aniversare. „Este modul nostru de a mulţumi şi aprecia munca specialiştilor români care au rezultate deosebite în cercetare şi producţie în domeniul agronomiei. În astfel de momente aniversare e important să ne reamintim de valorile noastre, şi să le arătăm respectul care li se cuvine. În acest cadru se înscrie şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa celor doi domni profesori cu realizări deosebite în domeniu“, a adăugat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) a fost agronom, economist, savant şi scriitor, personalitate de renume a secolului al XIX-lea. S-a format în cadrul celor mai renumite şcoli ale vremii, studiind la Academia Mihăileană de la Iaşi (1835-1838), cea mai mare instituţie de învăţământ din Moldova, apoi a studiat agricultura în Franţa (1838-1841), de unde a adus metode de învăţare şi practici agricole moderne pentru timpul său. 

Comentarii